Když touhu bavit střídá touha sdělovat

16.04.2011 12:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Ricky Martin se asi nikdy nezbaví své role latino idola - i kdyby nahrál cokoliv, pro spoustu lidí zůstane tím, co hýbal boky v klipu "She Bangs". Na novince "Música + Alma + Sexo" ale přestat dělat hudbu jen pro zábavu na plážích a slzy svých fanynek (a fanoušků, že?), ale rozhodl se jí i něco sdělit.
8/10

Ricky Martin - Música + Alma + Sexo

Skladby: Más, Frío, Lo mejor de mi vida eres tú, Te vas, Tú y yo, Cántame tu vida, Te busco y te alcanzo, Será será, No te miento, Basta ya, The Best Thing About Me Is You, Shine, Frío (Remix Radio Edit feat. Wisin y Yandel)
Vydáno: 31.1.2011
Celkový čas: 53:29
Vydavatel: Sony Music
Poslední řadové album Rickyho Martina vyšlo před více než pěti lety a jeho poslední španělské dokonce ještě o dva roky dříve. Svou na první pohled profesionální mezeru ale rozhodně neprolenošil. Ve spolupráci s MTV připravil výtečný Unplugged koncert, jehož záznam vyšel na CD i DVD, a rok poté se vydal na své Black & White Tour, které bylo taktéž zvěčněno pro potěchu fanoušků. Následně svých sedmnáct let kariéry zmapoval výběrem nazvaným jednoduše "17", dal se na dráhu otce samoživitele a ještě než vypustil ven informace o připravované desce, vypustil informace o své orientaci. Je tedy jisté, že těch uplynulých pět let se na kolekci "Música + Alma + Sexo" muselo nějakým způsobem promítnout.

Už předchozí album "Life" se neslo ve znamení četných experimentů, ať už co do žánrů, tak co do spolupracovníků. Na novince se zpěvák po letech vrací k osvědčenému Desmondu Childovi, který stál po Rickyho boku, když dobýval hitparády s hity "She Bangs" nebo "Livin' La Vida Loca". Hudebně je však toto album zcela o něčem jiném. Po vzoru "Life" na druhou stranu opět zabrouzdal do několika různých stylů a v podstatě by se dalo říct, že snad s výjimkou balad "Tú y yo" a "Basta ya" byste na albu jen těžko hledali dvě podobné písně. Všechno to dohromady zní, jako by si Martin řekl: Když můžou zpěvačky jako Nelly Furtado, Gwen Stefani nebo Shakira natáčet desky, na nichž spolu jedna skladba s druhou nesouvisí, proč by to jednou nemohl udělat chlap? A povedlo se mu to na výbornou.

Celkově "MAS" působí jako deska, na které se Ricky vyrovnává sám se sebou. "MAS" je album o tom, jaké je to žít v utajení, jaké je to mít někoho rád, o vzpomínkách, radosti ze života a hlavně je to deska, která je o Rickym samotném, který se také poprvé podepsal jako spoluautor pod všemi písněmi. Žánrově se pohybuje od tanečního popu ("Más", "Te vas") přes reggae ("Lo mejor de mi vida eres tú"), balady ("Tú y yo" a comingoutová "Basta ya") až k rocku ("Te busco y te alcanzo") nebo reggaetonu "Frío", kde v remixové verzi hostuje i portorické duo Wisin y Yandel. Dalšími hosty na desce jsou pak vokalistka rozpadající se kapely La quinta estación Natalia Jiménez, která přispěla svým jedinečným hlasem v pilotním singlu "Lo mejor de mi vida eres tú", v jehož anglické verzi ji střídá Joss Stone.

Ricky Martin ve své necelé čtyřicítce "dospěl" a poprvé v životě má zájem svou hudbou nejen bavit, ale také něco sdělit. I když možné předešlé řádky nasvědčují opaku, faktem je, že se mu to vše podařilo bez zbytečného patosu a přehnaných emocí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY