Funkový cirkus principála Clintona

23.06.2011 23:59 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Jestliže Tina Turner je rocková babička, George Clinton je funkový děda. V jedenáct večer většina ostatních dědů spí, ale George raději jezdí po turné a roztancovává Lucernu. Nebyl na to tak úplně sám, s sebou si přivezl svůj početný ansámbl Parliament-Funkadelic, který předvedl nejen kvantitu, ale i kvalitu.

Live: George Clinton & Parliament-Funkadelic

místo: Lucerna, Praha
datum: 22. června 2011
Fotogalerie

George Clinton & Parliament-Funkadelic, Lucerna, Praha, 22.6.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
Takže začneme tradičně. V Lucerně bylo horko, nedýchatelno a příšerný zvuk. Věřte, že kdyby to někdy bylo jinak, určitě to bude už v titulku. Něco jako: "Víme první!!! Šok!!! Lucerna byla dobře ozvučená a z lidí netekly čůrky potu!!! ... Mimochodem, Michael Jackson na svém posmrtném koncertě docela zaválel..."

Proč se promotéři rozhodli uspořádat akci v sále, který byl spíše poloprázdný než poloplný, je záhadou. Alespoň jsme se nemuseli mačkat. Na druhou stranu u nás funk bohužel příliš netáhne, takže malá účast se dala očekávat, a to navíc i díky zmatenému promu před akcí. Nicméně dřevní funkery jste poznali na první pohled, koncert se změnil v přehlídku bizarních převleků a barevných afro paruk, ale nic naplat, výhercem soutěže o nejlepší outfit se stal pán z merchandise stánku v tričku skupiny Kiss.

George Clinton & Parliament-Funkadelic, Lucerna, Praha, 22.6.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
George Clinton vystoupil v Česku naposledy v roce 2005, na festivalu "Colours Of Ostrava", a letos jsme ho mohli pro změnu slyšet v Praze. Jelikož už tento pán není nejmladší, na pódiu se vyskytuje spíše sporadicky a nechává více prostoru své zhruba 13987435členné bandě. Navzdory tomu v Lucerně strávil na stagei více času, než u něj bývá zvykem. Nezvykle měl i obarvené fousy (nebo místo sebe poslal mladšího dvojníka), takže evidentně jede turné s tím, že si ho chce pořádně užít jako zamlada.

Ansámbl hned při nástupu spustil funkovou energickou smršť, a když se zvukař asi po dvou písničkách přestal dloubat v nose, vzpomněl si, že je v práci, a vypnul čudlík "randál", celá Lucerna se houpala do rytmu. George si s sebou přivezl famózní a sexy vokalistky, muzikanty i tanečníky a při pohledu na jejich těla vám šla pára z uší a pěna od pusy. Došlo na hity jako "Flashlight", "Knee Deep", "Give Up The Funk" nebo "Bop Gun". Koncert se místy táhl příliš rozvláčnými sóly, ale celé vystoupení bylo tak bravurně muzikantsky zvládnuté, že by mohlo sloužit jako instruktážní video s názvem "Jak dělat hudbu". Závěrečné sólo vokalistky vám rozechvělo i nejzakyslejší část srdce a při přídavku "Atomic Dog" skákali poslední vytrvalci půl metru nad zem.

George Clinton & Parliament-Funkadelic, Lucerna, Praha, 22.6.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
Hned po koncertě se George s celou kapelou vydal mezi lidmi ke svému autu. Když s celou kapelou, to znamená, že se z pasáže Paláce Lucerna asi hodinu trousili členové kapely, doprovázení bouřlivým potleskem fanoušků, kteří na ně vytrvale čekali s foťáky v ruce. Jeden oddaný fanoušek se dokonce pokusil zastavit rozjíždějící se kapelní autobus, což kromě hlasitého troubení málem způsobilo dopravní nehodu.

Funková legenda v Praze rozhodně nezklamala a předvedla, proč je právě onou legendou. Poctivé muzikantské umění, řízné beaty, spousta elánu a hudebního nadšení daly dohromady neopakovatelný zážitek. A to i přesto, že na koncert přišlo spoustu skeptiků podívat se, jestli "to ještě vůbec zvládne udejchat". Navíc před faktem, že ve svém věku odjede George Clinton šňůru s více než čtyřiceti koncerty, nezbývá než smeknout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY