Jak Kubatko zakotvil v Café del Mar

03.01.2011 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Když se podíváte na výčet toho, co loni Kubatko stihl, zjistíte, že sype jeden titul za druhým. Vše pak završil svou deskou "Vzduchoplavec", na které odhaluje nová neprobádaná prostranství své vlastní tvorby. Tentokráte to není hon za beaty, ale naopak rozklíčování rozličných atmosfér a nálad, a to i za pomoci vokálů.
8/10

Kubatko - Vzduchoplavec

Skladby: Intro, Born Of Water (feat. Zeurítia), Bicycle Boy, Hvězda (feat. Šampon), On A Paper Plane, Nuly a jedničky (feat. Šampon), The Robot Sits Over There, Golem, Parent's High (feat. Volenet), Peacock Feathers, Starstream, With The Birds, Vzduchoplavec, Lost In The Paper World, Outro
Vydáno: 6.12.2010
Celkový čas: 62:43
Vydavatel: Quazi Delict Records
Pokud někdo očekával, že Kubatko na svém druhém albu "Vzduchoplavec" bude hlavně předvádět své nadšení pro rytmické změny nebo progresi pro míchání převážně tanečních skupenství, bude lehce překvapen. Zůstaly však hmatatelný nadhled a preciznost. Vokální vsuvky tuto srovnanou estetiku nikterak nenabourávají, spíše odhalují nové možnosti, kam se tento nadmíru produktivní muzikální stroj může v brzké budoucnosti posunout. Obrazová imaginace krajinomalby je na "Vzduchoplavci" jasně odhalitelná a zimní bílá/šeď dostává barevné přelivy mnohem hřejivějších tónů.

Tři hosté, tři rozličné tváře. Zeurítia (Vendula Šmoldasová) vštěpila svým zpěvem do "Born Of Water" poklidnou, téměř ambientní náladu. Šampon (z pauzírujících Sporto) se nezalekl lyriky odhalené na jejich "More" a vesele pokračuje i tady. "Hvězda" je příběh jedné děvy, naopak "Nuly a jedničky" je revize současnosti a definované závislostí na sociálních sítích. "Parent's High" nazpíval David Volenec (aka Volenet, člen Prince Of Tennis a kdysi součást Colorfactory), ten zároveň hraje na kytaru hned v následné "Peacock Feathers". Každá z těchto skladeb proplouvá jiným světem, mají však svoji spojnici - Kubatko a jeho smysl pro hru s elektronikou.

"Should I Run" byla načechraná pastva pro uši napříč odérem housu, progresivnějšího trancu a drum'n'bassu. Nově je tu však ke slyšení škádlení již zmíněného ambientu, náznaků idmka, electropopu, ale i jakéhosi imaginárního soundtracku k nenatočenému dokumentárnímu cyklu. Kubatko tentokrát pozměnil svou hudební orientaci a místo studia bpm se zaměřil na celistvé vytváření melodických sfér, preludií a zvukových smyček. Každý prvek/detail zde má své pevné místo ve výsledném kaleidoskopu, kterým tlumočí své pocity a vykresluje krajinu ("On A Paper Plane", titulní "Vzduchoplavec" nebo "Lost In The Paper World"), přičemž pravidelně servíruje nové poznatky, jež nebyly dříve spatřeny nebo slyšeny. V nastíněných prostorech se můžete jednoduše cítit jako doma.

Čím více plaveb se "Vzduchoplavcem" jsem podnikl, tím častěji jsem se ocitl v místech a prostranstvích, v nichž se dobře cítí každý fanoušek série "Café del Mar". Posezení v kavárně, pozorování romantiky západu slunce a k tomu hraje citlivá a emocemi protkaná hudba z rukou Jakuba Holovského. Nečekejte však repete nebo vyčpělost, kterou v posledních rocích tato série představuje. "Vzduchoplavec" v sobě nese vše, co dělá značku Kubatko značkou Kubatko, jen se do ústraní odsunulo hrabání se v beatech a prim hrají propracované melodie. Žádné záludnosti, ale poklidná muzika, after-party (grooving atmosfér) každého povedeného večera.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY