Jak bylo, jak bude...

02.01.2011 12:24 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Jeden rok skončil a další nás čeká. Rekapituluje se, kde se dá, a na těch samých místech se také předpovídá. Shrnutí právě uplynulých dvanácti měsíců z hlediska hudebního pohledem redakce na vás, milí čtenáři, čeká už v pondělí, co přinese rok 2011, zkusím nastínit v následujících řádcích.
Lady Gaga
© last.fm
Asi málokteré jméno se v hudebním byznyse letos bude skloňovat více než Lady Gaga. Tato slečna si svým... tím, co dělá... podmanila během posledních let prakticky celý svět a není pochyb o tom, že rok 2011, kdy vydá svou regulérní druhou studiovou desku, bude patřit právě jí. Pravda, reunion Abby by její platinové lokny mohl zastínit, nicméně jednak se s ním nedá vůbec počítat, jednak půjde, ať už sebešokéznější, o chvilkovou záležitost.

Na poli nových desek ale bude letos také veselo. Ze stejného ranku jako Lady Dží na hitparády budou útočit stále-ještě-královna-popu Madonna a Britney Spears, rockeři se těší na novinku U2 a R.E.M., uplakaní rockeři na Coldplay, alternativní rockeři na Radiohead, ti, co to rádi syrově na jednu stranu, přivítají novou kolekci Amy Winehouse, ti, co to rádi syrově na druhou stranu, zase PJ Harvey, pop-punkeři se těší na nové Blink-182 nebo Avril Lavigne, a co si kdesi na Islandu kutí Björk, o tom si ti, co mají rádi hudbu jako umění, zatím sice jen napjatě šeptají, nicméně... Uvidíme.

Na své si přijdou i milovníci živých show. Do Česka míří Kylie, znovusjednocení Roxette nebo Roger Waters a jistě nebudou jediní.

A vůbec, všeho toho bude jistě ještě mnohem víc. Vznikne třeba nový žánr? Léta se mluví o tom, že v muzice už bylo všechno objeveno, napsáno a nahráno, ale třeba nás nějaký skrytý talent bude letos šokovat. No a když ne, tak si zase budeme ujíždět na retru. Osmdesátky tu byly už dost dlouho, retro devadesátek osobně čekám už čtyři roky, takže možná mu bude už konečně patřit rok 2011. Hm? A když ani to ne, tak Česko a Slovensko aspoň budou mít svou druhou SuperStar a jako bonus druhého vítěze X Factoru.

Jejich desky ale půjdou nelegálně stáhnout čím dál hůř, úložné weby typu Rapidshare budou stále důkladněji pročišťovány. A legální stahování nebude o moc jednodušší. V Applu se nechali slyšet, že Česko pro ně není dostatečně lukrativní zemí, takže na iTunes si můžeme nechat zajít chuť. Jak na to zareguje trh s vinyly, případně cédéčky a vůbec všechna tato naťuknutá témata, to by byly jistě glosy samy o sobě...

Alanis Morissette
© ben-yacobi.com
Na koho se naopak těšit nemůžeme ani z hlediska albového, ani z hlediska koncertního, jsou nastávající nebo čerstvé maminky Pink nebo Alanis Morissette i maminko-tatínek Elton John a pak samozřejmě ti, kteří ukončili svou činnost, nebo nás opustili navždy.

Pár větami se ale nakonec k roku 2010 chci vrátit i tady. Stal jsem se během něj editorem nejčtenějšího hudebního serveru v republice. Někdy je to méně, než by člověk myslel, jindy je to více, než by se dalo čekat. Za sebe bych tedy chtěl, aby musicserver.cz neztratil tempo, aby naopak občas ještě přidal, aby byla pro redaktory čest pro něj psát a pro čtenáře potěšení jej číst, aby byl aktuálním, nekompromisním i seriózním médiem, které si zaslouží pozornost, uznání a respekt.

Takže: šťastný nový rok!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY