Převzaté písně s půjčenou kapelou

24.10.2010 16:36 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Co mají společného AC/DC, Björk, Jamiroquai, Led Zeppelin či Simply Red? Dana Bártu! Ten spolu s Robert Balzar Triem pokřtil album plné coververzí "Theyories" v Divadle Archa. I v plném sále vládla komorní nálada a Dan Bárta znova ukázal, proč ho vlastně všichni zbožňujeme.

Live: Dan Bárta a Robert Balzar Trio

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 23. října 2010
setlist: Fool Of Me, Brother Wolf Sister Moon, TooYoung To Die, Someday in My Life, Isobel, No Quarter, Beating Around the Bush, O Maria O Felix Puerpera, Spirits in the Material World, Even After All, Slowcar to China, přídavek: Moon Blue
Fotogalerie

Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Divadlo Archa, Praha, 23.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Robert Balzar i Dan Bárta jsou oba členové J.A.R. Oba mají své vedlejší projekty, Robert Balzar Trio a Illustratospheru. Deska "Theyories" je jejich prvním společným počinem, a tak stvořili repertoár, který si rozhodně nezahrají ani s J.A.R., ani s Illustratospherou. Ještě se v tom vyznáte? Aby v tom bylo jasno, desku pokřtil Filip Jelínek, jenž je členem J.A.R. i Illustratosphery. Kruh se tedy uzavřel a my můžeme být rádi, že je parta kolem Romana Holého jedna velká rodina. Aby to bylo ještě jasnější, album pokřtil i Matěj Ruppert z další Romanovy kapely Monkey Business. A na křest se přišel podívat i takový Zdeněk Suchý, režisér, který točí Jarům i Mankáčům videoklipy. Sečteno podtrženo, v případě jakýchkoli nejasností si nakreslete diagram.

Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Divadlo Archa, Praha, 23.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Zpět k albu "Theyories". Celá parta se vrhla do krkolomného experimentu. Coververze málokdy dopadnou dobře, proto si vybrali málo známé skladby hodně známých interpretů. Navíc když zahalíte píseň do jazzového hábitu, výsledek vypadá vždy náramně sofistikovaně. Dan měl přesně měsíc před křtem vystoupení právě s Illustratospherou. Tento koncert byl o palec vtipnější a dynamičtější, Dan jednotlivé skladby komentoval, a většinou tak vtipně, že celá Akropole burácela smíchy. Křest v Divadle Archa byl oproti tomu pojat komorněji, naživo zazněla většina skladeb z alba plus přídavek od Stevieho Wondera "Moon Blue". Spolu s křtícím Matějem Ruppertem si Dan zazpíval skladbu od jimi zbožňovaných The Police "Spirit In A Material World" a člověku bylo rázem jasné, proč zrovna tito dva zpěváci pravidelně bodují na předních příčkách těch kvalitnějších hudebních anket.

Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Divadlo Archa, Praha, 23.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Publikum tvořili především posluchači, kterým nevadí, že se Danek nevrátil ke svým rockovým kořenům do muzikálu "Jesus Christ Superstar", a kteří preferují Dankovu jazzovou polohu, a také pravidelní návštěvníci koncertů Robert Balzar Tria v Jazzdocku. Archou se tak linula příjemná povznášející atmosféra, kterou bylo třeba jemně shodit následnou party na baru. A muzikanti si mohli v klidu oddychnout, že s těmi coververzemi snad neudělali úplný průšvih. Pokud byste si chtěli "Theyories" poslechnout ještě v komornějším duchu, a to sami v obýváku, nezbude vám, než si koupit CD a udělat si názor sami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY