Slovenský OSA začal vybírat poplatky za vložená videa z YouTube

15.06.2011 08:53 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

YouTube.com
© facebook interpreta
Ochranný svaz autorský začal na Slovensku s vybíráním poplatků za vložená videa ze stránek YouTube.com. Tuto překvapivou zprávu přineslo slovenské Rádio FM, které ve svém vysílání informovalo o pokutách pro hudební blog 220.sk a hiphopovou platformu 90bpm.sk.

Celou kauzu doprovází hned několik absurdních okolností. Podle vyjádření SOZA totiž musí za vložená videa platit nejen provozovatel (například hudební server), ale i řadový uživatel (blogger), dále je třeba vlastnit licenci na šíření audiovizuálních uměleckých děl. V neposlední řadě musíte sčítat celkový počet minut vložených záznamů, odevzdávat o onom sčítání zprávu a také se připravit na důkladné, důsledné kontroly. Zarážející je fakt, že se poplatky odvádějí pouze za embedovaná videa, zatímco hyperlinkové textové odkazy žádnou licenci nepotřebují.

Podle sazebníku na stránkách SOZA může měsíční licenční poplatek za poskytování videozáznamů pomocí embedovaných kódů dosáhnout až hranice 100 eur. Při nezaplacení samozřejmě dochází k patřičnému navýšení částky. Proti novému trendu se pak brání nejen posluchači a provozovatelé webů či blogů, ale i samotní umělci, podle kterých dochází k porušování jejich práv o distribuci autorského, uměleckého díla. "Bude se platit i za linkování na Facebooku," glosoval alternativní rapper Bene. V současnosti se čeká na stanovisko YouTube. Podle nepodložených informací totiž právě YouTube, respektive společnost Google Česká republika, odvádí poplatky za počet kliknutí na jednotlivá videa.

AKTUALIZOVÁNO: Na základě masivní vlny reakcí, které zástupce Slovenského ochranného zväzu autorského překvapily "svojí agresivitou", svaz situaci přehodnotil a vydal prohlášení, ve kterém mimo jiné stojí: "Použitie hypertextových odkazov a tzv. embedovacích kódov nie je verejným prenosom, resp. sprístupňovaním autorského diela verejnosti podľa platného Autorského zákona a teda nepodlieha licencovaniu." Celé vyjádření čtěte zde.


záznam z vysílání Rádia FM


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY