Nové desky pro 17. týden

24.04.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Velikonoční týden přinese především novinky domácí produkce. S debutem se přihlásí Olga Lounová a Popcorn Drama, třetí deskou se přidá Gipsy.cz a jubilant Pavel Žalman už své počiny snad ani nepočítá. Zahraničí pak reprezentuje Jennifer Hudson, indie popové duo Matt And Kim, metalisté Wolf či třeba rockeři The Airborne Toxic Event.
Pokud se v úterý 26. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Gipsy.cz - Desperado (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / world music / ethno

Gipsy.cz - Desperado
Poměrně dlouho, tři roky, čekali fanoušci Gipsy.cz na novou studiovou desku. Dočkali se a třetí album je tu - s názvem "Desperado" a šestnácti skladbami. Těžko předpokládat, že by se skupina výrazněji odklonila od svého stylu, a tak se i nadále můžeme těšit na world music s prvky popu, rapu, hip hopu, breakbeatu a dalších stylů, tentokrát pouze s tím rozdílem, že se ponese ve stylu "mexcikánského" westernu. Deska vznikala po celou dobu odmlky a každý rok představoval jednu fázi, což by mělo být na albu patrné především ve vývoji zvuku. Nahrávalo se v malém studiu Bangatone Radka Bangy, který se postaral zcela sám i o produkci. I díky tomu se objevily nové zvukové moduly s nabídkou rytmických detailů a nejrůznějších efektů. Přesto stále hrají hlavní úlohu kytary, housle, basa či akordeon, protože jak říká sám frontman, vysamplovat se dá mnohé, ale srdce ne. Malou ochutnávku z desky naleznete ve videu na YouTube.com.


Jennifer Hudson - I Remember Me (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / soul

Jennifer Hudson - I Remember Me
V roce 2004 se Jennifer Hudson zúčastnila hudební soutěže American Idol, o dva roky později natočila hudební film "Dreamgirls", za který získala Oscara, a v roce 2008 nahrála své eponymní debutové album, které získalo Grammy za nejlepší r'n'b album roku. Na tento úspěch by tato zpěvačka ráda navázala i druhým albem, jež dostalo název "I Remember Me". Pracovala na něm již od podzimu roku 2009 a záměrem by natočit více osobní nahrávku. I přes to neodmítla spolupráci s producentskými a autorskými hvězdami v čele s Dianne Warren, Aliciou Keys, R. Kellym, Ne-Yem, StarGate, Swizz Beatz, Ryanem Tedderem a dalšími. Zda se povedlo skloubit původní záměr s takto hvězdným a rozdílným týmem, můžete posoudit z několika ukázek na webu zpěvačky. Album vychází vedle standardní verze i v limitované edici s bonusovým DVD.


Olga Lounová - Rotující nebe (Universal)
web / bandzone.cz / psali jsme
žánr: pop / pop-rock

Olga Lounová - Rotující nebe
Zpěvačka, skladatelka a herečka Olga Lounová o sobě dala vědět jak rolí v roadmovie "Tacho", tak i v hitovém duetu s Xindlem X "Láska v housce". Nyní ale přichází se svým vlastním počinem - debutem "Rotující nebe". Najdete na něm hned čtrnáct skladeb autorů včetně prvního singlu "Gynekolog-amatér" nebo již zmíněného hitu "Láska v housce". Velký autorský podíl nese samotná zpěvačka a k ní se přidal i Xindl X nebo Michal Hrůza. O tom, že Olga Lounová vlastní rozsáhlý hlasový fond, živočišnou energii a rockové cítění, se můžete přesvědčit z ukázek na stránkách vydavatelství Universal.


Popcorn Drama - Včera bude (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Popcorn Drama - Včera bude
Pokud vám na české hudební scéně chyběla nová hudební kapela, nenechte si ujít prvotinu česko-slovenské skupiny Popcorn Drama "Včera bude". Ta vydává svůj debut po dvou letech působení. Naživo jste se s formací mohli setkat na postu předkapely na koncertu zpěvačky Anastacii nebo slovenských IMT Smile. Kapela na sebe upozornila nejprve pilotním singlem, který stejně jako celé album produkoval americký producent Carmen Rizzo, jehož služeb využil také třeba Seal nebo Alanis Morissette. Jestli stála spolupráce za to, posuďte sami - na stránkách Frekvence 1 si můžete stáhnout zdarma skladbu "Tak Fajn"


Žalman & spol. - Budějky (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk

Žalman a spol. - Budějky
Jedním z dárků, které si nadělil Pavel Žalman Lohonka k letošním pětašedesátým narozeninám, je i nové CD kapely Žalman & spol. Album dostalo symbolický název "Budějky", protože se jím Žalman po letech vrací zpátky ke svým hudebním kořenům. Ty nachází v jednoduchosti, prostém aranžmá písní a v mnoha textových reminiscencích. CD obsahuje dvacet písní a jeden překvapující bonus. Je na něm několik znovu natočených songů z minulosti ("Kytky stále ještě voní", "Přijela jsem v kadilaku", "Kdo ti zpívá", "Náhradní víkend", "Severní vítr", "Ty já", "Za ruku mě vem") a k nim se přidalo třináct novinek, napsaných přímo pro skupinu Žalman a hosté. Album vzniklo v osvědčeném českobudějovickém studiu MK Production a je opatřeno zajímavým obalem, na němž jsou do historické fotografie budějovického náměstí dokresleny postavy členů kapely.


The Airborne Toxic Event - All At Once (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / pop

The Airborne Toxic Event - All At Once
Americká indie kapela The Airborne Toxic Event se tři roky po vydání eponymního debutu hlásí o slovo s novou deskou. Placka "All At Once" vznikala za dohledu zkušeného Davea Sardyho za mnohem lepších podmínek než předchozí počin. Namísto nahrávání během bubeníkových obědových přestávek se osazenstvo formace v klidu odebralo do studia. Vzniklo jedenáct kousků, které budou dostupné ve standardní edici a také v obsáhlejší digitální verzi. Fajnšmekři si mohou koupit balíček s CD a DVD. Než se ale rozhodnete si desku koupit, navštivte YouTube.com kanál kapely. Najdete zde několik klipů.


Tip týdne

Matt And Kim - Sidewalks (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / electronica

Matt And Kim - Sidewalks
Se značným zpožděním, ale přece se k nám dostává třetí deska newyorského indie popového dua Matt And Kim, tedy zpěváka a klávesisty Matta Johnsona a zpěvačky a bubenice Kim Schifino. Album dostalo název "Sidewalks" a opět mixuje indie pop a elektroniku. Navíc ale nahrávka dostala nový dynamický taneční zvuk, způsobený infiltrací klubovými beaty, popem a disco-punkem. Všech deset skladeb najdete již nyní na MySpace.com dua.



Wolf - Legions Of Bastards (vinyl) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Wolf - Legions Of Bastards
Švédští metalisté Wolf opět útočí na fanoušky. Po úspěšné desce "Ravenous" z roku 2009, jež získala i nominaci na Grammy, přinášejí na stříbrném kotouči "spoustu tvrdé práce, potu a krve," jak uvádějí sami muzikanti. Nahrávka je napěchovaná jedenácti skladbami a jednu z nich - "Vicious Companions" - si můžete poslechnout na jejich MySpace.com. Pokud se rozhodnete koupit si limitovanou edici, můžete se navíc těšit na kousek "6 Steps", který dříve vyšel jako japonský bonus k předchozí nahrávce. V rozšířené verzi bude i předělávka songu "Method To Your Madness" původně od Metal Church.


Wiz Khalifa - Rolling Papers (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Wiz Khalifa - Rolling Papers
Třiadvacetiletý rapper z Pittsburghu Wiz Khalifa, vlastním jménem Cameron Jibril Thomaz, měl doposavad na svém kontě dvě alba vydaná na nezávislých labelech - velmi úspěšný debut "Show And Prove" a naopak zapadnuvší "Deal Or No Deal". Nyní je tu tedy s třetí deskou "Rolling Papers", první u velké společnosti, a druhé místo v americkém albovém žebříčku hovoří za vše. Oproti svým kolegům je tak trochu výjimkou. Jen výjimečně využil hosty, všech čtrnáct tracků na desce nese jeho autorský podpis a v produkci vsadil především na dva koně - I.D. Labs a Stargate. Mezi hrstkou hostů pak najdete spíše méně známá jména jako Too $horty či Curren$y. Několik ochutnávek z "Rolling Papers" servíruje Wiz Khalifa na svém MySpace.com.


Karel Černoch - Docela obyčejné písně (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / country

Karel Černoch - Docela obyčejné písně
Před více jak třemi lety podlehl Karel Černoch rakovině a zanechal tu po sobě značné množství písniček a především hitů. Nová kompilace "Docela obyčejné písně" si dala za úkol je náležitě zrekapitulovat, a díky dvoudiskovému formátu bylo možné je rozšířit o méně známé kousky. I proto se na kompilaci střídá big beat, soul, bigbandový pop, swing, náznaky šansonu či moderní country. Kariéru s normalizačními potížemi připomenou coververze Johna Denvera, Bee Gees či Lionela Richieho, vlastní tvorba, nebo zpracování kvalitních domácích předloh. Zajímavostí jsou jazzový "Stardust", lidový "Jarmark ve Scarborough", zlidovělý "Víc než přítel" nebo slavný "Večerníček" a dostalo se pochopitelně i na duety s Marií Rottrovou, Helenou Vondráčkovou, Jitkou Zelenkovou, Petrem Mukem či Peterem Dvorským a na poslední chvíli natočený kousek s dcerou Terezou. Kompletní seznam skladeb s ukázkami naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Různí - Sensation-Celebrate Life (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: taneční hudba

Různí - Sensation-Celebrate Life
Největší a nejprestižnější evropská "indoorová" taneční akce, která je známá pod názvem Sensation White, míří již popáté do České republiky. Odehraje se 28. května v pražské O2 areně a právě k tomuto tanečnímu svátku vychází, stejně tak jako všude v Evropě, exkluzivní klubové míchané 2CD s názvem "Sensation - Celebrate Life (Czech 2011)". Najdete na něm bezmála čtyřicítku klubových megahitů ve dvou non-stop mixech, které namíchala domácí taneční partička The Ruffboyz. Trailer k této akci najdete na portálu YouTube.com


Dále vychází:

Above Symmetry - Ripples (EMI)
Bad Company - Live At Wembley (Mystic Production)
Bach - Sonates Suites-Menuhin/Lim (EMI)
Bob Sinclar & Dimitri From Paris - Knights Of The Playboy Mansion (Panther)
Heavenwood - Abyss Masterpiece (Mystic Production)
James Newton Howard - Water For Elephants (soundtrack) (Sony Music)
Chinaski - 26 Největších hříchů (Universal)
J. Kainar - Ubu se vrací (Panther)
Liszt - Piano-Cziffra/Lim (EMI)
M.Twain - Princ a Chuďas (Panther)
Marcelle Meyer - Integrale Studio (EMI)
Miro Žbirka - Empatia (DVD - slidepack) (Universal)
Molly Hatchet - Greatest Hits Ii. (Mystic Production)
Morrissey - The Very Best Of (EMI)
Mozart - Concertos No.22,25/Ntsc (DVD) (EMI)
Pentagram - Last Rites (Mystic Production)
Piotr Rubik - Santo Subito/Cantobiografie (EMI)
Různí - Arthur (soundtrack) (Sony Music)
Různí - CS filmové hity 80.-1/Slidepack (Universal)
Různí - Fresh 2011 (Universal)
Různí - Hity roku 1964/Slidepack (Universal)
Různí - Italodiskotéka 80.-1/Slidepack (Universal)
Různí - Joe's Choise (Blue Note Select) (EMI)
Různí - Karaoke 2/Slidepack (Universal)
Různí - Thor (Instrumental) (soundtrack) (EMI)
Status Quo - In The Army Now/Slidepack (Universal)
Steve Hackett - Live Rails (EMI)
The Band Of The Welsh Guards - A Royal Tribute (Supraphon/Warner Music)
Tchaikovsky - Ballets-Previn/Lim (EMI)
Tiburtina Ensemble - Flos Inter Spinas (Supraphon)
Ulver - Wars Of The Roses (Mystic Production)
V. Woolfová - Deníky (Panther)
Waterboys - In A Special Place (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY