Tiffany Page - (Ne)obyčejná holka s kytarou

29.06.2010 05:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Působí spíše jako holka od vedle, ale jakmile si hodí na krk kytaru a začne zpívat, obyčejnost je ta tam. Po dlouhé době tady máme zpěvačku, která se nebojí hrábnout do strun a pořádně zařvat do mikrofónu. Tiffany Page tisk označil za Chrissie Hynde 21. století a to ještě ani nevydala desku.

Tiffany Page rychle

podobá se: Hole, The Pretenders
žánr: rock/pop
diskografie: EP: "Tiffany Page Intro EP" (2010),
Singly: "Walk Away Slow" (2010), "On Your Head" (2010)
mp3 ke stažení: "Walk Away Slow"

Tiffany Page
© tiffanypage.com
Na Tiffany Page jsem narazil čistě náhodou. Kamarád vyhrál lístky na koncert, který byl pořádaný anglickým časopisem Q a představoval tři nové umělce. Spolu s Tiffany se ten večer objevily kapely Goldhawks a Detroit Social Club, které ale kromě slušného muzikantského výkonu ničím jiným neoslnily. Tiffany Page je strčila obě hravě do kapsy, což bylo znát i na reakcích publika.

Čím tedy Tiffany okouzluje? Odpovím otázkou: Kdy jste naposledy viděli mladou holku s kytarou kolem krku a hlasem jako břitva? Protože tohle přesně Tiffany je. Ne náhodou si ji Courtney Love z kapely Hole vybrala jako předskokanku pro své turné po Velké Británii.

Hole taky spolu s nahrávkami kapel jako Nirvana nebo L7 byly důvodem, proč se Tiffany vydala na hudební dráhu."Chtěla jsem vždycky být jak oni. Já sama jsem spíš tichá, ale třeba Courtney Love pro mě představuje typ člověka, jakým bych chtěla být, kdybych si mohla vybrat," prozradila pro server moonandbackmusic.com. Zatímco možná v soukromí může působit tiše, na pódiu to Tiffany umí rozbalit. A to jak s kytarou, tak bez ní (o čemž se koneckonců mohli přesvědčit návštěvníci již zmíněného Q koncertu).

Čerstvě čtyřiadvacetiletá Londýňanka původně studovala na Londýnské škole módy, ale Stingův syn Joe Sumner, ohromen jejím hudebním talentem, ji namotivoval k tomu, aby začala vystupovat na open mic nights a začala se hudbě víc věnovat. Záhy se seznámila s Chrisem Jankelem z The Blockheads, se kterým začala skládat a získala dostatek sebevědomí na to, aby začala psát vlastní skladby. Následně zaujala hudební vydavatelství Mercury, které s ní podepsalo smlouvu. To vedlo k tomu, že loňské léto strávila psaním a nahráváním debutové desky, která dostala název podle pilotního singlu "Walk Away Slow". Na pultech by se měla objevit koncem září. Svůj styl zpěvačka popisuje jako směs rocku a popu s tím, že si na jejím debutu může každý najít to své.

Tiffany Page
© tiffanypage.com
Jako druhý singl byla vybrána "On Your Head", která už dokázala v Británii způsobit kontroverzi. Skladba musela být na určitou dobu stažena z rádií poté, co na severozápadě Anglie taxikář zastřelil 12 lidí. Cenzorům se nelíbil text "Turn around, turn around/bang they’re dead" (otoč se, otoč se/bum jsou mrtví). Singl se i přesto umístil na 22. místě britské radio hitparády.

Britský tisk ji přirovnává ke Chrissie Hynde z The Pretenders a Tiffany uvádí jako své současné oblíbené umělce Queens Of The Stone Age a Foo Fighters, takže to vypadá, že se na nás nevalí jen další obdoba Avril nebo Kelly. Navíc patří k horkým adeptům na prestižní britskou cenu Brit’s Critics‘ Choice Award (mezi držitelky patří Adele a Florence And The Machine), takže rozhodně doporučuji sledovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY