Adele po Británii dobyla i USA

03.03.2011 22:15 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Angličtí interpreti to nemají v USA jednoduché. To, co bez problému v domovině boří rekordy, to je často na druhé straně oceánu těžkým propadákem. Po úspěchu Mumford & Sons tu však máme další export, co se chytil: zpěvačka Adele prodala 350 tisíc kusů druhé desky "21". Mezi singly vysoko debutovala Jennifer Lopez.
Lady Gaga - Born This Way (singl)
© facebook interpreta
SINGLY - Na předních místech mezi singly nastal podivný klid, stupně vítězů se vůbec nezměnily. "F**kin' Perfect" si zpátky polepšilo, "S&M" dosáhlo nového maxima pětky, "Firework" Katy Perry si sice pohoršil, ale novinka "E.T." už je na osmičce a to stále není venku video. Dr. Dre a Eminem s "I Need A Doctor" spadli na desítku za nejvyšší novinku uplynulého týdne, "On The Floor" Jennifer Lopez a Pitbulla (v downloadech třetí). V té producent RedOne (viz Lady Gaga) znásilnil "Lambadu". Klip už je natočen a čeká na vydání, ve spojení s trendy tanečním zvukem má tak skladba našlápnuto stát se zpěvaččiným největším hitem za dlouhé roky (poslední Top 10 měla v roce 2003).

V druhé desítce máme dva zajímavé posuny: druhý kanibalistický singl Ke$hi "Blow" je už na jedenáctce (předtím 32) a "Rolling In The Deep" Adele si polepšilo na třináctku. Na základě úspěchu alba "21" (viz níže) se také do žebříčku dostaly skladby "Someone Like You" a "Set Fire To The Rain". Úspěšnější novinky ale mělo tradičně Glee, "Don't You Want Me" (The Human League), "Blame It" (Jamie Foxx) a "Tik Tok" (Ke$ha) se umístily okolo šesté desítky.

Několik debutů bylo hiphopových: padesát dvojku si odneslo "On My Level" Wize Khalify a Too $horta, o třicet míst níže startuje Mike Posner a Lil Wayne s "Bow Chicka Wow Wow", DJ Khaled pak má na devadesátce "Welcome To My Hood". Hostují na něm Rick Ross, Plies, Lil Wayne a T-Pain a objeví se na Khaledově desce "We The Best Forever" (jak originální). Zmínit by se dalo ještě číslo 100: frontman Staind Aaron Lewis vydává sólo EP "Town Line" a jako singl vybral skladbu "Country Boy".

    Top 10 - singly:
  1. Lady Gaga - Born This Way
  2. Cee Lo Green - F**k You
  3. Bruno Mars - Grenade
  4. Pink - F**kin' Perfect
  5. Rihanna - S&M
  6. Katy Perry - Firework
  7. Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E - Tonight (I'm Lovin' You)
  8. Katy Perry feat. Kanye West - E.T.
  9.  N Jennifer Lopez feat. Pitbull - On The Floor
  10. Dr. Dre feat. Eminem & Skylar Grey - I Need A Doctor

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - V devatenácti nahrála debut "19", v rodné Británii i USA se jej prodalo téměř po milionu. O dva roky později nahrála album "21" a jen první týden z toho bylo doma 208 tisíc. Tak co ta Amerika? No výborné! 352 tisíc je číslo, z kterého bude Adele určitě mít radost. Že by si ještě Američané pamatovali, že před dvěma lety vyhrála Grammy za objev roku? Úspěchu každopádně přispěly účasti v mnoha prominentních TV pořadech. Downloady obstaraly 62 % všech prodejů, 217 tisíc je jen 7 tisíc za také digitálně úspěšným "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa. Album "19" mimochodem tento týden vystoupalo až na šestnáctku.

Jinak albový žebříček nic zajímavého nepřinesl. Prodeje stagnovaly s opadajícím Grammy efektem a další novinku nalezneme až na čísle 29, debut hardcore formace Destroy Rebuild Until God Shows "D.R.U.G.S."

    Top 10 - alba:
  1.  N Adele - 21 (352)
  2. Justin Bieber - Never Say Never: The Remixes (102, -38 %)
  3. Mumford & Sons - Sigh No More (71, -46 %)
  4. ▼ Různí - Now That’s What I Call Music! 37 (58, -38 %)
  5. Justin Bieber - My World 2.0 (42, -22 %)
  6. Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans (37, -40 %)
  7. Eminem - Recovery (34, -44 %)
  8. Rihanna - Loud (33, -26 %)
  9. Nicki Minaj - Pink Friday (33, -28 %)
  10. Lady Antebellum - Need You Now (28, -67 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY