Příjemné retro z Austrálie

07.02.2011 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Odmítli pracovat s Timbalandem, jejich druhá deska šla rovnou na první místo Australské hitparády a kritika ji ocenila jako jedno z nejlepších alb roku - Cut Copy si s ní nastavili laťku hodně vysoko. Po třech letech přichází album "Zonoscope", a jak se povedlo, se dozvíte v recenzi.
8/10

Cut Copy - Zonoscope

Skladby: Need You Now, Take Me Over, Where I'm Going, Pharaohs & Pyramids, Blink and You'll Miss a Revolution, Strange Nostalgia for The Future, This is All We've Got, Alisa, Hanging Onto Every Heartbeat, Corner of the Sky, Sun God
Vydáno: 7.2.2011
Celkový čas: 61:22
Vydavatel: Universal
Stejně jako se na obalu alba "Zonoscope" potápí New York, tak se potápí hudební průmysl a s ním bohužel i samotná hudba. Ta se čím dál tím víc stává obyčejným konzumním produktem a většina populace se nechává krmit tím, co se jí nabízí, aniž by se byť na vteřinu zamyslela, jestli to není málo. Jestli by nezasloužili větší výběr a více kvalitních výrobků. Neděje se to a čtyři velká vydavatelství jsou spokojená. Současná situace v hitparádách pak musí nutně vyvolat nostalgické myšlenky na časy, kdy to bylo... jiné... asi i lepší... zábavné? To je asi i důvodem současné retro vlny, kdy se spousta kapel stylově upíná k hudbě jejich starších sourozenců nebo rodičů. Ale pojďme přímo k věci. Cut Copy a jejich novinka není nic jiného než retro. Ale sakra dobré a zábavné retro.

Když před třemi vyšla druhá deska "In Ghost Colours" těchto Australanů, byla to malá revoluce. Už hlavně proto, že australská hudba to ve světě nikdy neměla lehké. Album si našlo spoustu fanoušků a kritika jej řadila mezi 50 nejlepších nahrávek roku. S odstupem času, je ale jasné, že nepřineslo nic převratného a jeho úspěchem bylo především to, že Cut Copy dokázali namíchat příjemný koktejl indie rocku, synthpopu, new wave a k tomu přidat prvky psychedelie. "Zonoscope" pokračuje tam, kde předchozí nahrávka skončila.

Příznivci "In Ghost Colours" si ze "Zonoscope" na zadek nesednou, a to i přesto, že třetí deska svého předchůdce předčí. "Zonoscope" je hitovější a barevnější. Od začátku do konce je to v podstatě jeden dlouhý mix, ve kterém se objeví odkazy na OMD ("Need You Now"), Man At Work ("Take Me Over"), Doves ("Where I'm Going") anebo dokonce George Harrisona ("Hanging Onto Every Heartbeat"). Závěrečná (možná trochu zbytečně) patnáctiminutová "Sun God" dá vzpomenout na Franz Ferdinand a jejich "Lucid Dreams". Přes všechnu tu podobnost to ale pořád ještě jsou Cut Copy se vší osobitostí.

"Zonoscope" neurčuje trendy, "Zonoscope" nechce být revoluční, "Zonoscope" chce pouze bavit. A při pohledu na všechnu tu umělou produkci kolem nás působí nové album Cut Copy jako vítr, který se sice zpozdil několik dekád, ale pořád je tak nějak svěží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY