Opravdové emoce spláchnuté do záchodu

12.11.2011 10:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Pokud vám jméno Jonatan po fonetické stránce něco připomíná, máte bod. A pokud si vzpomenete, že tím něčím je někdejší alternativně metalový projekt Ion At An, máte další dva. Jeho ústřední postava Jonatan Kaleta teď přichází s deskou "Obrazy", na níž není nouze o příjemné překvapení, ale i zbytečné přehmaty.
6/10

Jonatan - Obrazy

Skladby: Počátek, Vězněm, Snová, O příběhu, Hádanka, Na babu, Hledá se, Lesní divadlo, Odpočinek, Představy, Obzor, Konec
Vydáno: březen 2011
Celkový čas: 35:47
Vydavatel: Jonatan
Hudebník, zpěvák, multiinstrumentalista, textař - zkrátka všestranný umělec; to je ve zkratce Jonatan Kaleta. Vždyť desku "Tears Of Repentance", jediný zářez na pažbě zmíněného projektu Ion At An, si před čtyřmi lety složil, otextoval, nahrál a nazpíval úplně sám. S nahrávkou tenkrát uspěl u kritiky a obklopen výtečnými muzikanty z několika spřízněných skupin (např. Composed, the.switch, Bahrainn) také naživo u fanoušků. Hudebně obrozen, s českými texty a pod hlavičkou Jonatan zůstává všestranným umělcem i na letošní novince.

"Obrazy" opět kompletně nesou Kaletův autorský i instrumentální rukopis, jinak se ale muzikant ukazuje ve zcela jiném světle. Pryč je syrový metal, řízné kytary, hutný zvuk i hrdelní řev. Svoje hudební obrazy teď kreslí docela jinými výrazovými prostředky (klavír, pestré aranže, drobná elektronika) i náladami (melancholie, smutek a úzkost). Mimo to, oproti začátkům, kdy byla jeho tvorba kvůli textům označována jako křesťanský metal, tu podobné náboženské vlivy nenajdete (přesto se recenze na novinku objevily výhradně na křesťanských serverech).

Ion At An hrál na energii, Jonatan hraje na city. Často působí jako ubrečený chlapec nad dopisem od své milé, v němž mu sděluje, že miluje jiného. Tato lítostivá atmosféra je vedle pomalejšího tempa a lehce trýznivých aranží dána zejména barvou Jonatanova hlasu a v žádném případě není vykreslována samoúčelně. Skladby "Vězněm", "Snová" nebo "Obzor" emoce nehrají. V protikladu k nim pak veselými barvami hraje kousek "Na babu", taková lehce infantilní pohádková bajka o zvířátkách z lesa.

Jonatan má něco z Obří broskve, něco z Xindla X a je bezesporu talentovaný muzikant. Bohužel však nedokázal udržet na uzdě všechny svoje hudební chutě, nebo ho nenapadlo svěřit dramaturgii alba někomu zvenčí. Celkový dojem z "Obrazů" totiž kazí hned několik instrumentálních vsuvek. V nich si zcela zbytečně a místy nevkusně hraje s dalšími a dalšími polohami a žánry, jež naprosto ruší nastolenou náladu desky. A spláchnutí záchodu v samém závěru tomu nasadilo korunu... Škoda, mohlo to být o bod, možná dva body víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY