Starého Škwora novým kouskům nenaučíš

26.05.2011 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Škwor čeká na desku, která by ho pokropila živou vodou podobně jako nahrávka "Restart" před dvěma lety Arakain. Bohužel, "Drsnej kraj" tou osvěžující tekutinou není. Album se nevymyká ze řady předchozích pokusů - ani průšvih ani vítězství. Dobře odvedený standard, který baví tak málo, jak hodně nudí.
5/10

Škwor - Drsnej kraj

Skladby: CD: Kámen, Ty lhát mi smíš, Anděl, Tak to jsme my, Banda komiků, Drsnej kraj, Neodolatelná, Sama, Dík, Pro pár hloupejch vět, Rub nebo líc, Já mám rád, Jednou to přijde, Pili a seděli, Za barevným sklem, Stíny a mráz

DVD: Celebrity, Vyvolenej, Slovo, Splín, Může se stát, Tak to jsme my, Málo je víc, Bohém, Střepy, Nebuď debil, Utíkám, Amerika, Nulový, Sraž nás na kolena, Milion, Pohledy studený, Sympaťák, Vizitka, Mý slzy neuvidí

Vydáno: 18.03.2011
Celkový čas: CD 44:45; DVD 84 minut
Vydavatel: Supraphon
Kamenem úrazu česky zpívajících rockových kapel jsou texty. Často zůstávají pouhými banálními slepenci slovních variací na téma chlast a děvky, což vzhledem k pivu v žilách národa není překvapujícím sdělením. Když už se však někomu podaří zdárně těmito výlevy proplout k sofistikovanější tématice, nezřídka se stává, že jejich hudební produkce vyměkne, přikloní se k popu. Jakoby pořádný rockový nářez jiná slova neunesl. Přitom například politika k řízným kytarovým sólům vrcholícím roztřískaným nástrojem jednoznačně vybízí.

Z tohoto úhlu pohledu díky za Škwor. I když jejich textařská práce chvílemi vykazuje známky svojských rýmovaček a prohraného boje s bezduchým tlacháním (viz. recenze na předchozí desku "5"), nebojí se v ní občas vyjádřit své postoje a názory (ať už jsou v zákonných mezích jakékoliv), a to se v Česku na hudební scéně mimo folk příliš nenosí. Na novinkovém albu "Drsnej kraj" lze najít hned dva takové příspěvky. U "Bandy komiků" hovoří za své už samotný název skladby, který zaštiťuje ironický obsah textu o "mistrech politických gest" debatujících v "kantýně pod cenou!.

Druhý kousek "Já mám rád" pak velmi zdařile glosuje teflonovou povahu většiny politických představitelů a je aktuálnější, než to možná v době vzniku autor Petr Hrdlička tušil. "Já jsem to nebyl, je to hrozná lež / Všichni se spikli, ty to nechápeš / Já jsem ho neznal, byl to cizí pán / Teď jsem si vzpomněl, ty peníze mi půjčil tchán." A ještě jeden text stojí za vyzdvihnutí. Paradoxně ten pro titulní skladbu alba, který nás vrací k úvodnímu povzdechnutí nad banálními tématy. Také v něm se to totiž hemží "chlastem" a "polonahýma holkama", ale tentokrát s nadhledem a především vtipnou pointou na závěr.

Důvod, proč se hned tři odstavce recenze zaobíraly texty, je velmi jednoduchý. Po hudební stránce se toho totiž moc nového neděje. Škwor ví, co mu sedí nejlépe, a na experimenty si zkrátka nehraje. Vzhledem k šestnácti položkám na albu se však jednoznačně jedná o chybné rozhodnutí. Je škoda, že při tom počtu alespoň ve dvou kouscích nezkusila kapela posunout svůj zvuk o kousek dál. Obohatit ho o hostující nástroje, autory či interprety. Takhle se po polovině stopáže už posluchač díky vzájemné zaměnitelnosti jednotlivých písniček ztrácí. Navíc příliš dobře tentokrát nedopadla předělávka. Z jindy příjemného oživení posledních alb se vyklubala vcelku nudně zaranžovaná záležitost, přičemž samotná volba "Out Of The Dark" od Falca nebyla špatným nápadem.

Co naopak potěší, je přiložené DVD se záznamem koncertu nahraného o loňském listopadu ve Kbelích. Téměř devadesátiminutový záznam byl vybaven zvukem 5.1 a pro skromněji vybavené fanoušky i 2.0. Kvalita obrazu sice pokulhává, ale protože se jedná o příbalový disk, dá se to přežít. Prostě klubový koncert tuzemské rockové kapely. Vedle samotné akce, přerušované anketou s hlavními aktéry, je disk obohacen ještě o bonus s vcelku solidně nasnímanou ochutnávkou dvou skladeb z novinkového alba. Pokud vás tedy "Drsnej kraj" zklame, můžete se vrátit ke starším peckám Škworu v živém provedení. I když on to zase takový rozdíl nakonec stejně není.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY