Jen kolem tak produsá...

11.03.2011 12:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Možná je to jenom klasický grower - obliba "Beth Ditto EP" bude s každým poslechem narůstat, až během toho třicátého dosáhne stejné váhy, jakou oplývá jeho tvůrkyně i s podpůrným týmem dohromady. Do té doby ale nezbývá než konstatovat, že Beth Ditto bez Gossip tak trochu nudí. Vyspejslé nu-disco zkrátka nešlape.
6/10

Beth Ditto - Beth Ditto EP

Skladby: Do You Need Someone, Goodnight Good Morning, I Wrote The Book, Open Heart Surgery
Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 22:41
Žánr: electro, nu-disco, indie dance
Vydavatel: Sony Music
Ta tlustá lesba z Gossip, co se neholí v podpaží, nepoužívá deodoranty a v mládí jedla veverky, protože to "v Arkansasu lidi prostě dělaj'". To je Beth Ditto jednou větou. Tahle věta ovšem kolem této punkerky vytvořila nepřehlédnutelnou auru kultu, díky které Gossip znají třeba i buzny a lesby z Brna.

Dost bylo Gossip, řekla si možná sošná Beth, a aniž by vyhlásila nějaký oficiální hiatus, jala se stvořit sólové EP. Za tímto účelem se spojila s pány ze Simian Mobile Disco, jejichž uvadající slávu tak znovu vytáhla nad hladinu pozornosti. Dali dohromady čtyři kousky a pod jednoduchým názvem "Beth Ditto EP" je v lednu vypustili přes server Beatport.com do světa. V těchto dnech se pak dočkávají i ostatní portály a obchody.

Co by to bylo za sólovku, kdyby zněla stejně jako to, co děláte v domovské kapele, že? Beth Ditto v tomhle neudělala výjimku. Dravý disco-punk (nebo punk-disco) vystřídaly výrazně volnější beaty něčeho, co na Beatportu popisují jako nu-disco či indie dance. Ve skladbách jsou přirozeně cítit producentští SMD, celkový zvuk upomíná ale třeba i na tvorbu partičky Hercules And Love Affair. Prostě taková sofistikovaná elektronická taneční hudba.

Výrazná devadesátková basa, mírné tempo, jednoduché melodie, standardní postprodukce a Betin vokál. První dvě skladby jsou si podobné jak vejce vejci a ze čtveřice nejvíc zaujme píseň "I Wrote The Book". Je rychlejší a zdravě chytlavá. Není divu, že k ní vznikl klip a že celé EP tlačí. Jako celek je pak "Beth Ditto EP" možná klasický grower. Než se ale dopracujete k onomu magickému zlomovému xtému poslechu, budete se těch dvacet minut možná i chvílemi dost nudit.


"Beth Ditto EP" preview


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY