Slovensko má talent

12.01.2011 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

A jeho talent má problém s nadprodukcí geniálních věcí. A zatímco běžný člověk teprve doposlouchal letní nálož, běžící nadčlověk Bene už vydává zimní kolekci svýho ega (o ní zase v létě). Teď je čas na "Slovenčinu pre samoukov", jedno ze dvou nejlepších slovenských rapových alb roku 2010.
8/10

Bene & Stratasoul - Slovenčina pre samoukov EP

Skladby: Samorast, Nedeľa, Benevízia, Malé pravdy o chlapoch, Heroínové woodoo, Grafomarián, 07 Skit, Slovenčina pre samoukov, Ťuťuli muťuli (Pre syna), Generácia F, Deti (Stratasoul Remix), Nový život (Stratasoul Remix), Benevízia (Fuj Pjoni Remix), Heroínové woodoo (Bad Taste Poo Remix), Nedeľa (Stroonov Krivý Svätopluk Remix), Grafomarián (Peko Remix)
Vydáno: 14.7.2010
Celkový čas: 46:36
Žánr: experimental glitch-hop
Vydavatel: Bandcamp.com
"Bene a Stratasoul vybrali najnižšiu položku z nákladov na nahrávanie aka Beneho spiatočný cestovný lístok z Galanty do Bratislavy so zľavou Klasik." 3,32 EUR. Právě za takový obnos se celé album prodává. Bláznivé? Co byste čekali od Beneho - progresivního kontrastního srdcaře s vizionářským cítěním, šišlajícího geniální texty, který vás znepokojujou a přitom tolik uklidňujou, že v tom šílenství nejste sami...

Na letním EP "Slovenčina pre samoukov" se Beneho persona propojila s alter-egem housového DJ Merseyho, které si říká Stratasoul, a ve studiu "Grafomariana" Jaslovského spáchala jednu ze svých dosud nejosobitějších nahrávek. Beneho sugestivní recitaci totiž Stratasoul podpořil dubstepovými beaty, a celá deska tak zní správně špinavě. Jako kdyby se na ostrovech naučili slovensky. Jako kdyby bylo tvořit jednoduché věci to vůbec nejsložitější v tom světě, kterému vládne facebooková "Generácia F".

Soudobá - "Nedeľa". Hypnotická - "Heroínové woodoo". Atmosférická - "SPS". Přesně taková je "Slovenčina pre samoukov", jedno ze dvou nejlepších slovenských rapových alb roku 2010 - tím druhým je mimochodem Beneho zimní záležitost "Záblesky geniality, úlomky šialenstva".


Bene & Stratasoul - Grafomarian


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY