Festival Real Beat / Reggae Ethnic Session je letos zrušen

22.03.2011 00:06 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

RealBeat
© facebook interpreta
Pořadatelé festivalu RealBeat / Reggae Ethnic Session se po dlouhém zvažování rozhodli pro letošní rok přerušit tradici pořádání největšího tuzemského reggae mítinku a festival se v létě neuskuteční. K tomuto nepříjemnému rozhodnutí mají pořadatelé hned několik závažných důvodů.

"Hlavními faktory jsou ekonomická neúnosnost a nedostatek sponzorů i mediální pozornosti pro tento hudební žánr, který je v Česku stále nepochopitelně vnímán jako underground. Pořadatelé po loňském vyúčtování, které znovu skončilo výrazně v červených číslech, stáli před možností dotovat festival i nadále z vlastních kapes a zbytků vlastní energie a nadšení, nebo udělat krok zpátky z mezinárodního formátu festivalu k miniaturní české verzi. Raději ale nakonec dali přednost roční přestávce, zregenerování sil a hledání nových partnerů," stojí v oficiálním prohlášení, které vyšlo v době, kdy jiné festivaly oznamují letošní line-up...

"Organizátoři zároveň s tímto rozhodnutím zvažují pro příští rok přesunutí festivalu z okresu České Lípy na nové místo. Důvodem je mimo jiné fakt, že již nechtějí vystavovat návštěvníky festivalu takovému ponížení, jaké tam v posledních letech provádí místní Celní správa. Ta při hledání marihuany kontrolovala takřka všechny kolemjedoucí automobily a dokonce nutila cestovatele na festival vystoupit z kyvadlové autobusové linky a po prohlídce jít zbytek cesty pěšky. Tato praktika 'jednoduchého sbírání bodů' na mladých návštěvnících festivalu se stala každoročním pravidlem a odrazovala mnohé k účasti na této akci," vyjmenovávají pořadatelé další, poněkud bizarní důvody pro přerušení činnosti.

České festivalové léto tak letos bude chudší o největší reggae open-air, ale podle posledních zpráv připravují organizátoři této kultovní akce jako náhradu na konec června alespoň RealBeat indoor fest v pražském LMB.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY