Jamajská polka The Chancers

11.05.2001 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Tančí se na Jamajce česká polka? Snad vám napoví The Chancers na debutu "Rudeboy Polka".
7/10

The Chancers - Rudeboy Polka

Skladby: Ska Island, Rub It Easy, Rudeboy Back In Jail, What You Want, Tuffer Than Tomorrow, Žižkov Skins, Things Can Only Get, Out of Southend, (Glad You´re) Leaving, 2 Tone Clothing, Across The Ocean, Time And Place
Celkový čas: 49:30
Legenda praví, že skutečné kořeny ska vůbec neleží na Jamajce, ale v prostředí daleko prozaičtějším a sice v Čechách. Pro jamajské rude boys byly totiž údajně největší inspirací právě nahrávky české dechovky, které na Jamajku dorazily v polovině padesátých let v rámci přátelské dodávky českých reproduktorů. No a, co s tím?! Vlastně nic, až na to, že debutové album pražského ska bandu The Chancers se jmenuje "Rudeboy Polka", což bez ohledu na pravdivost zmíněného šprochu znamená, že rudeboys are back in town!

The Chancers se svým debutem zařazují na pomyslnou špičku mezi českými kapelami (především Fast Food a Fidel Castro) aktuálně reagujícími na před nedávnem celosvětově vzedmutou vlnu revivalu ska. Za absolutní průkopníky u nás nicméně i nadále platí (ať se to vám to líbí nebo ne) Nahoru po schodišti dolů band, Večerní Praha a především Sto zvířat, ale to jen tak na okraj, abychom "neobjevovali Ameriku". Zatímco zmínění veteráni mluví o své produkci jako o "pouťovém orchestru" či "kyselé prdeli" (pardon), The Chancers zůstávají ve svém umělecko-občanském postoji zatraceně nekompromisní. Kdo z vás dosud chápal ska jen jako příležitost k tanci, si nad "Rudeboy Polkou" uvědomí, že skutečný rude boy (rozuměj, ten kdo má rád ska) musí být zároveň rasově snášenlivý, nenávidět rasisty & fašisty a rozhodně ho nesmí nechat chladným sezónní kolekce firem Doc. Martens a Lionsdale.

The Chancers představují na své prvotině opravdovou jednotu postoje a výrazu. Více než zaoceánští Fishbone či Hepcat jim vzorem stojí britské ska partičky z bájného roku 77. Nejenom proto, že zpěvák a leader Simon (původem právě z Británie) svou vizáží i tonáží připomene legendárního Fatyho z Bad Manners, ale především celkovým soundem. Ten zůstává ve své fůzi klasického ska, reggae a punku staromilsky konzervativní a své vzory rozhodně nezapírá, místy je cituje - "What You Want" (The Specials), "Out of Southend" (Bad Manners), místy přímo předělává - "Rub It Easy" (Lee "Scratch" Perry), 2 Tone Clothing (Laurel Aitken). V obou případech jsou výsledky na, řekl bych, mezinárodní úrovni, podobné ska můžete slyšet v klubech po celém světě.

The Chancers se mírně vymezují jak svým jasně deklarovaným politickým postojem ("Tuffer Than Tomorow", "Out of Southend") tak námluvami s punkem, který houpavým jamajským rytmům občas řádně přibrousí hrany ("Things Can Only Get","Glad You´re Leaving", "Žižkov Skins").

Pro ty, kdo se ska dosud neměli tu čest, poslouží "Rudeboy Polka" jako výborná úvodní přednáška do světa lichých rytmů, nakažlivých melodií a zběsilého tance, pro ostatní pak jako vodítko při rozhodování, kde strávit sobotní noc. Na živo v klubu je totiž ska bez debat nejlepší. Debut The Chancers nepředstavuje v tomto smyslu žádnou výjimku, právě naopak!

Album: The Chancers - Rudeboy Polka
Celkový čas: 49:30
Hodnocení: 7/10
Skladby: Ska Island, Rub It Easy, Rudeboy Back In Jail, What You Want, Tuffer Than Tomorrow, Žižkov Skins, Things Can Only Get, Out of Southend, (Glad You´re) Leaving, 2 Tone Clothing, Across The Ocean, Time And Place


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY