... a pak Fanánek ukázal p**u

15.10.2010 15:28 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nevyhovující prostory, ceny i zvuk. Příšerný dramaturrrg Ivan Rössler k tomu. A proč na večírku k padesátému výročí bigbítu vystupuje nejpřeceňovanější kapela současnosti - Nightwork -, mi také zcela jasné není. Zabodovala jen Jasná páka a celá oslava se postupně změnila v čekání na Tři sestry. A pak...

Live: 50 let bigbítu

vystoupili: Nightwork, Pavel Sedláček & Cadillac, Vladimír Mišík, Blue Effect, Matadors, Progres 2, Citron, Visací zámek, Buty, Jasná páka, Olympic, Tři sestry
místo: O2 arena, Praha
datum: 14. října 2010
Fotogalerie

Je až s podivem, že pořadatelé máni nenahnali rovnou do SaSaZu, když teda letos ten Beat Fest nesl podtitul oslav kulatin bigbítu u nás. Na místo izraelského luxusního klubu se monstrózní akce sice uskutečnila v O2 Areně, jenže židovské ceny a naprosto odstrašující zvuk dokázaly hudební zážitek řádně znepříjemnit.

Buty, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Odpolední program odstartovali Nightwork, kteří hráli svůj homopop jen pro zvukaře a bedňáky. Vladimír Mišík s Blue Effect záhy zklamal první hloučky mániček. Sterilní výkon, na hony vzdálen jakémukoliv vystoupení z nedávné minulosti. "Slunečný hrob" a malé nic na velkém pódiu. Na nesmyslně velkém pódiu. Buty bylo další z velkých jmen, které ještě větší pódium zabilo. "Mám jednu ruku dlouhou" a to je přibližně všechno, co stojí z jejich půlhodinového vystoupení za zmínku.

Ani Visáči do haly nepatří, když v ní ale mají hrát, zpravidla nezklamou. Potvrdilo se to, když před lety předskakovali Iggymu, a stejnou show předvedli i nyní. Když píšu stejnou, myslím tím stejnou. Identické vtipy i playlist. Jejich vystoupení má v sobě sice pořád punkového neřáda, ale už několik let postrádá nějaký ten neočekávaný moment. Okleštěný setlist z Vagónu sice i tentokrát zabral, ale přejme si, aby tomu bylo naposled. Visací zámek právě vydává nové album a snad si tedy připraví i novou performance.

Jasná páka, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicsrever.cz
To Jasná páka je pořád zdánlivě neokoukaná. Zpívající bubeník David Koller nejdříve (ne)chtěně označil představení v O2 Areně za definitivně poslední, následně však kytarista Michal Ambrož jeho slova mírnil - prý se jednalo o poslední vystoupení Jasné páky v O2 Areně. Vzhledem k tomu, že tahle legenda hraje přibližně třikrát do roka, je pravděpodobné, že se ještě nějakých těch posledních koncertů na jednotlivých místech dočkáme. Zvláště když se natáčí nová deska a na příští rok se připravují oslavy třicátého výročí založení kapely. Mimochodem, nestárnoucímu Kollerovi je stejně jako českému bigbítu rovných padesát. To byla asi jediná přínosná informace z úst bývalého dramaturga TV Nova Ivana Rösslera při jeho exhibicionistických vsuvkách mezi jednotlivými vystoupeními.

Jasná páka byla první z kapel, která dokázala při pětihodinovém maratonu nezklamat. Nesmrtelný "Špinavý záda" poprvé rozjančily a roztančily publikum, které jinak strnule přihlíželo grotesce. Vzhledem k vysokému počtu účinkujících (na pódiu se vystřídalo více než šedesát muzikantů) docházelo k neustálým příchodům a odchodům. Na scénu a ze scény. Pět písní a dost. Ocenit se jistě musí plynulost celého procesu, jenže ve finále si z oslavy padesáti let bigbítu člověk vlastně neodnesl nic jiného než ono přicházení a odcházení jednotlivých aktérů. Havel by zatleskal.

Jen o šest let mladší než náš první prezident je Petr Janda. Elánu má stále dost, řekl bych o dost víc než Jožo Ráž, a "Okno mé lásky", zpívané šestitisícovým davem poloplné O2 Areny, bylo vskutku dojemné. Bez ironie. Harmonie. Kdo mohl, ten objímal bližního svého. Kdo nemohl, toužil jej objímat. Tradiční hvězdy městských festivalů všeho druhu aka čeští Beatles - Olympic - předvedli tentokráte velice sympatický výkon.

Tři sestry, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
A pak Fanánek konečně spojil palce a ukazováčky, aby ukázal píču. S vystoupením Tří sester vygradovaly problémy s ozvučením. Fanánek se pokoušel přeřvat jednotlivé nástroje s takovou vervou, že mistr zvuku nástrojům neustále přidával na intenzitě. Fanánkovi to bylo víceméně jedno a dál ukazoval sesterské gesto, popíjel Plzeň (při modlitbě za Sahulu "Sovy v mazutu") a plácal se do stehna (při odrhovačce "Mexiko" a, jak bývá zvykem, i při všech ostatních písních).

V posledních letech se na koncerty Tří sester vypravují opíjet především -náctiletí, v O2 Areně se ovšem věkový průměr návštěvníků blížil důchodu. A jak známo, důchodci neradi hluk. Publikum tak po ukřičeném "Homosexuálovi" notně prořídlo. Škoda, protože - paradoxně snad i díky punkovému ozvučení mělo představení Tří sester jedinečnou atmosféru. Fanánek tak vlastně zachránil fiasko, které celé akci hrozilo. A je to dost možná špatně, protože takhle se pořadatelé jen těžko chytí za nos a příští rok se na bigboši zase nejspíše potkáme v antibigbítové O2 areně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY