Steely Dan proti přírodě na DVD

27.04.2001 09:03 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Steely Dan svou Grammy oceněnou desku "Two Against Nature" uvedli i na DVD.
7/10

Steely Dan - Two Against Nature

Skladby: Green Earrings, Cousin Dupree, Bad Sneakers, Janie Runaway, Josie, FM, Gaslighting Abbie, Black Friday, Babylon Sisters, Kid Charlemagne, Jack of Speed, Peg, What a Shame About Me, Pretzel Logic

Kupte si Two Against Nature Od Steely Dan za 625,- Kč na DVD!

Celkový čas: 102 minut
Ohodnocení alba "Two Against Nature" cenou Grammy za desku roku vykolejilo mnohé - od zhrzeného Eminema (a jeho producenta Dr. Dreho) až po samotné Steely Dan. Přiznám se, že jsem do onoho slavnostního večera znal kapelu jen jménem a nevěnoval jsem jí zvýšenou pozornost, ačkoliv desky Steely Dan (první vyšla již v roce 1972) vesměs získaly platinový status. "Two Against Nature" byla prvním albem skupiny po dvaceti letech a znamenalo překvapivý zásah do černého.

Stejnojmenné DVD vyšlo s podtitulem "Plush TV Jazz-Rock Party In Hi-Fi Stereo". Jedná se o záznam speciálního koncertu v Sony Music Stages (New York City), na němž kromě skladeb z "Two Against Nature" zazněly nejlepší kusy Steely Dan. Mezi skladbami jsou docela zábavné vložky v podobě reportážně laděných rozhovorů (většinou černobílou kamerou) s fanoušky kapely (aneb "Kdy jsem poprvé slyšel Steely Dan a co je to vlastně za hudbu") i s protagonisty kapely samotnými (Donald Fagen, Walter Becker a další hostující hudebníci). Hudba Steely Dan je hodně ovlivněná jazzem, basa živě funkuje, ale nebrání se ani náladám z mnoha dalších žánrů. Muzikantsky vysoká úroveň je vůbec hlavním poznávacím znamením disku - ačkoliv jazzrocku příliš nehovím, ohromovala mne "vymakanost" té hudby, propracovanost a vysoká profesionalita kapely. Fagen (zpěv a klávesy) a Becker (kytara) sice stojí v popředí dění na pódiu, ale sekunduje jim skvělý početný ansábl čítající tříčlenný dámský sbor a mocnou dechovou sekci.

Technické poznámky k provedení DVD je možno omezit na několik stručných postřehů - bohatý výběr jazyků pro titulky (ovšem bez češtiny...), možnost výběru zvukového módu, pěkné grafické ztvárnění. Absenci "něčeho navíc" (kolik by se tam toho ještě vlezlo...) vyvažuje špičkový zvuk DVD a výborně nazvučená kapela.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: Steely Dan - Two Against Nature
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 102 minut
Skladby: Green Earrings, Cousin Dupree, Bad Sneakers, Janie Runaway, Josie, FM, Gaslighting Abbie,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY