Bumtarata bum bum bum

06.02.2011 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Producentský tým třech hudebně zručných Švédů házel do éteru hitovky už od roku 2009, až loni vykřesal finální placku "Until One", na které se nacházejí tři naprosto excelentní songy, které si podmanily svět, ale taky několik tuctových remixů, které nenadchnou ani neurazí.
5/10

Swedish House Mafia - Until One

Skladby: Miami 2 Ibiza, Miami 2 Ibiza (instrumental), Reach Out, Leave The World Behind, Nothing But Love, Valodja, In The Air, Kidsos, Walk With Me, Tivoli, Satisfaction, Show Me Love, KNAS, Meich, How Soon Is Now, Swedish Beauty, Tell Me Why, Teenage Crime, Monday, Silvia, I Found U, One More Time, One, One (Your Name)
Vydáno: 25.10.2010
Celkový čas: 79:54
Vydavatel: Parlophone
I zručné producentské ručičky jednou zatouží po tom, aby se jejich jméno začalo skloňovat více. Až na malé výjimky svět blahořečí interprety, nikoli panáčky, co za nimi stojí, piplají se hodiny ve studiu, aby vyladili píseň k dokonalosti. Menší přítrž tomu chce udělat projekt Swedish House Mafia, pod kterým se skrývá trojice na výsost úspěšných, ale pro řadu mainstreamových posluchačů neznámých producentů.

Švédští chlapíci Axwell, Steve Angello a Sebastian Ingrosso dali dohromady skoro dvacet úspěšných fláků, které během své kariéry vyprodukovali nebo zremixovali a které na tanečním place výborně zafungovaly. Neopomněli ani své tři singly, které byly předzvěstí celého projektu. První z nich "Leave The World Behind" s progresivním a minimalistickým beatem, kterému dává finální náboj kanadská Deborah Cox, důstojně prošlapal cestičku úspěšnějšímu "One". Jednoduchá, ale chytlavá a na parket unášející electro linka podpořená panem Pharrellem Williamsem se ihned po vydání stala právem jedním z nejúspěšnějších hitů loňského jara. Ještě větší úspěch si na bedrech nese hit "Miami 2 Ibiza" s pompézním až hypnotickým bridgem, kde se blejsknul svým frázováním jeden z objevů loňského roku Tinie Tempah.

Velká škoda pro Mafii, že nedali dohromady více nových písní, za kterými by stál celý ansámbl, neb zbytek poskládaný z remixů nebo dílek jednotlivých producentů, které vytvořili v průběhu svých kariér, se po grandiózním začátku vleče a poněkud nudí. Některé songy splývají s ostatními. A navíc písně nejde poslouchat na přeskáčku, protože na konci každé začíná intro té následující. Mezi povedené záležitosti řadím na placce ještě počin "Silvia", remix songu jejich krajanů Miike Snow, nebo zajímavý crossover v "Meich", kde "Clocks" od Coldplay přetavili do housové podoby, ale už tohle spojení na mě zavání nedostatkem nápadů, protože "Clocks" jsou snadným cílem téměř už všech hudebních producentů. Stejně jako "You Got The Love" Candi Staton. Zkrátka po čase musíte nabýt pocitu, že už je všech těch beatů přespříliš a začala se vytrácet originalita a smysl zaujmout, kterými nás nakrmili prvními třemi singly. "Until One" je ale podle všeho jen vlaštovka, která by mohla předznamenat roztáhnutí křídel švédského projektu do orlích rozměrů, které pod sebe dostanou celý svět. Zatím jsme na půli cesty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY