SaSaZu proslunil Karibik

15.02.2011 12:13 - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Pražské vystoupení kubánských hudebníků z legendárních Buena Vista Social Club dalo alespoň na jeden večer zapomenout na pochmurnou středoevropskou zimu. Karibské rytmy přenesly diváky kamsi do kubánského baru plného nejlepšího rumu, kouře z doutníků a latinskoamerického tance.

Live: Live From Buena Vista The Havana Lounge

místo: SaSaZu, Praha
datum: 14. února 2011
Fotogalerie

Live From Buena Vista The Havana Lounge, SaSaZu, Praha, 14.2.2011
© Tereza Váchová
Akci hostící podnik SaSaZu má poměrně kontroverzní pověst. Během tohoto večera se opět ukázaly jeho stinné i kladné strany. Předně, katastrofálně řešený vchod má za následek dlouhé fronty u vstupu, což v mrazivém večeru neocenilo především množství spoře oděných slečen. V takto prostorném klubu je schopnost vtěsnat pokladnu, šatnu a důkladnou ochranku do malého předsálí o velikosti pár metrů čtverečních opravdové umění. Vše je korunováno bezpečnostním rámem, který má snad pouze vytvářet iluzi "světovosti“. Jelikož běžný návštěvník koncertu nějakým tím kovem disponuje téměř vždy, permanentní pískání místní securitas již ani nevzrušuje.

Dalším výrazným negativem bylo tento večer rozložení úlohy místních barů. Pořadatelé správně odhadli, že kubánské rytmy vzbudí v mnoha lidech choutky na mojito či jiné koktejly. Dva bary vyhradili tedy pouze pro přípravu míchaných drinků, ovšem časově náročné koktejly míchali i barmani na zbylých pultech. Výsledkem bylo jejich totální zahlcení, a ukořistit jakýkoliv jiný nápoj se stalo úkolem téměř nemožným. Naproti tomu je nutné ocenit dobře řešený prostor a perfektní akustické vlastnosti klubu. Hlavní parket poskytl dostatek místa pro ty, kdo si přišli pouze vychutnat typickou jihoamerickou muziku, i pro menší počet tancechtivých párů.

Live From Buena Vista The Havana Lounge, SaSaZu, Praha, 14.2.2011
© Tereza Váchová
Krátce po avizovaném začátku byly na pódium uvedeny dnešní hvězdy z Buena Vista Social Club v čele se zpěváky Juliem Alberto Fernandezem a "nesmrtelnou“ Téte Caturlou. Kapela spustila, jak se říká, "k tanci i poslechu" a zhruba pět stovek diváků se začalo pozvolna vlnit do rytmu. Pohoda a totální uvolněnost sálaly ze všech vystupujících. Člověk měl po pár sonzích opravdu pocit, že alespoň na chvíli unikl z mrazu do večerního klubu na slunném karibském pobřeží. Mnozí z diváků si tuto příjemnou iluzi přibarvili nasazením typických slamáků. Po hudební stránce není co vytknout - kvalitní instrumentace podpořená výborným výkonem střídajících se zpěváků.

Live From Buena Vista The Havana Lounge, SaSaZu, Praha, 14.2.2011
© Tereza Váchová
Především Teresa Garcia Caturla předvedla vynikající show. Čtyřiasedmdesátiletá kubánská babička byla plná elánu. Její pohyby, ale především hlasivky by mohl závidět dlouhý zástup o půlstoletí mladších zpěvaček. Síla a zabarvení jejího hlasu jsou prostě famózní. Téte si vystoupení s patřičným temperamentem užívala. Komunikovala s publikem a neváhala vytáhnout na pódium a k tanci vyzvat jak pohybově nadanou slečnu, tak v tomto ohledu méně obdařeného chasníka s knírkem. Stará dáma si dobře rozuměla i s párem dítek, který pronikl na pódium.

Celkově vzato mohli diváci odcházet domů plně spokojení. Jen před klubem je čekal krutý návrat do reality. Namísto vyhřátých karibských písků je vítal pouze promrzlé pražské ulice.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY