Pošpiněné disco, kam se podíváš

07.05.2011 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Bozzwell na své prvotině "Bits & Pieces" přetváří vše, čemu se dá říci disco, k obrazu svému. Ve výsledku to však nejsou žádné diskohrátky. Vše je totiž pošpiněno elektronikou. Napověděl už singl "In My Cocoon", kterým tento vizionář fanouškům uštědřil několik řádných elektrošoků.
7/10

Bozzwell - Bits & Pieces

Skladby: Voodoo, Marlena's Eyes, I Get A Rush, Space Racer, Sheffield, I Got It, Jarvis Called Me His Understudy, In My Cocoon, Fiona's Song, Escape 5, I Can't Be
Vydáno: 22.10.2010
Celkový čas: 52:08
Žánr: electropop, disco, techno, minimal
Vydavatel: Firm Records
David Boswell (jak se svým jménem jmenuje Bozzwell) se narodil v Sheffieldu a několik let působil na tamní scéně (vypovídá o tom i track "Sheffield, I Got It"), přesto je "Bits & Pieces" jeho debutem; natočeným u sousedů v Německu. První informace o něm se objevuje v souvislosti s projektem The All Seeing I (závěr dekády před miléniovým zlomem). Zde Boswell působil jako vokalista v několika skladbách, tady se i potkal s Philem Oakeyem (z The Human League), a to na albu "Pickled Eggs & Sherbet". Posléze s Nickem Eastwoodem společně založili duo Hiem. Po sérii singlů a épéček je tu vyrovnaný a chytrý exkurz do disco vod "Bits & Pieces", kde z tohoto žánru ovšem moc kamenů na jiných kamenech nezůstalo.

David je ale hlavně alchymista, jehož rýmovačky se propadávají do rytmických sekvencí a elektronické hustiny. Cokoliv na "Bits & Pieces" svým způsobem může být velkým diskotékovým rejem zcela vhodným do rádia. Jenže to by nebyl on, kdy by toto vše neposkvrnil a nepřetransformoval dle svého nadšení do electropopu, mininalu a jakýchsi náznaků techna. "I Can't Be" je pak ironická paralela jeho samého, ve které zpívá, že má skvělé tělo a že trumfne Michaela Jacksona i Lady D. V této pichlavé sešlosti nápadů a vtípků se Bozzwell cítí jako ryba ve vodě, navíc vás překvapivě snadno překecá na svou stranu.

"Bits & Pieces" je napěchováno hlavně nadhledem, je to přehlídka toho, co má tenhle discoman za ty roky vyslechnutého a co s největší pravděpodobností naleznete v jeho soukromém archivu. "I Get A Rush" nebo hypnotická "Space Racer" odhalují všechny hodnoty a neznámé v rovnicích, s kterými Bozzwell laboruje bez ztráty plusových bodů. "Jarvis Called Me His Understudy" je naopak jasná/humorná tutovka na taneční parket, v porovnání s "In My Cocoon" nabízí několik kontrastních pohledů na stejnou věc. David je hračička, jehož hnacím motorem je cokoliv poctivého ze staré dobré školy, vhozeného do současných relací retra v novém duchu.

Pokud by někdo hledal dobré doma vyrobené disco současného klubového ražení, Bozzwell by byl patrně slibným tahounem večera. Jeho "Bits & Pieces" je slušným rozjezdem každé párty, jen se nesmíte nechat nachytat na švestkách - moc velký old school je to jen na první poslech.


Bozzwell - In My Cocoon


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY