Novinka Michaela Jacksona v USA netriumfovala

27.12.2010 17:10 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Posmrtná novinka Michaela Jacksona "Michael" v USA sice zaznamenala nad očekávání slušné prodeje, přesto to na zdolání neúnavných slečen Taylor Swift a Susan Boyle nestačilo. Do první desítky mezi alby se dostali také R. Kelly a Diddy, v singlech byl úspěšný rovněž Afroameričan: Lil Wayne.
Katy Perry - Firework
© facebook interpreta
SINGLY - V americké singlové hitparádě k velkým změnám nedošlo. V Top 10 se pouze přesunuly oba dva singly Bruna Marse před Rihannu, "Grenade" je tak na dvojce místo "What's My Name?" a "Just The Way You Are" posunulo dolů z šestky "Only Girl (In The World"), a na devítce debutoval Lil Wayne s novinkou "6 Foor 7 Foot". Ta by se měla objevit na další desce "Tha Carter IV" a produkoval ji autor "A Mili" Bangladesh. Jako host ji doplňuje Cory Gunz, Waynův chráněnec. Na jedničce stále zůstává třetím týdnem "Firework" Katy Perry. Tomu se dařilo hlavně v rádiích, v počtu stažení už spadl za "Grenade", které se tak stalo třetím #1 download hitem Marse (první bylo B.o.B.ho "Nothin' On You").

Další novinky najdeme až v posledních dvou desítkách žebříčku. Na osmdesátce se umístil Taio Cruz se skladbou "Higher". Ta původně vyšla na mezinárodní verzi alba "Rokstarr" (starší UK verze ji neměla), s rozšířenou reedicí "The Rokstarr Collection" ji Taio ale znovu nahrál i s Kylie Minogue pro mezinárodní trh a s Traviem McCoyem pro americký trh. V deváté desítce debutuje ještě Nicki Minaj s Drakem s "Moment 4 Life" a "F**kin' Perfect" Pink. Na devadesátce máme country zpěváka Jerroda Niemanna s "What Do You Want", do poslední desítky pak poprvé nakouklo country duo Thompson Square s "Are You Gonna Kiss Me Or Not". Debutanty uzavírá r'n'b zpěvák R. Kelly s "When A Woman Loves", rapper Fabolous s "You Be Killin Em", rockoví The Script s "For The First Time" a na rovné stovce "Oh Santa!" z druhé vánoční desky Mariah Carey.

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry - Firework
  2. Bruno Mars - Grenade
  3. Rihanna feat. Drake - What's My Name?
  4. Pink - Raise Your Glass
  5. Ke$ha - We R Who We R
  6. Bruno Mars - Just The Way You Are
  7. Rihanna - Only Girl (In The World)
  8. Black Eyed Peas - The Time (Dirty Bit)
  9.  N Lil Wayne feat. Cory Gunz - 6 Foot 7 Foot
  10. Nelly - Just A Dream

Taylor Swift - Speak Now
© facebook interpreta
DESKY - Kontroverzně přijatá kompilace současnými interprety zpracovaných nevydaných materiálů Michaela Jacksona "Michael" dosáhla velmi dobrého prodeje 228 tisíc kusů, přesto se musela sklonit před Taylor Swift i Susan Boyle. Taylor zvítězila o pět tisíc kusů, jejích 259 tisíc ji tak vrátilo po šesti týdnech zpět na jedničku. Celkově se už alba "Speak" prodalo 2,6 milionů kusů, k Eminemovi s 3,2 miliony "Recovery" už zdánlivě nemá daleko.

Díky předvánočnímu týdnu téměř všechny položky v Top 10 zaznamenaly nárůst tržeb. Kromě Taylor a Susan si polepšila Jackie Evancho, a předehnala další sváteční album, to od Glee, kterému jedinému prodej klesl. Nejvíce si polepšil Kid Rock, album "Born Free" totiž bylo nabízeno ve slevě významnými obchody. Nicki Minaj se i přes nárůst musela spokojit s osmičkou, před ní se totiž objevily dvě novinky. "Love Letter" je už desáté album zpěváka R. Kellyho a bohužel šestka je jeho nejhorší umístění. Přesto 154 tisíc kusů je o dost více než v případě předchozího "Untitled". Sedmičku pak obsadil Diddy se svou kapelou Dirty Money. "Last Train To Paris", jinak páté řadové album rappera, zaujalo stovku tisíc Američanů.

Novinky v první stovce už byly pouze čtyři. Účastnice posledního American Idolu Crystal Bowersox s debutem "Farmer's Daughter" skončila dvacátá osmá, číslo třicet pět si do vitrínky může vystavit r'n'b zpěvák Tank za čtvrtou desku "Now Or Never", předchozí deska "Sex, Love & Pain" ale dosáhla stříbra. Ještě více tristní je výsledek Ciary, čtvrté album "Basic Instinct" dosáhlo pouze do páté desítky, předchozí alba se přitom vždy vlezla na stupně vítězů. A výrazně r'n'b vydání pohledů do americké hitparády nám uzavírá zpěvačka Kandi s druhou deskou "Kandi Koated" na devadesát jedničce.

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - Speak Now (259 tisíc, +29%)
  2. Susan Boyle - The Gift (254, +5%)
  3.  N Michael Jackson - Michael (228)
  4. ▲ Jackie Evancho - O Holy Night (191, +28%)
  5. ▼ Glee: The Music, The Christmas Album (158, -18%)
  6.  N R. Kelly - Love Letter (154)
  7.  N Diddy - Dirty Money - Last Train To Paris (101)
  8. Nicki Minaj - Pink Friday (97, +19%)
  9. Kid Rock - Born Free (94, +41%)
  10. ▼ Glee: The Music, Volume 4 (87, +17%)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY