Důstojná rekapitulace stárnoucích rockerů

02.11.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Pokud při letošních vánočních nákupech zamíříte také do obchodu s muzikou, určitě vám neunikne kresba okřídleného meče probodávajícího srdce. To rekapituluje jedna z nejúspěšnějších kapel "novodobé" rockové historie. Nedejte ale na první dojmem - uvnitř výběrovky Bon Jovi už další kýč nenajdete.
7/10

Bon Jovi - Greatest Hits

Skladby: Livin' On A Prayer, You Give Love A Bad Name, It's My Life, Have A Nice Day, Wanted Dead Or Alive, Bad Medicine, We Weren't Born To Follow, I'll Be There For You, Born To Be My Baby, Bad Of Roses, Who Says You Can't Go Home, Lay Your Hands On Me, Always, In These Arms, What Do You Got, No Apologies
Vydáno: 1.10.2010
Celkový čas: 74:06
Vydavatel: Universal
"Sto milionů fanoušků Bon Jovi se nemůže mýlit," zaglosovala pětice v názvu šest let staré kolekce rarit. Tou tehdy chtěli oslavit pokořenou hranici sto milionů prodaných nosičů. Další miliony ještě přibyly, ale to vlastně není až tak důležité. Nehledě na prodejní čísla má tahle pětice mezi rockovou elitou zasloužené místo. Mimochodem, věděli jste, že parta z New Jersey spolu kromě basáka Hugha McDonalda funguje v nezměněné sestavě (Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Tico Torres, David Bryan) už dvacet sedm let?

Samozřejmě nejde o jejich první rekapitulování. Nepočítáme-li kompilaci "Tokyo Road: Best Of Bon Jovi", která byla určena pouze pro japonský trh, jsou "Greatest Hits" třetí kolekcí největších hitů. Tou zatím poslední byl velmi zdařilý experiment "This Left Feels Right", ale to opravdu nejlepší předvedli Bon Jovi už v roce 1994 výběrovkou "Cross Road", kdy byli Jon Bon Jovi & spol. na absolutním vrcholu. Od té doby pravidelně produkují další a další (nikterak špatné) desky, znovu a znovu převařují staré nápady, z nichž čas od času přece jenom uvaří nějaký ten hit, a v záplavě moderních a progresivních uskupení s nostalgií vzpomínají na někdejší slávu.

Limitovaná edice...

Bon Jovi - Greatest Hits
...vychází na dvou discích a přinese celkem třicet písní. Druhý disk obsahuje další klasické hity jako "Keep The Faith", "Blaze Of Glory" a "This Ain't A Love Song" a další dvě novinky ("This Is Love, This Is Life" a "The Things Change"). Všechny čtyři nové písně vznikly speciálně pro tento výběr. V prodeji bude také DVD s podtitulem "The Ultimate video Collection", které bude obsahovat sedmnáct videoklipů a stejných sedmnáct písní z různých živých vystoupení.

I oni sami si možná uvědomují, jak se věci mají, protože nové skladby (myšleno z posledních pěti desek) jsou zde spíše na doplnění a v počtu čtyř z celkových čtrnácti nijak nepřekážejí. Další dva kousky (zařazené na samý konec desky) jsou zcela nové a platí pro ně prakticky totéž - nic překvapujícího, nic urážejícího - klasický rukopis Bon Jovi posledních let. “What Do You Got?” již rotuje českým rádiovým éterem. Jak skvělou kapelou Bon Jovi byli, dokazuje desítka hitů z období osmdesátých a první poloviny devadesátých let. Nechybějí nestárnoucí rockové kousky jako "Livin' On A Prayer", "Bad Medicine" nebo "Wanted Dead Or Alive" a samozřejmě ani několik povedených balad v čele s "Always".

"Greatest Hits" je vcelku reprezentativní a důstojné ohlédnutí za více než čtvrt století trvající kariérou Bon Jovi. Pokud je ovšem máte rádi z jejich skutečně nejlepší éry, sáhněte radši po zmíněné "Cross Road".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY