Hvězdy přiznávají, že hrály pro Kaddáfího, honoráře věnují na charitu

08.03.2011 14:34 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Nelly Furtado
© last.fm
Mediální tlak kolem libyjského vládce Muamara Kaddáfího donutil řadu hvězd přiznat, že pro něj v minulosti vystoupily. Některé z těchto celebrit se také rozhodly honoráře z těchto soukromých vystoupení věnovat na dobročinné účely.

Vše odstartovala Nelly Furtado, která v pondělí 28. února napsala na Twitter: "V roce 2007 jsem dostala milion dolarů od Kaddáfího klanu za třičtvrtěhodinové vystoupení pro jeho hosty v jednom italském hotelu, všechno to dám na charitu." Druhou v řadě se stala Beyoncé, která rovněž zpětně zjistila, že pro diktátorovu rodinu zpívala. Za vystoupení na Silvestra roku 2009 na Nikki Beach v St. Barts vyinkasovala také milion dolarů, nezveřejněnou část honoráře se po vzoru Furtado rozhodla věnovat na pomoc obětem zemětřesení na Haiti.

Mezi hvězdami, které pro rodinu libyjského vůdce vystoupily, se nachází i Mariah Carey, která rovněž za milion zapěla v roce 2006 kdesi v Karibiku. "Byla jsem naivní a ani jsem netušila, pro koho vystupuji. Cítím se hrozně a moc se stydím za to, že jsem se stala součástí takové špíny," uvedla v oficiálním prohlášení s tím, že situace je především lekcí ostatním umělcům, kteří by měli k nabídkám soukromých shows přistupovat zodpovědněji. Následně celý honorář věnovala charitě.

K dalšímu takovému koncertu se přiznal i Usher, který v roce 2009 vystoupil na stejné silvestrovské akci jako Beyoncé. Ten na rozdíl od ostatních věnoval z milionového honoráře pouze svůj čistý příjem ze zmíněného koncertu organizaci Amnesty International. Slíbil však, že v průběhu roku 2011 bude i nadále obdarovávat nadace bojující za lidská práva.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY