Svinska pržola - poctivě propečená kotleta

01.06.2001 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Nahoru po schodišti dolů band právě vydali své třetí album s nevšedním názvem "Svinska pržola".
8/10

Nahoru po schodišti dolů band - Svinska pržola

Skladby: Svinska pržola I., Na chvíli ven, Růžovej život, Moje první tlustá Šárka, Místní chlap, Ze zvyku, Černý ptáci, Dokonalá kost, Hřmi, kape ze stropu a zvoní poledne, Karty jsou rozdaný, Kouzlo noční samoty, Nudný deník, Holky se mnou nechtěj spát, Svinska pržola II, bonus: Dysko song '95
Celkový čas: 53:08
Do širšího povědomí se kapela s osmnáctiletou historií Nahoru po schodišti dolů band (NPSDB) dostává až během posledních let, přinejmenším dnes tvoří velmi oblíbenou festivalovou akvizici. První mediálněji známější album - "Ukazovák nasliněnej" - vyšlo u vydavatelství Indies před čtyřmi lety, nyní se na pulty dostává čerstvá novinka "Svinska pržola" (čti "Vepřová kotleta"), která je premiérou u vydavatelství Black Point. Jak se pánové z NPSDB vyjádřili v rozhovoru pro MusicServer, "Svinska pržola" je jejich třetí miminko, ale první zdravé. Na točení desky měli dost času, nebyli ani ve finančních stresech, jsou zas o kus sehranější a měli čas si více vyhrát jak s obsahem, tak s obalem. A nám jako jejich věrným posluchačům nezbyde než konstatovat, že je to poznat.

Obsahově je deska ucelenější, narozdíl od "Ukazováku" je i zvukově dodělanější (na studio Zdeňka Šikýře v Hostivaři nenechá kapela dopustit), hudebně je pestřejší a přitom usazenější. Najdeme zde jak písně podporující jednoduchou rockovost předešlého alba ("Růžovej život", "Místní chlap", "Ze zvyku", "Dokonalá kost"), tak aranžérsky ("Hřmí, kape ze stropu a zvoní poledne", "Nudný deník") a muzikantsky (úvodní a závěrečná "Svinska pržola") propracovanější kousky, které nahrávku značně osvěžují.

Na zvuku je ocenitelná především jeho čistota a přehlednost, zcela ústrojně slouží ke zvýraznění pro NPSDB typické stylové eklektičnosti. Ať je to kombinace youngovského kytarového rejstříku s poguesovskou flétnou a harmonikou v "Na chvíli ven", "shanemcgowenovský" ploužák "Hřmí, kape ze stropu a zvoní poledne", AC/DCovsky hutná kytara spojená s orientální melodickou linkou klarinetu, nebo výjimečně žánrově čistý bonus "Dysko song '95" (již léty osvědčený koncertní trhák) s automatickým bubeníkem á la "golden 80'ies". Jako příjemné oživení zde funguje hostování bluesově laděného Ondřeje Konráda s foukací harmonikou ("Ze zvyku", "Dokonalá kost").

Textově je "Svinska pržola" zastoupena podobně jako předchozí "Ukazovák nasliněnej", autorem valné většiny je bubeník Marek Brodský, se dvěma exempláři zahostoval opět Jiří Dědeček, po jednom kusu přispěli J.H. Krchovský a Rostislav Dufek. I na slovech se podepsal širší záběr desky a zintenzivnění některých poloh NPSDB; a to jak ve chvílích naivně-syrové oslavy radosti všedního dne (Dědečkův "Růžovej život", Brodského "Holky se mnou nechtěj spát"), tak při lehce bolestínských, deziluzivních, až fatalistických náladách ("Ze zvyku" /Brodský/, "Hřmí, kape ze stropu a zvoní poledne" /Krchovský/, "Kouzlo noční samoty" /Dědeček/), tak v ostentativní chinaskovské drsnosti (jakoby jí bylo potřeba k vyvážení jinak mile shazované bezvýchodnosti) - "vyrazil jsem na hranice Žižkova a Karlína / mám prošlej pas a nevím kam jít // do piva nebo do vína ://" ("Na chvíli ven" /Brodský/), "jseš dokonalá kost, ale bylo toho dost / kočičko, stačil rok pouhej / jsem tady na světě krátkej host / a život s tebou je ňákej dlouhej" ("Dokonalá kost" /Brodský/). V čem texty NPSDB vždy vynikaly a vynikají i zde, je schopnost vytváření sugestivních obrazů dokonale vystihujících příslušnou atmosféru ("Místní chlap", "Karty jsou rozdaný", "Kouzlo noční samoty"...).

"Svinska pržola" je i s nepatrnými obtížněji konzumovatelnými žilkami velmi chutným, poctivě propečeným a okořeněným flákem masa - v kontextu minulých alb NPSDB určitě tím nejprofesionálněji ukuchtěným. Oceňujete-li autenticitu, náboj a nejednotvárnost, pak si na "Svinske pržole" jistě pochutnáte.

Album: Nahoru po schodišti dolů band - Svinska pržola
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 53:08
Skladby: Svinska pržola I., Na chvíli ven, Růžovej život, Moje první tlustá Šárka, Místní chlap, Ze zvyku, Černý ptáci, Dokonalá kost, Hřmi, kape ze stropu a zvoní poledne, Karty jsou rozdaný, Kouzlo noční samoty, Nudný deník, Holky se mnou nechtěj spát, Svinska pržola II, bonus: Dysko song '95


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY