Skyline - Čekáme příliv mániček

24.11.2010 05:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

O skupině Skyline se toho napsalo už spousty, většinou ve spojitosti s nadměrnou fluktuací jejích členů. Pánská část kapely nás ujistila, že se sestava snad konečně ustálila a že s novou deskou se trefili do černého. Jelikož kluci působili značně přesvědčivě, nezbývá nám než si oddechnout.
Skyline
© Jana Kusalová
Ve čtvrtek 4. listopadu máte křest vaší nové desky "Private Madness Public Danger", plánujete nějaké hosty? (Rozhovor byl pořízen krátce před křtem - pozn. red.)

Radek: Ne, my si hosty moc nezveme, nás už je v kapele dost (smích). Ale desku nám pokřtí náš producent Dušan Neuwerth - teda jestli to stihne. (smích)

Připravujete videoklip?

Jacob: Videoklip je ve výrobě, bude na druhej singl "Black Hole".

O čem bude?

Radek: No, to je taková citlivá otázka (smích).
Hoffy: My vlastně nevíme, děláme takový koláže a uvidíme, co z toho vznikne.

Tohle je vaše první deska s Markou Rybin. Psali jste jí songy přímo na tělo?

Jacob: To se tak nedá říct, skladby děláme pořád stejně. Spíš je rozdíl v tom, že je u těch písniček úplně od začátku, takže je samozřejmě hodně ovlivnila, stejně jako všichni ostatní.
Radek: U nás to funguje tak, že zpěváci si sami vymýšlejí svoje party, takže je logický, že pro Marku jsou nový songy přirozenější, než když se musela učit ten starej repertoár.

V čem je vaše nová deska charakteristická?

Hoffy: Ten zvuk je úplně jinej, takže kdo od nás čekal to, co jsme dělali doteď, bude asi dost překvapenej.
Majkii: Je to hodně kytarový. Hodně se to přiblížilo tomu, jak zníme naživo.

Kdo je cílový posluchač Skylinů?

Majkii: Teď čekáme příliv mániček (smích).
Radek: Jinak se ale nedá říct, kdo je náš cílový posluchač, a ani takhle nepřemýšlíme. My jsme hlavně rádi, že se publikum pořád přirozeně obměňuje a hlavně že lidi na naše koncerty pořád chodí.

Skyline
© Jana Kusalová
Hoffy s Jacobem vystupují ještě ve vlastním společném projektu, jak se liší od tvorby Skyline?

Jacob: My v podstatě teď budem sbírat ty fanoušky, co nám teď s novou deskou odpadnou a co nebudou vědět, kam hlavu složit.
Hoffy: Tak jim nabídneme rameno.

Na vašich stránkách máte poměrně rozjetý diskuze o vašem novém singlu i o osobních záležitostech, snažíte se to nějak řešit?

Hoffy: Pravidlem je, že lidi vždycky radši napíšou negativní komenty než pozitivní, takže z tohohle hlediska to zase tak moc neřešíme.
Radek: Ale všechno to každopádně čteme - pozitivní komenty potěší, negativní zamrzí, ale my jsme hlavně rádi, že lidi píšou. Nejhorší je, když nepíše nikdo nic.

Umíte noty?

Majkii: Jenom Radek umí ty bubenický (smích).

Máte hudební vzdělání?

Majkii: Já mám základní uměleckou školu a pak nějaký soukromý hodiny na kytaru.
Radek: Já jsem chodil dva roky na bubny.
Hoffy: Já jsem chodil hodně na internet.
Jacob: Já jsem nikam nechodil.

Skyline
© Jana Kusalová
U vás byly poměrně časté personální změny, momentálně žádnou neplánujete?

Radek: To je tím, že Skyline se během těch let dvakrát v podstatě rozpadli, takže to byly vlastně tři různý kapely pod stejným jménem....
Jacob: ...a ta třetí se rozpadne až po turné. (smích)
Radek: Takže ono to tak může vypadat, ale v podstatě to není zase tak dramatický. V týhle sestavě fungujeme už od druhý desky, což je nějakých šest let, a za celou tu dobu se jen jednou vyměnila zpěvačka. Plus teda přišel Jacob, ale kvůli tomu nemusel nikdo odcházet. (smích)
Jacob: Mě přivedl Nu C, původně se mi na tu první schůzku vůbec nechtělo, jet někam do Malešic do zkušebny, ale nakonec se to ukázalo jako poměrně zásadní moment mýho života.

Jak vznikal text k singlu "Hungover"?

Jacob: V jedný sloce se Marka vyznává z jedný dávný zběsilý kalby, od který už skoro vůbec nepije.

Skyline...

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
... je česká hudební skupina, která vznikla v roce 1997 v Praze. Skupinu tvoří zpěvačka Marka Rybin, MC Jacob, MC Nu C, bubeník Radek Bureš, kytarista Majkii B a programátor hoffy_m. Kapela získala několik ocenění v kategorii taneční hudby, na Dance Awards 2004 získali ocenění za projekt a koncert roku, ve stejném roce zvítězili i v kategorii dance/hip hop v rámci ALMA Awards. Pod hlavičkou Skyline vyšlo již pět řadových alb, "Riders In The Store", "Urbanica", "Virginplatonicpanic", "Escapism" a nejnovější "Private Madness Public Danger".

Vaše texty jsou všechny psány v angličtině, slýcháte hodně kritiky na výslovnost či gramatiku?

Jacob: Já mám pocit, že tohle kritizujou hlavně Češi, kteří se tady naučili angličtinu z takový tý modrý knížky a mají pocit, že tomu strašně rozuměj.
Radek: Hráli jsme třeba i v Anglii a tam to nikdo neřešil. Navíc si na to dáváme hodně pozor a třeba texty na novou desku prošly opravdu důkladnou kurekturou, a to včetně výslovnosti.

Za co nejvíc utrácíte?

Hoffy: Za věci kolem muziky.
Majkii: Přesně tak, takže na nic jinýho nám už nezbývaj peníze.

A jak se vám líbí album Jitky Charvátové?

Radek: Líbí, já myslím, že je to dobrej moderní pop.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY