Baby Spice se postavila na sólové nohy

23.04.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po několika kolegyních své sólové album "A Girl Like Me" nahrála i Baby Spice Emma Bunton.
6/10

Emma Bunton - A Girl Like Me

Celkový čas: 45:51
Členky Spice Girls to na sólových drahách nemají až tak lehké, jak by se mohlo zdát. Mel C trvalo téměř rok, než se její debutové album "Northern Star", které obsahuje písničky mnoha stylů, začalo prodávat a nyní má za sebou už pět hitových singlů. To Mel B vsadila na americké r'n'b a projela to na celé čáře. Britům se její album "Hot" moc nelíbí (a hlavně jej vůbec nekupují) a Americe je už úplně ukradená, i když hraje hudbu, která jinak okupuje první příčky zaoceánských žebříčků. Na podobnou strunu jako debut Mel B zahrálo i dosud poslední album Spice Girls "Forever" a setkalo se také s chladným přijetím, i když naprostým propadákem se nestalo. Nyní svou sólovou desku vydala i Emma Bunton, kdysi označovaná za Baby Spice, a je jasné, že ona se rozhodla zůstat u popu, jaký spajsky původně proslavil. A snad udělala i dobře, v jiných druzích hudby by totiž rozhodně nevypadala přesvědčivě.

První vlaštovkou její sólové kariéry byla písnička "What I Am", kterou nazpívala pro kapelu Tin Tin Out. Ta se dostala na druhou příčku britského singlového žebříčku a bylo jasné, že potenciální sólová kariéra je pro Emmu nastartovaná. To se potvrdilo s prvním opravdu sólovým singlem "What Took You So Long?", který se na špici britské hitparády držel dva týdny po sobě. Obě dvě dosud zmíněné písně jsou jednoznačně tím lepším, co v současném popu můžeme slyšet, ale jak dopadla celá deska?

Poměrně dobře, dalo by se napsat a bylo by vymalováno. Jak už jsem se zmínil výše, je dobře, že Emma zůstala v jasných popových mezích, protože její výzor a zpěv by se k jinému stylu příliš nehodil a ona pravděpodobně popově i cítí. Chce prostě dělat příjemné popové věci a těch její debut nabízí docela dost. Potěšitelná je i skutečnost, že se na valné většině písniček podílela i skladatelsky a nenechala si jen napsat písničky od různých producentů. Kromě "What I Am", která album uzavírá, udělali Tin Tin Out s Emmou ještě další písničku, která se jmenuje "Sunshine On A Rainy Day", která je další z těch opravdu podařených věcí na desce, sborový refrén nemá chybu. Z podobně vydařeného ranku je i "Take My Breath Away", příjemně prosluněná zamilovaná písnička a "High On Love", která díky akustické kytaře zní velmi uvolněně. Zajímavé je, že Emma mnohde nepřipomene ani tak Spice Girls, ale spíše Janet Jackson a to nejen hudbou, ale občas i zpěvem jako například v titulní písničce "A Girl Like Me". V některých skladbách se ozývá i latina, jejíž boom už přece jen poněkud upadá a u Emmy i nudí. Docela prudivé jsou i balady "A World Without You" a "Spell It O.U.T:".

Debutové album Emmy Bunton je na současné popové poměry docela dobrá deska, ale je na ní velmi patrný rozdíl mezi opravdu vydařenými písničkami a těmi ostatními. I když od první desky Baby Spice se nečekalo vůbec nic, takže její "A Girl Like Me" je vlastně příjemným překvapením.

Album: Emma Bunton - A Girl Like Me
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 45:51
Skladby: What Took You So Long?, Take My Breath Away, A World Without You, High On Love, A Girl Like Me, Spell It O.U.T.,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY