Slyšeno v předstihu: Britney Spears - Femme Fatale

15.03.2011 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Britney Spears - Femme Fatale
© facebook interpreta
Devětadvacetiletá popová princezna Britney Spears, která pochází z Mýšyšýý-phýýý a kterou občas, mimo jiné nepříjemnosti, bolívá čelist, mnohé oznámením dalšího comebacku a vydáním nové desky vystrašila. Nechala své fanoušky čekat více než dva a čtvrt roku, ti budou z alba nečekaně nadšení, na nějaké uchopitelnější bilancování, jak se deska zapíše a zaskóruje, si však budeme muset ještě pár týdnu počkat.

"Femme Fatale" na sebe ještě před vydáním strhávalo hromadu pozornosti, veleúspěšnou hitovkou a prvním singlem "Hold It Against Me", ve kterém jste se dočkali jakési aktualizované verze Britney, s industriálními beaty, téměř dubstepovým zlomem (hlavně tedy ve video verzi) a finálovými téměř raveovými refrény. Už tento pilot napověděl, že tato deska bude docela jiná, než by všichni čekali. Po oznamech jmen těch, co se pod desku podepsali (jako Dr. Luke, Max Martin, Rodney Jerkins, Stargate a will.i.am, ale i fůry dalších), mohly zase pokojně rozpaky pokračovat. Ty se ale zřejmě rozplynou hned po prvním poslechu.

Placku otevírá druhý singl, electro dance popový "Till The World Ends", za kterým následuje výše zmíněný pilot. Jsou to singly, takže jsou předurčeny k tomu, aby byly nemístně vlezlé. Avšak už další kus "Inside Out" je jiný. Je sice rovněž parafrází dubstepu, ale svou harmonickou usedlostí a potemnělostí je parafrází stylovější než ony první dvě stopy. Temnota jí ale moc dlouho nevydrží, takže hned čtvrtý song "I Wanna Go" je taneční vypalovačka a nejspíše nejvlezlejší věc, která zavítá do vašich uší od dob, kdy jste poprvé slyšeli "Jsem rád, že už nehoním. Stáda černým údolím". Dále, docela šikovná pohodovka "How I Roll", která po druhém poslechu může zanudit, ale možná se někomu vyplatí počkat si na moudré verše "We can go make love together, you can be my fuck tonight"...

Britney Spears
© facebook.com/britneyspears
Napříč řadou relativně stylových songů, které jsou převážně skočnější, vlastně skoro tak skočné jako "Skočná" z Prodanky (od Smetany), se dočkáte hodně tváří Britney, potěší například - sice jen místy, ale když už, tak solidně stylová - "Trouble For Me", dále pak třeba hudebně příjemná, ač lehce kamenná, žertovně nazvaná "Big Fat Bass" (kde přicmrndnul will.i.am), no anebo férového konce desky v podobě "Criminal", uvedeného kromě roboticky neživotných perkusí i melodií příčné flétny. Tato Britney Spears je docela i rajcovní.

Deska v kostce nabídne nehorázné kvantum současných efektů, respektive těch, které alternativními žánry procházejí již léta. Možná vás "Femme Fatale" nadchne. Možná taky vůbec neosloví, nezaujme, nepotěší a paradoxně možná nedokáže ani, že ta Britney je teda fakt už fatál. Možná vás ale první dojmy trknou a alespoň uznáte, že je docela férovka nějak osobitě narušit tu obyčejnou strukturu dnešní imitátorské pop music. Prezentovat ty technické krásy a producentské onanie masám. Protože Britney je těm masám dá. A pokud s deskou neuspěje, možná se za ni, docela výjimečně, alespoň nebude muset stydět.

"Femme Fatale" vyjde 28. března a její standardní edice nabídne tyto písně: Till The World Ends, Hold It Against Me, Inside Out, I Wanna Go, How I Roll, (Drop Dead) Beautiful (Feat. Sabi), Seal It With A Kiss, Big Fat Bass (Feat. will.i.am), Trouble For Me, Trip To Your Heart, Gasoline, Criminal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY