Vypsaná fiXa - Půjdeme kamkoliv, kde nás nechají zahrát naživo

07.05.2001 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Vypsaná fiXa nedávno vydala debutové album "Brutální všechno" v produkci Petra Fialy z Mňágy a Žďorp a pozvolna se z nich stává známá a uznávaná kapela. Povídali jsme si s nimi nejen o desce a jejím nahrávání, ale i mnoha dalších věcech.
Vypsaná fiXa - Brutální všechno
© facebook interpreta
Kdo se alespoň trochu zajímá o domácí scénu, určitě mu jméno téhle východočeské čtveřice neuniklo. A myslím, že ti ostatní se mu nejspíš časem také nevyhnou. V souvislosti s vydáním debutového alba "Brutální všechno" u nadnárodního kolosu BMG jsme si nejen o tom povídali se zpěvákem, kytaristou a až na výjimky většinovým autorem repertoáru Márdím a bubeníkem Pítrsem.

Krom toho, že vydáváte u velké firmy, je docela překvapením osoba producenta vaší desky. Petra Fialu z Mňágy a Žďorp jste sami oslovili, nebo on dal nabídku vám?

Márdí - My jsme s Mňágou hráli na fesťáku ve Stádleci, oni hráli před námi, já jsem mu dal democédéčko, on si pak poslechl náš koncert, a pak za náma přišel, že se mu to líbilo, a jestli už máme nějakej nosič. My jsme mu říkali, že jsme ještě nic nevydali, a on, že se to musí natočit a že by do toho šel jako producent. Začal nám s tím pomáhat, nabízel to třeba na Monitoru, tam to ale nechtěli, tak jsme to demo rozeslali na všechna vydavatelství a nakonec to dopadlo tak, že zareagovali BMG.
Pítrs - ...přišli se podívat na koncert, pak se to podepsalo...
M - ...a my jsme Petrovi zavolali, on zařídil studio Citron u Ostravy. Petr si vyžádal všechna naše dema...
P - ...ze kterých se vybralo těch osmnáct věcí. Nejdřív jsme za ním jeli do Valmezu, kde jsme zkoušeli, pak on za náma přijel do Pardubic...
M - ...a pak jsme jeli do studia, kde jsme těch osmnáct věcí nahráli, čtyři vypadly a zůstalo jich čtrnáct.

Takže splnil vaše představy o producentovi ?

P - Ideálně. Já si myslím, že přesně takhle má působit producent.
M - Bylo to v pohodě. Dal tomu hodně času a energie a skoro nic za to nechtěl. Moc nám pomohl. Když byly nějaké problémy, tak měl hlavní slovo. Vzhledem k tomu, že systém byl daný a my věděli, že když něco bude, on to vyřeší, tak jsme se aspoň mohli soustředit na vlastní nahrávání. Vytvářel nám tam pohodu.
P - A používal různý psychologický finty, jak z nás dostat to nejlepší...(smích)
M - Občas jsme něco zahráli a ani jsme nevěděli, že se to nahrává, a on nám pak řekl, že to už nemusíme hrát, že už je to nahraný. Bylo to v klidu.

Podobu desky jste chtěli zachytit jako na koncertě, a nebo jste plánovali i využít možnosti studia?

M - V prvé řadě jsme chtěli, aby tam byla ta koncertní energie, aby z toho nebyl nějaký pop. Petr tam pak něco dohrával.
P - Dovezl si klávesy, vždycky se tam přes noc zavíral do studia a dodělával tam různý nenápadný zvuky.
M - Pak někde i nazpíval sbory a nahrál španělku.

Řekli vám vlastně lidé z BMG, čím jste je zaujali, proč se vás rozhodli vydat?

M - Řekli nám, že se jim to líbí. (Věřím, že vzhledem k tomu, že na křest desky do Pardubic jelo půl osazenstva pražské pobočky BMG, bylo to upřímné - pozn.aut.) A hlavně je už asi doba trošku změnit situaci na trhu, vydat trochu jinou desku, než jak se to pořád dělá - takové ty rádiovky. Nechali nás udělat, jak jsme to chtěli.

Takže firma se stará jen o propagaci?

M - Jo. Všechno ostatní si děláme sami. Internet si děláme sami, klip si točíme sami a firma na to jen dala peníze, plakáty jsme si udělali sami. I obal máme takový, jaký jsme chtěli. A co se týče hraní v televizi, řekli jsme si, že rádi půjdem kamkoliv, kde nás nechají zahrát naživo. Playback nechcem.

Vypsaná fixa
© www.fixa.cz
Vaše CD je trochu průkopnické v ceně. Přece jen si už i vrabci na střeše cvrlikají o tom, že ceny desek jsou přemrštěné a že ony ceny jsou důvodem poklesu prodeje, a ne nějaké vypalování...

M - My jsme chtěli, aby cena byla co nejnižší, a firma nám sama navrhla 230 korun. Což je dobrý. Na koncertech to pak prodáváme za 200,- Asi jsme měli kliku, že zrovna když jsme my vydávali desku, situace dospěla do nějakého bodu a firma se rozhodla začít ji zkusit řešit. Dobře se to prodává - za poslední týden se prodalo 400 kusů.

Předpokládám, že tím natočením desky jste uzavřeli určité období. Smlouvu máte na tři alba. Jaké máte nejbližší plány?

M - Budeme hlavně propagovat desku, na koncertech budeme hrát všechny písničky z ní a zatím necháme trochu být ty ostatní, kterých máme mraky. Na zkouškách pak budeme dělat hlavně nový písničky. Máme jich asi patnáct v různém stavu rozdělání, takže jich chceme udělat ještě tak deset, ten balík pětadvaceti pak nahrát a na další desku jich vybrat třeba patnáct z toho.
P - Aby se to dělalo průběžně. Protože už teď o tom přemýšlíme a máme z toho trochu strach, abysme pak těsně před nahráváním nemuseli někam odjíždět, spěchat a násilně to ze sebe tlačit. Taky určitě využijeme některé starší skladby a upravíme je nově a posunem to dál.

Zpátky k desce. Čím je myslím hodně odlišná od běžné české rockové produkce, jsou texty. Jsou hodně osobní. Neměl jsi Márdí z toho trochu strach, že třeba zůstanou nepochopené? Je tam spousta reálií či výrazů, o kterých vy asi víte, co znamenají, ale nezasvěcený posluchač z toho může být zmatený.

M - Ne. Já to takhle vždycky mám. Mám nějaký stav a zbavím se ho tím, že si to napíšu na papír. Nepřemýšlel jsem o tom. Určitě to všichni budou rozebírat...
P - Je to o nás...
M - Už v kapele, kde jsem hrál předtím, se na to dbalo, že text je rovnocennej s hudbou. Já nechci, aby to bylo jako písničky v rádiích - pořád pár stejných frází. Myslím, že tady si to může každý vyložit úplně jinak.

Stáváte se stále více populárními. Jak často koncertujete?

M - Teď tak dvakrát až třikrát týdně. Což vzhledem k tomu, že všichni chodíme do práce, je hustý. Některý s tím mají i problémy, už jsme brali i záskoky třeba za baskytaristu. My dva to vždycky nějak odehrajem.

Jste čtyři, ale jeden čas jste fungovali i ve třech...

M - Kytarista měl problémy, ale pomalu se z toho dostává, jezdí na víc a víc koncertů, deska je nahraná ve čtyřech. Koupil si i novej aparát. Ve třech to taky šlo, ale s ním je to lepší. Hraje takovým zvláštním způsobem, napadají ho zajímavé melodie a zvuky.

Bude turné k desce?

M - Jezdíme průběžně. Jen občas, když už cítíme, že toho je moc, dáme si chvilku pauzu.. Teď bude i reklama, tak by nemělo cenu se zastavit. Budeme hrát i na nějakých festivalech, v Českém Brodě, pak taky na Slovensku na nějakém festivalu, kde loni bylo deset tisíc lidí.

Vy si evidentně jedete po své linii, aniž byste se měli potřebu přizpůsobovat módním trendům. Setkali jste se někdy třeba s nějakým odsuzováním či opovržením - že nejste "in", že nemáte samply či mašinky atd?

M - Zatím ne. Ale my si rozhodně nepřipadáme nějak archaičtí. Když budeme mít potřebu použít nějaký zvuk či sampl, klidně ho použijem. Akorát mi připadne hloupé cpát do songu od prvopočátku nějaký automatický rytmus jenom proto, že se to tak dneska dělá. Než něco dělat blbě jenom proto, že to tak dělají ostatní, to je lepší si to pořád mastit tak jako třeba


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY