Vybrnkávané tajemství

08.02.2011 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

O tom, že všechno souvisí se vším, by američtí The Tall Ships mohli vyprávět. I když se netváří jako kdovíjací inovátoři a nechávají se inspirovat všude možně, jejich hudba nepostrádá kouzlo a notnou dávku osobitosti. Jejich albová novinka "On Tariffs And Discovery" je toho ostatně zářným důkazem.
7/10

The Tall Ships - On Tariffs And Discovery

Skladby: Call Confessions, Oh Pioneers, All New Lows, D For Dogs, Destroy A Village, Freight Train Riders Of America, Sharks Teeth Under Glass, Newborn Window
Vydáno: 7.2.2011
Celkový čas: 34:51
Vydavatel: Minority Records
Ačkoliv vás při jejich poslechu napadne hned několik kapel, ke kterým by se dali The Tall Ships připodobnit, jakékoliv další přirovnávání by bylo mírně řečeno trestuhodné. Připravovali bychom se totiž o jedinečnou atmosféru, kterou "On Tariffs And Discovery" disponuje. Pravda, můžeme si tady vyjmenovávat bandy, které byly inspiračními zdroji při vzniku téhle party z Pensylvánie, ale k čemu by to bylo? Důležité je, že přes evidentní neoriginalitu se The Tall Ships daří přinášet notnou dávku sebe sama.

Na první poslech může deska budit dojem určité nejednoznačnosti, možná dokonce roztříštěnosti. To jsou však pouze synonyma pro rafinovanost a záměrnou spletitost. Může se tak zdát, že tady neplatí žádná pravidla, žádné přednastavené šablony. Omyl. Žádné exhibování se tady nekoná. I když například rytmika poletuje po všech čertech, při důkladném poslechu je nad slunce jasnější, že bubeník zatraceně dobře ví, co dělá.

"On Tarrifs And Discovery" je nahrávka tichá a v podstatě zadumaná. Ten dojem ostatně umocňuje zpěvákův projev. Vlastně to není ani tak zpěv, jako spíš hlasitý šepot, kterým vokalista deklamuje do kytarového vybrnkávání. Znalým dost možná vytane na mysl Scott McCloud z Girls Against Boys, toho času hlavní persona projektu Paramount Styles. Stejně jako on ani The Tall Ships se neotáčejí zády k akustickému zvuku.

Ovšem přes svoji zjevnou poklidnost, nebo snad díky ní je v nahrávce patrné určité kouzlo. Možná je to tajemství. Nic z toho ovšem není vysloveno nahlas, všechno se odehrává kdesi pod povrchem, v rovině tušení a pocitů. Jestli máte rádi tajemné výpravy s nejasným koncem, pak byste si "On Rariffs And Discovery" neměli nechat ujít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY