Čekání na Kata

17.11.2010 22:38 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Předvečer jedenadvacátýho výročí sametový revoluce se v Lucerna Music Baru konalo vystoupení oldskůlový hiphopový formace Prago Union. Tříhodinový čekání na frontmana Kata, kterýho tentokráte doprovázela živě kapela Livě, zvyšovalo nároky příchozích na následnou šou, což večírek poněkud pokazilo. Jinak OK.

Live: Prago Union

support: Kapela Livě
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 16. listopadu 2010

Prago Union
© metancity.com
Tříhodinový čekání na hodinový vystoupení se může maločeským okem jevit jako badtrip, ale Prago jenom potvrdilo svou odvahu experimentovat. Však na všech hiphopových sejšn na západ od nás nevystupuje hlavní hvězda předchozího večera dřív než nad ránem následujícího dne. Jenže ve většině západních metropolí jezdí metro celou noc, což v Praze neplatí, a tak není divu, že po koncertě Praga zkolabovala doprava v centru tý naší metropole bez metra.

Zpět k Prago. Letos vydali svou druhou studiovou nahrávku. Jejich "Dezorient Express" má tradiční oldskůlový zvuk a vrství na sebe témata, která mají přesah. I proto bylo publikum v LMB ve věku rodičů kidz, co chodí na PSH a Bigg Boss akce. Sociologický průřez Lucernou stál vůbec za to. HC dredaři s martenskama na nohách, opodál hišašáci, nechyběli dickheadz, hipstři, nerdi ani hipíci. Všechno, jen ne ortodoxní hopíci.

Prago Union
© metancity.com
A paradoxně "Hip-hop" byl nejlepší skladbou hodinovýho setlistu. Kato jel jinak na půl plynu, vědom si čtvrtečního koncertu, který Prago muselo přidat, protože zájem o ně předčil všechna očekávání. Škoda, kdyby býval Kato předved' svůj standardní vysoce kvalitní přednes, určitě by víc prožíval "Zvyřátka", svůj nejlepší track. Nezvyklý zrychlený aranžmá u tohoto songu v úterý večer zklamalo. Podobně jako dva přídavky. "Hey" ani "Kandidát vět" nejsou zrovna tracky, s kterými by se chtěl člověk s Katem loučit.

Konec hodinový extáze - pamatuju silnější, ale i slabší. Průměr. Konec hodinový extáze a tragéd Affro stojí na pódiu, pozoruje davy. Hostesky rozdávají jeho BBaRáK. Letní vydání. Je zima. Affro dál stojí na pódiu a znervózňuje ty jásající davy. Drásající klima. V Lucerně není zima, je léto. Mistrovství republiky. Ne v rapu. V saunování. Minorita lidí to vzdala, zbytek se rozhodl obětovat Pragu. Škoda že se i Prago neobětovalo lidem. A Affro pořád stojí s tím svým připitomělým výrazem v obličeji. A zas přichází Kato, dojde na dva zmíněný přídavky a párty se vytrácí do ztracena.

Ne, nebylo to nepovedený. Ale třeba květnový křest na stejným místě byl rozhodně povedenější. A věřím, že se zadaří i ve čtvrtek. Kato bude mít zase čistou hlavu. Jo a u hostesek zbylo ještě pár "Metronomů" - pro nevědoucí, jedná se o exkluzivní, dosud nevydaný materiál Praga. Tak když hezky poprosíte, hostesky vám jej rády vydají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY