Nové desky pro 49. týden

05.12.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ačkoli nyní zamrzá ledacos, hudební trh zatím ne. První prosincový týden přinese velkolepou poctu Quincymu Jonesovi, multižánrového Kid Rocka, soundtrack s Daft Punk, rockery Plain White T's, trojku "Body Talk" Robyn, dokument Take That, velebenou debutantku Lauren Pritchard, živé No Name nebo navrátivší se Elán.
Pokud se v pondělí 6. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Quincy Jones - Q: Soul Bossa Nostra (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop

Quincy Jones - Q: Soul Bossa Nostra
Díky "Thrilleru" Michaela Jacksona není třeba producenta Quincyho Jonese vůbec představovat. Tento sedmasedmdesátiletý král producentů a hudebních skladatelů devětasedmdesátkrát nominovaný na cenu Grammy a jejich držitel ve dvaceti sedmi případech připravil své nové studiové album "Q: Soul Bossa Nostra" za účasti mnoha hostů, jež lze označit za současnou americkou hudební špičku. Patnáct skladeb je jakousi poctou Quincymu Jonesovi, kdy každý z hostů po svém interpretuje jeho písně. Pozvání přijali mimo jiné Snoop Dogg, Akon, John Legend, Wyclef Jean, Mary J. Blige, Amy Winehouse, T.I., Talib Kweli, Ludacris, Naturally 7, Jamie Foxx, Jennifer Hudson, Usher, LL Cool J, BeBe Winans nebo Three 6 Mafia. Jak tohle hvězdné rojení pod vedením samotného Q, ale také Scotta Storche, Jermaina Dupriho, či RedOnea dopadlo, zjistíte pomocí kompletní salvy ukázek na oficiálních stránkách Quincyho Jonese.


Tip týdne

Kid Rock - Born Free (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country rock / blues rock / rap rock

Kid Rock - Born Free
Multižánrový muzikant, skladatel a rapper Kid Rock se po třech letech vrací se svojí devátou deskou "Born Free". Jak je jeho zvykem, opět na ní míchá styly jako rock, country, rap a blues a dokazuje to i skladbou přátel, které si na album pozval. Country divu Martinu McBride nakombinoval s rapperem T.I., zpěv Sheryl Crow dohromady s pianem Boba Segera a vedle nich se na nahrávce objeví i Mary J. Blige či Zac Brown. Punc výjimečnosti dává nahrávce i osoba producenta, kterým není nikdo menší než Rick Rubin. Album prozatím na jeho MySpace.com reprezentuje první a zároveň titulní singl.


Plain White T's - Wonders Of The Younger (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock / indie rock

Plain White T's - Wonders Of The Younger
Po rozpačitě přijaté desce "Big Bad World" připravila americká formace Plain White T's koncepční album. Nahrávku, která obsahuje čtrnáct kousků, produkoval Ian Kirkpatrick. Společně s muzikanty se nové písně snažil nahrát tak, aby evokovaly pocit tužby po dobrodružství, jaký si pamatují z mládí. Osazenstvo Plain White T's se na novince chtělo také posunout dál a na vyšší úroveň - proto použilo trošku jiné aranže. "Pořád to ale zní jako dílo Plain White T's, je upřímné a melodické," dodává zpěvák. Jestli má pravdu, posuďte sami poslechem několika ukázek na oficiálních stránkách kapely.


Robyn - Body Talk (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electropop / alternativní pop / electronica

Robyn - Body Talk
Jak Robyn slíbila, tak i činí a vydává poslední díl série "Body Talk". Ovšem nenese název "Body Talk Pt. 3", jak bychom předpokládali, ale pouze "Body Talk". Najdete na něm totiž patnáct písní a deset z nich budou fanoušci již znát z předchozích dílů. Zbytek položek budou tvořit novinky. I pět nových písní si napsala zpěvačka úplně sama a produkce se ujal stejný tým, s kterým Robyn spolupracovala na prvních dvou letošních deskách. Za pilotní singl byla vybrána píseň "Indestructible", kterou Robyn zařadila v akustické verzi již na poslední desku "Body Talk Pt. 2" a k níž natočila i erotické video. Naleznete ho jak v audio, tak i ve video podobě na jejím MySpace.com.


Take That - Look Back, Don't Stare (DVD) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / dokument

Take That - Look Back, Don't Stare
Návrat Take That v kompletní sestavě s deskou "Progress" lze již dnes označit za událost tohoto roku. Nadšeni jsou jak fanoušci, tak i kritici. Jak k tomu ale došlo, objasní nové DVD "Look Back, Don't Stare" obsahující černobílý dokument odvysílaný britskou ITV minulý měsíc. Ve sto minutách dokumentuje, jak se Take That znovu dali dohromady, jak se vrátili do nahrávacího studia, a obsahuje také spoustu archivního materiálu, který mapuje celou kariéru Take That včetně neshod, které kapela prodělala. Uvidíte, jak se už opět fungující čtveřice dala dohromady s Robbiem Williamsem a začala psát a nahrávat nové skladby. Pod pokličku tohoto dokumentu, který vychází i na Blu-ray a vedle režisérského střihu obsahuje i třicetiminutový dosud nezveřejněný materiál a dvacet minut dalších bonusů, nahlédněte pomocí traileru na YouTube.com


Daft Punk - Tron Legacy (soundtrack) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / filmová hudba

Daft Punk - Tron Legacy (soundtrack)
Zanedlouho do kin dorazí pokračování sci-fi "Tron" z roku 1982 pod názvem "Tron Legacy". V hlavních rolích uvidíme opět Jeffa Bridgese, Bruce Boxleitnera nebo nováčka Garretta Hedlunda, avšak nás zajímá především soundtrack k tomuto filmu. Ten tvůrci svěřili francouzskému duu Daft Punk. Ti se společně s celým orchestrem uchýlili do AIR Lyndhurts Studios v Británii, kde natočili téměř třicítku skladeb. Ty ovšem naleznete pouze na limitované edici s bonusovým diskem. Standardní verze jich má "pouze" dvaadvacet. V historii dua se jedná o první kompletní přípravu tematické hudební kulisy k celovečernímu snímku. Výsledek můžete zčásti slyšet na MySpace.com filmu.


Mando Diao - MTV Unplugged: Above And Beyond (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Mando Diao - MTV Unplugged: Above and Beyond
Mando Diao si ani na chvilku nedopřejí oddych. Po loňské albové novince "Give Me Fire" je tu živák "MTV Unplugged: Above And Beyond". Vybrané písně v akustických aranžích rekapitulují dosavadní kariéru formace, která má na svém kontě celkem pět studiových alb. Nahrávání probíhalo v berlínském Union-Film studiu a ze záznamu vznikly dvě různé edice. Fanoušci mohou zvolit standardní verzi o patnácti skladbách nebo sáhnout po limitce se dvěma CD. Pokud si budete chtít užít zvuku i obrazu, pořiďte si verzi na DVD nebo Blu-ray disku. Ochutnávku v podobě jedné z odehraných písní "Down In The Past" najdete na oficiálním webu Mando Diao. Stejný song si můžete jen poslechnout na MySpace.com profilu kapely.


Lauren Pritchard - Wasted In Jackson (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / pop

Lauren Pritchard - Wasted In Jackson
Lauren Pritchard je dvaadvacetiletá americká soulová zpěvačka, herečka a skladatelka z malého městečka v Tennessee, která se přes Los Angeles dostala až do Londýna, kde natočila debutové album "Wasted In Jackson". To si naprosto sama komplet složila a s produkcí jí pomohli Eg White (Duffy, Adele nebo James Morrison), Mike Spencer (Jamiroquai, Kylie Minogue) nebo Marcus Mumford z Mumford And Sons. Hlásí se k vlivu Billyho Joela a v jejích písních rezonuje gospel, rock, r'n'b a především soul. Do jaké míry se Lauren Pritchard blíží Carole King, jak o tom hovoří zahraniční média, můžete posoudit z několika písniček na jejím MySpace.com.


Elán - Anjelská daň (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Elán - Anjelská daň
Slovenská formace Elán o sobě nedala pár let vědět a někteří už si začali myslet, že se zcela stáhla do ústraní. Zdánlivá nečinnost se nakonec proměnila v práce na nové desce "Anjelská daň". Album obsahuje čtrnáct nových písní, které jsou podle slov zpěváka Jožo Ráže velmi kvalitní: "Na rozdíl od současných blbostí je to deska, která má hlavu a patu. Z mého pohledu je doslova uhrančivá." Podle jeho slov se navíc může vymykat tomu, co od Elánu fanoušci očekávají. Kromě rockových riffů totiž kapela použila i elektronické samply. Samotný název neodkazuje na žádné melancholické vzpomínky, ale na koňak a whisky, jež muzikanti zbožňují. Podle prohlášení na tiskové konferenci se jedná o část destilátu, která se odpaří právě při výrobě whisky. Dodejme, že křest alba proběhl 20. října v pražské O2 Areně.


Redman - Redman Presents… Reggie (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: east coast hip hop / hardcore hip hop

Redman - Redman Presents… Reggie
Americký rapper a DJ Redman, člen Wu-Tang Clan - vlastním jménem Reggie Noble - vydává své již sedmé studiové album "Redman Presents… Reggie", o kterém s humorem sobě vlastním prohlašuje, že Reggieho styl je popovější než obvyklý rapový hardcore Redmana. Ve společnosti producentského týmu složeného z lidí Rockwilder, Pete Rock, Just Blaze nebo třeba DJ Khalil, vzniklo celkem třináct skladeb, na nichž se ve studiu podíleli i někdejší kolega Method Man, Faith Evans, DJ Kool a další. Z novinky Redman nabízí na svém webu prozatím pouze první singl "Def Jammable".


No Name - V rovnováhe Tour (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

No Name - V Rovnováhe Tour
Kromě Elánů se hlásí o slovo s novinkou i jejích krajané z No Name. Namísto řadovky ale vydávají dlouho očekávané koncertní DVD. Deska s titulem "V rovnováhe Tour" obsahuje záznam vystoupení formace v pražské Tesla Areně. Jak název napovídá, zachycená show proběhla před dvěma lety v rámci stejnojmenného koncertního turné. Nápad udělat DVD nevzešel ze strany kapely, ale od televizní stanice ČT. Frontmana No Name Igora Timka kontaktoval hudební šéf a dramaturg České televize Radim Smetana. Muzikanti s nabídkou natočit živák samozřejmě souhlasili, čímž si splnili jeden ze svých velkých snů. "Někdo z kapely v průběhu zkoušky prohlásil, že teď už můžeme v klidu umřít," prohlásil zpěvák. Vzorek záznamu velké show, o který se staralo na padesát televizáků, najdete v traileru na YouTube.com.


Deadmau5 - 4x4=12/Dig (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní house / electrohouse / dubstep

Deadmau5 - 4x4=12
Kanadský houseový DJ Deadmau5 na sebe letos upozornil již v době konání zimní olympiády, kde hrál při jednom z medailových ceremoniálů, a pak několika singly, z nichž první "Some Chords" vyšel již v květnu. Všechny pocházejí z alba s divnými počty "4x4=12". To si produkoval Deadmau5 především sám a ke spolupráci přizval i Angličana Chrise Lakea a amerického producenta Wolfganga Gartnera. První ochutnávku můžete okusit na jeho MySpace.com.


Taliesyn - Zvesela! (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: keltská hudba / folk rock

Taliesyn - Zvesela!
Mezi tři roky starým debutem "Jižní Amnésie" a právě vycházející novinkou "Zvesela!" došlo v kapele Taliesyn, pojmenované po velšském básníkovi, k výrazným personálním změnám. Polovinu kapely tvoří noví hráči - na basu Filip Benešovský, na klávesy Jiří Neužil a na bicí Radim Chrobok. Není tedy divu, že se kapela přiklonila k jazzu a experimentům se zvukem. Čtrnáct písní novinky natočila kapela ve zlínském studiu V během dvou týdnů a opět se nedrží jediného stylu. Narazíte tu jak na ostrovní folk, tak i blues, námořnický žalozpěv, výpravnou epopej s barokní vsuvkou i na dva ohlasy českého folklóru. Jakým způsobem tento žánrový koktejl Taliesyn ve výsledku namíchali, zjistíte poslechem alba na stránkách vydavatelství Indies Scope.


DJ Mike Trafik - H.P.T.N. Vol.2 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

DJ Mike Trafik - H.P.T.N. Vol.2
Jak už naznačuje název CD "H.P.T.N. Vol. 2", rozhodl se DJ Mike Trafik, jinak také člen PSH, navázat na svůj loňský počin a připravil mu druhé pokračování. Na desce najdete jak remixy věcí od PSH, tak novinky z nadcházejících alb dalších interpretů. V šestnácti tracích můžete čekat jména jako PSH, Indy, Vladimir 518, Supercrooo, LA4, Moja Reč, James Cole, Tereza Černochová, Torula, Smack nebo Hugo Toxxx. Několik z těchto songů najdete na YouTube.com kanálu labelu Bigg Boss.


Atomic Tom - The Moment (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Atomic Tom - The Moment
S rockovou čtveřicí Atomic Tom míří do Evropy další senzace a přitom k tomu stačilo málo - chytlavá písnička a skvělý nápad na videoklip. Tou písničkou je skladba "Take Me Out", jejíž video natočili pánové za plného provozu v newyorském metru. Nenamáhali se ale do vagónu nosit své hudební nástroje - celou píseň odzpívali pouze za doprovodu svých čtyř iPhonů s nainstalovaným programem se svým hudebním nástrojem. Videoklip vzbudil takový zájem, že za čtrnáct dní zaznamenal na YouTube více než tři a půl miliónu návštěv. Jestli bude podobně nápaditá i jejich debutová deska "The Moment", zjistíte na jejich MySpace.com, kde je k dispozici i zmíněné video.


ViLSY - Like Me (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap

ViLSY - Like Me
Ruská rapperka ViLSY, momentálně žijící a tvořící v Česku, na sebe upozornila před rokem s deskou "Lady Rap" a letos navazuje s novinkou "Like Me". Jak napovídá i tento snippet na YouTube.com, bude znít i tentokrát hojně ruština. Ve výsledku se na "Like Me" dostalo čtrnáct tracků, na nichž uslyšíte lidi jako MC Pellon, Henry D nebo 7 Karat. Hudbou přispěli Abe z bratislavských H-16, nováček NobodyListen, Ondryk, Neires, Pimp Basota, LX a Ondřej Žatkuliak. Poslední jmenovaný celé album mixoval a masteroval.


V krátkosti

  • S novou deskou "Nelson" se ve svých třiasedmdesáti letech hlásí italský zpěvák, klavírista a skladatel Paolo Conte, proslulý díky svému nezaměnitelně zvučnému hlasu a přirovnávaný ke svým francouzským kolegům, jako jsou Jacques Brel nebo Georges Brassens.
  • Debutové album vítězky britského X Factoru Alexandry Burke "Overcome" je natolik úspěšné, že nyní vychází i jeho deluxe edice. Ta přinese navíc čtyři skladby na CD a především pak DVD se šesti videoklipy.
  • Taktéž loňský objev folkrockové scény, londýnští Mumford And Sons, vydávají po úspěchu svého debutového alba "Sigh No More" jeho deluxe verzi. Jsou ale o něco štědřejší než kolegyně. Vedle původní verze s novinkovou písničkou přidávají ještě živé CD a DVD s dokumenty z turné po Velké Británii, Indii a Spojených státech. K tomu všemu bude k dispozici i verze na vinylu.
  • Tygr z Walesu, letos sedmdesátiletý zpěvák Tom Jones rekapituluje a vydává dvoudiskovou kolekci svých největších hitů "Greatest Hits - Rediscovered".

Dále vychází:

Abba - Abba Gold (Universal)
Andrea Bocelli - My Christmas (DVD) (Universal)
Bad Boys Blue - 25 (Universal)
Dark Moor - Ancestral Romance (Mystic Production)
David Garrett - Rock Symphonies-Live (DVD) (Universal)
Hinder - The All American Nightmare (Universal)
Hooligans - Nyolcszemkozt (EMI)
Jan Spálený - Zpráva odeslána (EMI)
Jeff Scott Soto - Live At Firefest 2008 (Mystic Production)
Kamakawiwo'Ole Israel - Alone In Iz World (Universal)
Kamakawiwo'Ole Israel - Facing Future (Universal)
La4 - Gyzmo (EMI)
Michal Pavlíček - Srdeční záležitosti (Sony Music)
Nelly Furtado - Mi Plan Remixes (Universal)
Nelson - Before The Rain (Demos) (Mystic Production)
Nelson - Perfect Storm (After The Rain World Tour 1991) (Mystic Production)
Ondřej Havelka - Saturnin (EMI)
Our Broken Garden - Golden Sea (Universal)
Robbie Williams - Definitive (11CD+6DVD) (EMI)
Různí - Best Of The Best (Universal)
Různí - Rockové Vánoce (Obj. Panther) (Sony Music)
Různí - The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader (soundtrack) (Sony Music)
Shaman - Origins (Mystic Production)
The Doors - The Doors (Mono) (Supraphon/Warner Music)
The Priests - Noël (Sony Music)
Vega - Kiss Of Life (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY