Evoluční mezistupeň k budoucnosti?

13.03.2011 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Electronic body music je několik let stagnující styl, který zabředl do své blízké smrtelnosti. Slovenský label Aliens na své kompilaci "Hypercommunity" ale ukazuje přicházející evoluční změny v industriální elektronice směrem ku idm, dark ambientu a electro minimalismu. Tato koncipovaná sešlost má hlavu a patu.
7/10

Různí - Hypercommunity

Skladby: Disharmony - Open Gates, Ish - Tales Of A Green Trees, Anhedonia - Beautiful Evil, Disharmony – Plasmodium, Apparent Symmetry - Expiration Noikorg, In A Mindset - Deliver Me, LPF12 - Ambiguous Act, Furthest From The Cold - Lost, L.I.O.B. - Forgotten Lips, Headdreamer - My Rainy Day, Miktek - Touch The Void, SEC 1nine13 - Psionic, Structural Fault - Strayed, Oxyd - Hypercommunity, Cybo - Paralyze And Collapse (Time Is A Virtue), Ambiguous - Sancta
Vydáno: říjen 2010
Celkový čas: 79.39
Vydavatel: Aliens
Bratislavští Aliens si pevně drží uzdu své popularity nejenom mimo hranice Evropy. O to zajímavější bylo čekání, jak asi dopadne jejich již třetí souhrnná (sběrná) kompilace stájových usedlíků a přizvaných hostů. Zejména v době, kdy electronic body music (ebm) je na velkém ústupu a pro mnohé je to již dávno zašlá sláva elektronické mašinérie. Sem tam se najdou nadšenci, kteří mu vdechnou nový život díky koketérii s jinými styly, ať už úspěšně, nebo bez zdárného výsledku. "Hypercommunity" (tradičně v neobvyklém packu) jde na věc drobet oklikou, jako by vše, co bylo dříve klasické ebm, doopravdy bylo vymazáno z mapy hudební historie, a odkrývá nový podhled na industriální odnože elektronických pulsů.

Disharmony (jako jediní zde mají dvě kompozice, i když "Open Gates" funguje spíše jako jen jakási předehra) a Anhedonia již svou náklonnost k idm a dark electru prokázali na svých deskách. "Plasmodium" je však typický příklad, kam by se dalo poposunout a nezklamat své stálé fanoušky zároveň; naopak "Beautiful Evil" je pak syrovější a uhrančivější odpovědí. Potemnělé ambientní roviny hravě rozvíjejí Headdreamer, Oxyd nebo Ambiguous ("Sancta" by skvěle figurovala i na vlastním debutu "Stone Cross").

Na "Hypercommunity" se k slovu dostávají i náznaky minimalismu. LPF12 se po letech vrací, aby na německé scéně zakotvil se svou novou tváří, "Ambiguous Act" je chytrý lektvar z minimal electra. Experimentálnější polohu představuje řecký Miktek ("Touch The Void") nebo vzkaz z Argentiny z rukou Structural Fault, jejichž "Strayed" si zahrnete do toho lepšího, co tato kompilace nabízí. Vývojová linie je tedy snad konečně otevřena novým výzvám. A až následné roky prozradí, kam se nejenom Aliens ve finále posunou.

"Hypercommunity" se nikterak nehrabe v patosu vzdálené minulosti a spíše vyhlíží zítřky, možné alternativy, kam posunout elektronický industriál. Zároveň tu není jen repetice toho, co je právě ve světě electra in. Každý ze zúčastněných projektů odhaluje stylové spojnice bez razantního odskoku do zcela jiných vod a něčeho, co by brzy zapadlo do propadliště dějin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY