Za zdí...

28.11.2010 05:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Londýn. Mlha. Dým. Německo. Minimal. Sopka. Shoegaze. Krautrock. Noise. Mnohoznačnost. Nicota. Slunečno. Laskavost. Computer. Kid A. Synth. Kompakt. Ložnice. Jaro. Zrození. Virus. Zmatenost. Opar. Genetika. Techno. Melodie. Boards. Canada. Reverb. A dost. Walls.
8/10

Walls - Walls

Skladby: Burnt Sienna, Hang Four, A Virus Waits, Cylopeans Remains, Soft Cover People, Strawbery Sect, Gaberdine, Austerlitz Wide Open
Vydáno: 26.4.2010
Celkový čas: 29:02
Žánr: electronic
Vydavatel: Kompakt
Touto recenzí tak trochu zahajuji svoji pouť po letošních deskách, které jsem z mnoha důvodů (ano, lenost má prominentní místa v předních řadách) nezrecenzoval, ale myslím si, že by zde o nich mělo být psáno. Proč? Protože jsou dobré. Neasi. A taky si tím chci trochu alibisticky předejít časté: "Cože?! Proboha proč recenze až teď!?"

Svoji anabázi začnu dvojčlenným projektem Walls. V něm se potkaly dvě osobnosti se sice odlišnými chutěmi, ale zato stejným cílem a myšlením. Víte, jak třeba sedí černá svetrová vesta na bílou košili, ne? Alessio Natalizia se svým ložnicovým shoegazem (kapely Freakout nebo Banjo) a elektronik Sam Willis. Potkali se jednoduše tak, že jednoho dne Willis zremixoval Nataliziovu skladbu "Mr. No" a oba tak nějak zjistili, že takhle by to rozhodně mohlo a mělo fungovat.

Když minulý rok vydali singl "Burnt Sienna", v NME napsali, že "takhle by znělo Kid A, kdyby vyšlo na Kompaktu". Oblak popelavých synthů tak zakrývá jemné (snad až citlivé) výpady křehkých melodií. Jako když se tenkrát probudila islandská sopka a všechno to krásný, co na tom ostrově je, zabalila do svých dýmů.

Walls si jsou dnešní hektické doby dobře vědomi, koneckonců sami říkají že ani nemají pořádně čas si dlouhé desky poslechnout, a tak svému eponymnímu debutu věnovali pouze 29 minut. A přestože ho vydali na labelu, který si své jméno udělal skrz kolonku minimal techna, na jejich desce je pouze jeden taneční track - "Gaberdine". Všechno ostatní je spíše do sluchátek. A co? Walls nahráli skvělou desku, která snese srovnání i s Boards Of Canada a která vás vtáhne do obří ložnice, kde není vidět na dvacet centimetrů dopředu.


Walls - Hang Four


DOPORUČENÉ ČLÁNKY