Nové desky pro 23. týden

05.06.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Počátek června nepřinese jenom druhou SuperStar, ale především novinku Tata Bojs s názvem "∞", remixy Depeche Mode, čtvrtou desku Arctic Monkeys, nový objev Cults, dvě výrazné jazzové zpěvačky Madeleine Peyroux a Diane Schuur, výběrovku Iron Maiden a především multižánrového Roberta Randolpha a jeho The Family Band.
Pokud se v pondělí 6. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tata Bojs - ∞ (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / indie pop

Tata Bojs - Ležatá osmička
Pokud nebudeme počítat projekt "smetana" s Ahn Triem, odmlčela se hanspaulská formace Tata Bojs na poměrně dlouhé čtyři roky. Nyní jsou pánové zpět s albem, jež má velmi neobvyklý název "∞". Ležatá osmička je v podstatě smyčka a s těmi Tata Bojs pracují, ať už v hudebním slova smyslu, ale i celkově, velice často. Pohybují se v různých cyklech, opakují se, ale pořád to jsou Tata Bojs. Téma zacyklení a opakování se táhne i texty. Jinak ale formace slibuje album hudebně i tematicky pestré, o čemž může vypovídat i složení hostů, mezi nimiž se představí kompletní Clarinet Factory, komorní orchestr dirigovaný bývalým kytaristou skupiny Markem Doubravou a také překvapivě Vladimir 518 ve skladbě "Světová". Produkce alba se tentokrát odehrála pouze v režii Milana Caise, který se ve studiu Sono Records postaral i o mix alba; stejně jako v případě "Futuretro", letos nominovaného na album dvacetiletí. První ochutnávkou je pilotní singl, zcela symbolicky pojmenovaný "Opakování", který si můžete poslechnout na stránkách vydavatelství Supraphon. Musicserver.cz už měl možnost desku slyšet a své dojmy shrnul v rubrice Slyšeno v předstihu.


Depeche Mode - Remixes 2: 81-11 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní taneční hudba / synth pop / nová vlna

Depeche Mode - Remixes 2: 81-11
Poslední album "Sound Of The Universe" Depeche Mode stačili jejich fanoušci i díky dlouhé koncertní šňůře náležitě vstřebat, jenže nová deska je zatím v nedohlednu. I z tohoto důvodu vezmou zavděk remixovým albem. Už jeho název "Remixes 2: 81-11" zcela zřetelně deklaruje, že se jedná o pokračování prvního počinu tohoto ražení "Remixes 81-04", který vyšel v roce 2004. Nicméně číslovky zároveň napovídají, že DM, respektive remixéři opět sáhli i před zmíněný rok. Kdo tedy dostal tu čest hity depešáků předělat k obrazu svému? Ve výčtu najdete například jména jako Stargate, UNKLE, Eric Prydz, Röyksopp nebo Jacques Lu Cont. Tedy v případě, pokud zvolíte jednodiskovou verzi čítající třináct skladeb. Pokud sáhnete po třídiskové, přibude vám nejen čtyřiadvacet dalších skladeb, ale i jména jako Vince Clark, Miike Snow, Digitalism, Peter Bjorn And John a další. První ochutnávka je k dispozici na stránkách kapely.


Arctic Monkeys - Suck It And See (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / garage rock

Arctic Monkeys - Suck It And See
Ani to moc dlouho netrvalo a angličtí Arctic Monkeys jsou zpět. Po albu "Humbug", jež má v datu vydání číslovku 2009, se kvartet prezentuje s novinkou "Suck It And See". Skupina na ní opět pracovala s producentem Jamesem Fordem, který se vyjma debutu podílel na všech nahrávkách skupiny. Arctic Monkeys si do studia pozvali také jednoho hosta. "All My Own Stunts" si s nimi zazpíval zakládající člen hard rockové formace Queens Of The Stone Age Josh Homme. A jaký má nová deska zvuk? Jeden ze členů kapely Matt Helders o ní říká, že nové písničky jsou přímočařejší a popovější, než tomu bylo na předchozím počinu. Zda má pravdu, si můžete ověřit poslechem celého CD na webu kapely.


Tip týdne

Robert Randolph & The Family Band - We Walk This Road (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / blues / funk

Robert Randolph & The Family Band - We Walk This Road
Že vám jméno Robert Randolph & The Family Band nic neříká? Nebuďte z toho špatní, rozhodně nebudete sami. Tento černošský hráč na pedal steel guitar a jeho kapela působí na hudební scéně od roku 2001, kombinují styly jako soul, rock, funk, gospel, r'n'b a vyžívají se v jamování. Na svém kontě mají tři řadová alba, včetně představované nahrávky "We Walk This Road", která ve Státech vyšla již loni a nyní se dočkala i celosvětového vydání. Desku produkoval několika Grammy oceněný T-Bone Burnett a Robert Randolph na ní prostřídal původní tvorbu s coververzemi od Blind Willieho Johnsona, Boba Dylana, Johna Lennona a Prince. Navíc si k mikrofonu pozval i několik hostů - Jima Keltnera, Bena Harpera, či Leona Russella. Čtyři skladby, které hrají na stránkách uskupení, by vám měly napovědět, proč se "We Walk This Road" stala naším Tipem týdne.



Cults - Cults (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop

Cults - Cults
Na hudební scénu se dere nové duo Cults. Pochází z New Yorku a jeho členy jsou zpěvačka Madeline Follin a kytarista Brian Oblivion, kteří se seznámili na tamní univerzitě, kde začali společně tvořit. Už jejich EP z loňského roku vzbudilo velkou pozornost a velmi si je oblíbila především redakce Pitchforku. Nejvíce ale zaujali Lily Allen, která s nimi podepsala kontrakt, a jejich debutová eponymní deska se stala první, která vychází na jejím vlastním labelu Lily Allen In The Name Of. Album produkoval Shane Shoneback, známý ze spolupráce s Vampire Weekend nebo Sleigh Bells. Jaký potenciál má tato skupina, si můžete ověřit poslechem několika songů na jejich webu.


Primal Scream - Screamadelica (20th Anniversary Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Primal Scream - Screamadelica (20th Anniversary Edition
I přes zhoršující se situaci v hudebním průmyslu zůstávají reedice velkých desek stále využívaným tahem produkčních společností. "Co je staré, to je dobré" platí určitě i o kultovní nahrávce Primal Scream, která letos slaví dvacetiny. Letos v březnu vyšla obří kolekce, již náš kolega Jakub Malar důkladně probral ve své recenzi. Pokud ovšem neholdujete velkým balíkům, kde kromě desek najdete i módní doplňky či plakáty na zeď, je tu pro vás aktuální malá edice. Obsahuje totiž jen samotnou hlavní desku, a jak hudební vydavatelství Sony BMG uvádí na svém webu, cena je více než sympatická. Pokud si slavné songy budete chtít poslechnout i naživo, navštivte 7. srpna KC Vltavská v Praze.


Diane Schuur - The Gathering (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / jazz

Diane Schuur - The Gathering
Je to už téměř čtvrt století, kdy americká jazzová zpěvačka Diane Schuur získala dva roky po sobě cenu Grammy za nejlepší ženský jazzový vokální výkon. Ačkoli od té doby již takových úspěchů nedosáhla, patří tato nevidomá zpěvačka na špici světové jazzové scény. Nyní ale přichází s novinkou "The Gathering", kde přezpívala deset klasických country songů autorů, jako jsou Willie Nelson, Merle Haggard nebo Kris Kristofferson, většinou psaných během zlaté éry šedesátých let. Je to poprvé, kdy Diane Schuur představuje tento žánr hudby. Sama o svém novém albu říká, že je unikátní jak v materiálu, tak stylu. Žánrově se bude trefovat někam na pomezí obou stylů, tedy jazzu i country, o čemž napovídá i skladba hostů Alison Krauss, Vince Gill, Mark Knopfler, Larry Carlton a Kirk Whalum. První písnička alba "Today I Started Loving You Again" hraje na jejím facebooku.


Iron Maiden - From Fear To Eternity: 1990-2010 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Iron Maiden - From Fear To Eternity: 1990-2010
Jako na zavolanou míří do obchodů nová kompilace toho nejlepšího kultovní britské formace Iron Maiden. Na fanoušky metalu tak čeká ještě před chystaným koncertem kapely na festivalu Sonisphere kolekce nejslavnějších písní z let 1990 až 2010. Třicetileté období zastoupené na dvou discích tedy mapuje největší hity z desek jako "No Prayer For The Dying", "Fear Of The Dark", "Dance Of Death" nebo poslední "The Final Frontier" z roku 2010. Některé z vybraných písní si můžete poslechnout i na MySpace.com formace.


Madeleine Peyroux - Standing On The Rooftop (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Madeleine Peyroux - Standing On The Rooftop
Americká jazzová zpěvačka trvale žijící v Paříži Madeleine Peyroux si pro své příznivce po dvou letech připravila další album. Po "Bare Bones" přichází se "Standing On The Rooftop" a po několika albech, které produkoval Larry Klein, si pro tuto nahrávku vybrala Craiga Streeta, jenž už nahrával s Norah Jones, k.d. lang či Cassandrou Wilson. Do studia si pak přizvala hvězdnou sestavu muzikantů. Doprovodili ji Marc Ribot na kytaru a banjo, Meshell Ndegeocello, která tu překvapivě nezpívá, ale hraje na basu, bubeník Charley Drayton (Neil Young, Johnny Cash) a kytarista Chris Bruce (Seal, John Legend). Vedle autorských věcí navíc uslyšíte i předělávku "Martha, My Dear" od The Beatles. Ukázky všech písniček nabízí internetový obchod Amazon.com.


Saxon - Call To Arms (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Saxon - Call To Arms
Vedle Iron Maiden si rockeři mohou začít brousit zuby i na čerstvý materiál od jejich krajanů ze Saxon. Ani jedné kapele se nedá upřít dlouhověkost a obdivuhodný elán, který germánské nájezdníky dovedl až k devatenácté studiovce. Ta měla sice vyjít už koncem května, ale byla bez udání důvodu o pár týdnů přeložena. Čekání se ale jistě vyplatilo - na posluchače čeká jedenáct kousků včetně orchestrální verze titulní písně. Jestli Saxon dostáli svého kréda pravověrných rockerů s ocelově vybroušenými riffy, můžete sami ohodnotit po návštěvě jejich MySpace.com stránek. Najdete zde k poslechu kousek "Hammer Of The Gods". A pokud míříte v neděli 5. června do Plzně na festival Metalfest, setkáte se s nimi i naživo.


Různí - Bridesmaids (soundtrack) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / post punk

Různí - Bridesmaids (soundtrack)
Pod českým distribučním názvem "Ženy sobě" přichází do našich kin nová romantická komedie tvůrců filmů "Zbouchnutá" nebo "40 let panic", v originále pojmenovaná "Bridesmaids". Vzhledem k tomu, že námětem jsou především ženy, dostaly přednost i na stejnojmenném písničkovém soundtracku. Uslyšíte na něm Blondie, Hole, Wandu Jackson, Britney Spears, Kate Nash, Fionu Apple, Ryana Adamse nebo vokální skupinu Wilson Phillips, která si ve filmu také zahrála. Ukázky všech písniček uslyšíte na internetovém obchodě Amazon.com.


Jana Kratochvílová - No a co! (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní pop

Jana Kratochvílová - No a co!
Jana Kratochvílová přináší na dvou CD obsáhlý výběr "No a co!", kde příznivci najdou vše podstatné, co česky nazpívala v úplných začátcích, jako domácí hvězda před emigrací, a po roce 1989, kdy se občas vrací z Londýna. Výběr nese název podle vstupního songu z roku 1980 a přináší celkem šestatřicet písniček - těch klasických s různými doprovodnými kapelami, včetně YoYo Bandu, Hevalu, Kroků nebo Motoru, ale také těch průběžně vznikajících ve spolupráci s bubeníkem Jiřím Georgem Hrubešem. Dostalo se i na ty, které natočila jako Uriel, Jasmina či projekt Armadeica. Vedle hitů jako "V stínu kapradiny", "Copánky" nebo "Dlouhá bílá žhnoucí kometa" tak uslyšíte také skladby z konce devadesátých let a především úplné novinky z letošního roku.


V krátkosti

  • Fanoušci synth popového dua Erasure sice čekají na novou desku již od roku 2007, a nejspíše si ještě chvíli budou muset počkat, nicméně ti skalní by nyní měli zbystřit. Právě vycházejí reedice dvou prvních alb "Wonderland" a The Circus". Obě přinesou hned tři disky - první s originálním albem a několika remixy, druhé s b-stranami singlů, dalšími remixy a rádiovými nahrávkami a pak ještě DVD s videoklipy a koncertními záznamy.
  • Podobně jako fanoušci Erasure se mohou těšit i ti, kteří dýchají pro Meat Loafa. V jeho případě přichází na trh deluxe edice "Welcome To The Neighbourhood" z roku 1995, která bude mít velmi obdobné složení. Na prvním disku k originálnímu albu přibudou ještě coververze The Beatles "Let It Be" a "Come Together", druhý přinese živák z New York's Beacon Theatre a třetí DVD pak videoklipy, interview a další bonusy.

Dále vychází:

Alestorm - Back Through Time (Mystic Production)
Dean Martin - Classic Dino:Best Of Dean (EMI)
Dean Martin - Dino:Essential Dean Martin (EMI)
Earth Crisis - Neutralize The Threat (EMI)
Garagedays - Dark And Cold (Mystic Production)
Katana - Heads Will Roll (Mystic Production)
Korn - The Essential Korn (reedice) (Sony Music)
Latitude77 - In Between The Lines (EMI)
Mariendbad - Werk 1 Nachtfall (Mystic Production)
Morbid Angel - Illud Divinum Insanus (M.A.B.Records)
Pain - You Only Live Twice (EMI)
Paul Simon - Paul Simon (reedice) (Sony Music)
Paul Simon - Paul Simon In Concert: Live Rhymin' (reedice) (Sony Music)
Paul Simon - Still Crazy After All These Years (reedice) (Sony Music)
Paul Simon - There Goes Rhymin' Simon (reedice) (Sony Music)
Různí - 80s Number 12Inch Party (EMI)
Různí - Love Classics (EMI)
Různí - Phineas And Ferbulous (EMI)
Různí - Pichu Pichu&Mega Hits 2011 (Universal)
Sebastien - Tears Of White Roses (Mystic Production)
Supreme Pain - Divine Incarnation (Mystic Production)
Tornado - Amsterdamn, Hellsinki (Mystic Production)
Toto - In The Blink Of An Eye - Greatest Hits 1977-2011 (reedice) (Sony Music)
Whitesnake - Live At Donington 1990 (Mystic Production)
Wormrot - Dirge (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY