Noir story za svitu měsíce

22.12.2010 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Lakeside X se překlenuli ke své třetí desce, pokračovateli minulé "Exit:Nowhere". Posluchače tu čeká nemálo změn. "City Of Red Lights" se zákeřně vplazí do vaší přízně, zabrnká na mysl ztrátou naděje na tomto světě. Neztratíte však příjemný pocit z povedené desky, která se vpije jako inkoust pod kůži.
7/10

Lakeside X - City Of Red Lights

Skladby: Bloodflies, Starlover, In The Night Lies The Dawn, Mystic Highway, Accused, Wonder, Rain That Won't Ever Stop, Afterlife, Farewell, Last Day Of The World
Vydáno: 29.11.2010
Celkový čas: 49:23
Vydavatel: X Production
Byl tu (je) skutečný Matrix se svým počátkem i koncem hmatatelné reality. Janne Marvannen se tímto světem/nesvětem nechal naplno pohltit, není však heroickým hrdinou, který spasí svět jako Neo. Nicotně se ale sune do reálií zakřivené skutečnosti, opaku všednosti dní, v nichž převládá temnota přízraků v rovině kybertechnické evoluce/nadvlády pirátů v nekonečných chapadlech internetu. Rázem tu je i vnitřní rozpor, kterým směrem se vydat a čemu doopravdy uvěřit, co je pravda, co naopak nehorázná lež lstivě manipulující vaším názorem.

Janne se prvně stal i jediným autorem všech desíti skladeb na třetím albu Lakeside X "City Of Red Lights" (pokud se počítá i prvotina Lakeside Church). O mix se zčásti postaral Paul Kendall, který má za sebou pořádnou řádku spoluprací s interprety britského labelu Mute, v ní jasně prosvítá spojnice s Recoil Alana Wildera. To jsou ony nejcitelnější změny - zvuk desky se ještě více ponořil do hmatatelného chmuru, černí vykreslených struktur a rudých zakousnutí bolestivých emocí. Zároveň se jedná o logický vývoj po tváři nastolené deskou "Exit:Nowhere".

"Bloodflies" je jakýmsi uvedením do děje, v němž se odkrývá celá scenérie postřehů a popisných informací o místě, kam jste vstoupili překonáním opony noci. Na cestu svítí jen nepatrné množství umělého osvětlení. Ona spirála se rozechvěje s každým následným taktem, rojem elektroniky nebo kytarovou hrou. Lakeside X jsou teď více uzavřeni do sebe a "City Of Red Lights" je celistvým příběhem, který prostupuje do detailu Janneho obrazotvornosti. Syrově naléhavá "Accused", patrné vražedné vzpomínky ve "Wonder", romance za rozbřesku "Afterlife" nebo chladem sevřené finále "Last Day Of The World" patří k tomu nejlepšímu, co zde zaslechnete.

"City Of Red Lights" by klidně mohlo být imaginárním soundtrackem k sáze "Stmívání", jen ty dobré konce/východiska za svitu měsíce jsou zde více v nedohlednu. Lakeside X se ponořili do krvavého noiru, v němž hledají výstup z bludiště za temným závěsem mysli vnitřních pocitů a myšlenek. Progres jejich tvorby staví na již známých základech, markantní posun tak není tolik patrný, přesto výhled do blízké budoucnosti pro ně vyznívá optimisticky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY