Bordel, co tě baví

03.03.2011 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Frackové z Dead Pope's Company sice existují už sedmým rokem, ale teprve nedávno vydali svoji první regulérní desku. Trvalo to mnohem více času, než si mysleli, ale povedlo se. Jejich debut "Alcoholiars, Christians And Weasels" má totiž ty nejlepší předpoklady nakopat zadek prdel celé klubové scéně.
7/10

Dead Pope's Company - Alcoholiars, Christians and Weasels

Skladby: It Took Much More Time Than We Thought, Happy End, Lock Your Mouth, 1974, Dangerous Boy, We Make The Noise, I Don't Care, Mexico, MTV, Houseboat, Seven Nights A Week (Let's Come Together), Damnation, Girls At The Bar, Farce, Motel
Vydáno: 8.11.2010
Celkový čas: 31:58
Vydavatel: X Production
Doplněk základního názvu desky: "(It Took Much More Time Than We Thought)" je poměrně příhodný. Během šesti let fungování se Dead Pope's Company zrovna nepřetrhli a kromě dema "Guess Who’s Dead" zeje jejich diskografie prázdnotou. Aspoň měli dost času pořádně vyladit styl nebo třeba odjet turné po Rumunsku a zaletět si natočit klip do Tokia. Nakonec nebyl důvod spěchat - čím víc let navíc, tím větší retro.

Ne že by tady podobná kapela chyběla. Koho rozverný indie-punk (nebo punk-rock'n'roll, jak se čtveřice sama označuje) baví, pustí si Jihočechy The Pooh nebo dnes již zaniklé Scissorhands. Oproti bandě kolem Sičáka jsou DPC méně heavy a více punk a vedle pohrobků Tvzexových zase více přímočaří. A až se tady vylíhne další podobná formace, budou Dead Pope's Company ti, kteří budou oproti xyz více rozverní a zábavní. Protože zábavu, tu mají na prvním místě.

Samuel Mondial, Mickey Foote, Peter Kissler a Jacob Filipe by s přehledem mohli žít a hrát v sedmdesátkách nebo osmdesátkách. Znějí tak. The Clash budou nejspíš těmi prvními, kteří vám při poslechu "Alcoholiars, Christians And Weasels" přijdou na mysl. Správný sedmdesátkový feeling mají tihle čtyři v malíčku stejně jako precizní nečeskou angličtinu. Dobové autenticitě napomáhá také správně špinavý garážový zvuk i skvěle poštelované kytarové aparáty.

Budete-li u šumperské sebranky hledat originalitu, nepořídíte. Místo hledání nových cest tu zvolili opačný způsob, tedy prošlapování cest známých a fungujících. A nutno říci, že jakkoliv DPC opakují mnohokrát vyřčené, činí tak se zkušeností světáků. Písničky kolem dvou minut mají skutečný životabudící drive a ďábelsky odsýpající tempo vás nenechá na moment vydechnout. Mezi přívaly energie občas vyplave na povrch i zajímavá a zapamatovatelná melodie linka ("Dangerous Boy" nebo "Damnation").

Dead Pope's Company jsou přesně typem kapely, jež má svoji nefalšovanou drzostí a frackovitostí potenciál rozdivočit i jinak usedlého posluchače, který je (a o nich) toho večera na koncertě slyší poprvé v životě. Energií je nabitá celá deska, a když leader Samuel Mondial spustí svým obhrouble vychlastaným a vyhuleným vokálem: "We make the noise and you like it", možná v sobě probudíte dávno uhaslé anarchistické chutě a zatoužíte vydat se o nějakých třicet čtyřicet let zpátky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY