Chvějící se zatahování opony

22.03.2011 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nečekaný zásah nadpozemských sil přinesl loni smutek všem fanouškům Petra Muka. S odstupem času je tu "Outro" - rozlučka, rozdělaná práce na další desce, kterou už nikdy nikdo neuslyší, a částečná rekapitulace. Přesto obsah cédéčka mohl nabídnout něco víc, takhle to zůstalo na půli cesty.
5/10

Petr Muk - Outro

Skladby: Intro, Cítím (vítr ve tváři) (verze 2011), V zahradách skleněných růží, PM 3, PM 8, PM 13, PM 23, PM 7, Mama 02, Intermezzo, Pod černým sluncem (Jan Dvořák), Falling From Grace (Luděk Fiala), Nálady (s Laco Lučeničem), Hádanky tiel (s Laco Lučeničem), Nebe nehledej (B-Day Mix), Outro
Vydáno: 18.2.2010
Celkový čas: 42:24
Vydavatel: Parlophone
"Outro" není jen doplňkem k povedené desce "V bludišti dnů". Náhlý odchod Petra Muka jej zastihl v tvůrčím procesu a přípravách na turné. Prohrabáním natočených skic, připravených demo snímků a nových verzí písní z tohoto alba vznikla kolekce, která svým způsobem uzavírá jedno vydatné dějství, u jehož vzniku své nepostradatelné místo měli Luděk Fiala a Jan Dvořák (jehož kapela Jerusalem se mimochodem nedávno připomenula novinkou "Tajná zahrada").

Odňaty byly přemrštěné klávesové hrátky a zavládl ponor do "kjůrovských" vybrnkávaček. Souznění Petra Muka a Luďka Fialy (Deep Decline nejenom The Cure rádi hrají) se neslo na potemnělé linii a přineslo to onen pozitivně kvitovaný výsledek. Na stejné vlně vzniklo i několik dem bez sepsaných textů, jen s jakýmsi pobrukováním (skladby s iniciálami PM a pořadovými čísly), která ještě více potvrdila, že se Petr chtěl vydat zcela jinou cestou a vzdát se kolovrátkových hitů. Nová verze "Cítím (vítr ve tváři)" a instrumentální předěly figurují jako nenápadné nahlédnutí, jak mohl chystaný koncertní program znít. "V zahradách skleněných růží" (byla by to fajn b-strana nějakého singlu) a "Mama 02" (ta je historicky nejstarším exemplářem na tomto disku) jsou téměř kompletně hotové kompozice, z nichž právě "Mama 02" může evokovat naléhavou krásku "Tančíš sama".

Přesto první polovina působí spíše potrhaným a poslepovaným dojmem, jak dát dohromady cosi zajímavého. Očekával bych hlubší pročesání archivu než posluchači nabídnout jen pět hrubě rozpracovaných fragmentů. Své místo by tu měly mít hlavně alternativní verze nebo jiné pozůstatky z natáčení, což naplňuje zejména druhá polovina "Outra". "Pod černým nebem" (vokál Jana Dvořáka) a "Falling From Grace" (Luďkova původní verze "Cítím (vítr ve tváři)" s anglickým textem) podstrkují jiný pohled na věc a na postupný vznik "V bludišti dnů". Největší raritou jsou však snímky z roku 2007, které Petr v tichosti natočil na Slovensku s Laco Lučeničem. "Nálady" a "Hádanky tiel" přibližují experimentálnější Mukovu tvář, přesně takovou, jakou si ji Laco představoval ve své hlavě. Remix "Nebe nehledej" je spíše recese (Fialův komentář v bookletu vše vysvětluje) a je přesným opakem výše řečeného - elektronická hříčka, která neurazí.

"Outro" působí rozpolceným dojmem a opona za tvorbou Petra Muka se s chvěním zatahuje. Jako posmrtné Petrovo album to dohromady moc nesedí, přesto jsou zde k mání i zajímavé momenty, které to vše vyvažují. A ruku na srdce, mohlo to dopadnout mnohem hůře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY