Večerní kouzla v zemi za zrcadlem

26.07.2011 11:41 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Vanessa Carlton musí na bedrech nosit prokletý kříž, do kterého je vryto jediné - one-hit wonder. Ač má na kontě tři výborné desky, nikdy se jí nepodařilo vyzpívat se z vlastního stínu. A nyní v tichosti, ukrytá ve Velké Británii, nahrála na magnetofonové pásky nadpozemskou desku "Rabbits On The Run".
9/10

Vanessa Carlton - Rabbits On The Run

Skladby: Carousel, I Don't Want To Be A Bride, London, Fairweather Friend, Hear The Bells, Dear California, Tall Tales For Spring, Get Good, Marching Line, In The End
Vydáno: 26.7.2011 (USA)
Celkový čas: 37:59
Žánr: piano pop, písničkářství, soft rock
Vydavatel: Razor & Tie
Mohla být výbornou baletkou, ale nakonec si vybrala řeholi profesionální zpěvačky. Vanessa Carlton poprvé a naposledy zabodovala počátkem nového milénia se svým hitem "A Thousand Miles", po němž nastartovaná kariéra už jen upadala. Stejný úděl podrazil nohy i poslední řadovce "Heroes And Thieves" z roku 2007. Optimistická směsice klavírního popu a milých textů zůstala zcela bez povšimnutí posluchačstva.

Unavená Vanessa vyrazila do země Mr. Beana, aby si zde za dohledu producentského oka Stevea Osborna zafinancovala vznik novinky "Rabbits On The Run". Pro jejich spolupráci je příznačné slovo útěk. Stejně jako Alenka z nonsencové klasiky Carolla Lewise se i Vanessa rozhodla vydat po stopách roztomilých hlodavců do snové krajiny bez hranic, a oprostila se tak od všudypřítomného chaosu.

Výsledkem je atmosférické noční album. Nové songy totiž znějí nejlépe na pozadí chladnoucího dne, kdy se můžete po hlavě propadnout do jejího světa. Jsou jako večerní prohlídka nádherně vyzdobeného zámku, který ale ze tmy vyvstává pod světlem z jediné svíčky. Postupně procházíte mnoha krásnými místy, ale objevujete je pomalu, po troškách a všechna okouzlující místa postupně mizí stejně měkce, jako se objevila. Taková je i zastřená "In The End", která dojímá hlavně díky mrazivě ponuré náladě, vzdáleným dozvukům klavíru, smyčců a přízračného zpěvu zesnulé zámecké paní. Temná "Hear The Bells" zní, jako by stála na pomezí života a smrti, Vanesse se s éterickou jednoduchostí podařilo zhudebnit tento finální okamžik.

Vůbec poprvé u Vanessy došlo k rozhodnutí nedržet se přísně šablon klavírního popu, ale plachty byly nastaveny i směrem k neprozkoumaným obzorům. V epické "Tall Tales For Spring" si dala pomyslné dostaveníčko s Coldplay a navázala na jejich emotivní kytarové opusy. Původní devízou americké rodačky s kořeny v Rusku byly nekonfliktní veselé melodie, těch ale výrazně ubylo. Snad jen úvodní "Carousel", ve které zní i dětský sbor, a gradující "Fairweather Friends" si tuto tvář uchovaly. Přesto i v nich je cítit jemná hořkosladkost.

Vanessa Carlton - Carousel

"Rabbits On The Run" nabízí možnost, jak nakouknout na druhou stranu. Zajímalo vás někdy, jak by pokračovala oblíbená knížka nebo život zesnulého? Kam by ho osud zavedl, kdyby mu cestu nezkřížila Smrt? Vanessa vás za pomoci svého hlasu a klavíru, který jí rozkvétá pod prsty, na toto místo odvede. Tato deska totiž nikdy neměla vzniknout. Zpěvačce po všech pádech a nezasloužených neúspěších docházel dech, ale přesto jako bájný pták Fénix vstala z popela, nasála nejčistější formy síly a inspirace, aby natočila album své kariéry. Zapomeňte na "A Thousand Miles". Vanessa Carlton se narodila, aby vdechla život Králíkům na útěku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY