Summer Camp - Jak (ne)zůstat v anonymitě

10.09.2010 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, ale ještě než mu dáme sbohem a začneme řádit v podzimním listí, pojďme se vydat na letní tábor. Slunce, radost a zábava zaručeny. Jako vedoucí tábora se představí... počkat, kdo to vlastně za tím letním táborem stojí?

Summer Camp rychle

podobají se: Sleigh Bells, Best Coast, Dum Dum Girls
žánr: lo-fi, synth pop
diskografie: Singl: "Ghost Train" (2010)
mp3 ke stažení: "Jake Ryan"

Summer Camp
© hardrockcalling.co.uk
O anglickém projektu Summer Camp se začalo mluvit někdy zkraje roku, kdy lidé čím dál tím víc začali navštěvovat jejich MySpace.com profil. Jenomže tam jste se o projektu nedozvěděli takřka nic. Mohli jste si poslechnout nějaké ty skladby a přemýšlet o tom, proč jako profilovou fotku zvolili skupinové foto amerických školáků někdy ze sedmdesátých let minulého století. Chvíli se spekulovalo o tom, že jde o projekt z Chicaga. Jelikož jeho tvůrci nepředpokládali, že by je vůbec měl zájem někdo poslouchat, začali psát o tom, že jsou Švédi, ale že zatím nechtějí zveřejnit žádné fotky.

Nakonec se ale přece jen přišlo na to, kdo to všechno spískal. Summer Camp jsou Elizabeth Sankey a Jeremy Warmsley. Elizabeth, mimo jiné také novinářka, spisovatelka a herečka, zpívá a Jeremy má na starosti hudbu. Podle dvojce ono zatajování identity nebyl žádný promyšlený tah, ale pouze cesta k tomu, jak zůstat v anonymitě. Ať už to bylo jakkoliv, ona anonymita nakonec způsobila, že se o Summer Camp začala zajímat spousta lidí.

Celý projekt údajně začal tak, že Elizabeth dala Jeremymu mixtape a následně z něj pak vybrali jednu skladbu, tu natočili, nahráli na MySpace.com a po 45 minutách už se o nich začalo blogovat (první byl Transparent Sahila Varmy). Šlo o song "I Only Have Eyes For You“, který asi nejvíc proslavila americká doo wop skupina The Flamingos.


Summer Camp - Ghost Train

Daleko vetší zájem ale vyvolal první autorský singl "Ghost Town“. Lo-fi popová skladba s lehce zapamatovatelným refrénem ("Trying to get through to you") prostě nemohla nezapůsobit a do té doby stále ještě anonymní projekt musel odhalit svou tvář.

Summer Camp
© hailingthephotongods.wordpress.com
Proč tedy jejich hudba budí takový zájem? Kromě oné tajemnosti přišli Summer Camp se sympatickým mixem synth-popu plným různých vychytávek (které občas znějí až překvapivě noisově) a celé je to zabalené do lo-fi zvuku. Ze skladeb je hodně cítit, že pár tvoří v pohodě a natáčení si oba moc užívají.

Singl "Ghost Town“ vyšel u labelu Moshi Moshi, který mimo jiné vydal první singly či desky například Hot Chip, Slow Club, Bloc Party nebo The Drums. U stejného labelu vychází v září i první EP skupiny "Youth“ a nový singl "Round The Moon“. A kdy se můžeme těšit na celé album? Podle Elizabeth teď Summer Camp konstantně skládají nové a nové věci a údajně už by snad i měli mít materiál na celou kolekci. I když... "My jsme strašně zdrženliví, když jde o to něco vydat, takže je možné, že deska vyjde až roku 2020," prozradila pro Crack In The Road. Doufejme, že nebudeme muset čekat tak dlouho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY