A-ha ve videoklipech na DVD

30.07.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kompilace videoklipů "Headlines And Deadlines" kapely A-ha je nyní i na DVD.
5/10

A-ha - Headlines And Deadlines

Celkový čas: 73 minut
A-ha byli vždy "tou kapelou z Bravíčka" neboli předchůdci dnešních chlapeckých kapel. Od nich je však odlišovala především ta skutečnost, že si hudbu i texty psali sami, stejně tak i desky sami nahrávali. Jakkoli byli idoly hlavně dívčích srdéček, přece jen byl v jejich tvorbě cítit velmi jasný posun od toho nejjednoduššího popu k vyzrálejším kompozicím, cestou stihli několik opravdu nestárnoucích hitů ("Take On Me", "The Sun Always Shines On TV", "Hunting High And Low"...) a jejich comebackové album z minulého roku "Minor Earts, Major Sky" nabízí vyloženě dospělý pop, nad kterým se musí člověk jen olíznout.

Jejich kompilace videoklipů "Headlines And Deadlines" je v podstatě deset let stará (vyšla původně v roce 1991, stejně jako audio verze), ale jako mnoho jiných, i ona se dočkala svého nového vydání na DVD. A co bych vám nalhával, stejně jako jiné dévédéčka, která vznikla tímto způsobem, má jeden zásadní problém - žádné bonusové materiály. Na DVD tak najdete osmnáct videoklipů, které jsou jen doplněny titulky a to je vše.

Z hlediska samotného množství obsahu není co recenzovat, ale jak to vypadá s klipy? Inu, za dlouholetou kariéru kapely samozřejmě každý pes jiná ves. Stejně jako se dnes spíše úsměvné jednoduché písničky z jejich počátků střídají s opravdu povedenými skladbami, stejné je to i s jejich obrazovým doprovodem. Určitě si vzpomenete na částečně kreslené klipy k hitům "Take On Me" a "The Sun Always Shines On TV", zajímavě je zpracován také klip k "Manhattan Skyline", kde jsou postavy členů A-ha nejdříve vykresleny spojením několika desítek bodů, opravdu povedený nápad. Silnou atmosférou disponuje "Crying In The Rain", ale to i zásluhou skvělé písničky. Jinak jsou klipy převážně klasickým mixem záběrů na kapelu, záběry z koncertů a podobně, nic výjimečného se mezi nimi už nevyskytuje, snad až na závěrečný bonus v podobě skladby "Move To Memphis" a jejího černobílého klipu.

DVD "Headlines And Deadlines" je určeno hlavně fandům A-ha, kteří chtějí mít doma jejich klipy ve vysoké kvalitě. Jiným budou asi chybět doplňkové materiály a podobně. Ale jako připomínka kapely, která se od teenagerského popu dostala někam úplně jinam, je to docela příjemná rekapitulace.

DVD k recenzi poskytla firma Warner Music.

DVD: A-ha - Headlines And Deadlines, The Hits Of A-ha
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 73 minut
Skladby: Introduction, Take On Me, Cry Wolf, Touchy, You Are The One (Remix), Manhattan Skyline, The Blood That Moves The Body, There's Never A Forever Thing, Early Morning, Hunting High And Low, I've Been Losing You, Crying In The Rain, I Call Your Name, Stay On These Roads, Sycamore Leaves, Train Of Thought, The Sun Always Shines On TV, Move To Memphis


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY