Do pekla? Pořád rovně...

02.06.2010 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Kdo by to byl řekl, že se nějakého alba AC/DC dočkáme pod hlavičkou komiksového impéria Marvel? Soundtrack k blockbusteru "Iron Man 2" je utvořen pouze ze skladeb australských veteránů. Seznam písniček navíc dává oprávnění považovat toto album téměř za "The Best Of AC/DC". Téměř.
7/10

AC/DC - Iron Man 2

Skladby: Shoot To Thrill, Rock 'N' Roll Damnation, Guns For Hire, Cold Hearted Man, Back In Black, Thunderstruck, If You Want Blood (You've Got It), Evil Walks, T.N.T., Hell Ain't A Bad Place To Be, Have A Drink On Me, The Razor's Edge, Let There Be Rock, War Machine, Highway To Hell
Vydáno: 19.4.2010
Celkový čas: 63:08
Vydavatel: Sony Music
Je to k nevíře, ale AC/DC jsou asi jedinou kapelou celosvětového významu, jež po téměř čtyřiceti letech existence nemá na kontě oficiální výběrovou desku největších hitů. Různé antologie, komplety a rarity by byly, "Best Of" není. Kapela už jednou posloužila jako hudební doprovod filmu ("Who Made Who"), ale letošní soundtrack k bijáku "Iron Man 2" je mnohem velkorysejší.

Na to, abychom toto album mohli považovat za sbírku největších hitů AC/DC, by musel být rozsah rozšířen ještě o jeden disk a některé ne až tak velké pecky, které zde pochopitelně jsou kvůli filmu ("Cold Hearted Man", "Have A Drink On Me"), by byly nahrazeny nestárnoucími koncertními taháky Anguse & spol. jako "You Shook Me All Night Long", "For Those About To Rock (We Salute You)" nebo "Whole Lotta Rosie". V každém případě tato sbírka poslouží perfektně jako úvod do studia pro začátečníky, kterých mezi mladými diváky v multiplexech bude mnoho a mnoho.

Velkým plusem je rovnoměrné rozložení nahrávek s oběma zpěváky (Johnson - Scott 8:7), kvalitní dokumentace i v "základní" verzi alba (sleeve note, obaly desek a kredity) nemluvě o dalších verzích, které jsou pro fanoušky opravdovým rájem. Je to logická přidaná hodnota k hudbě, kterou fandové už stejně dávno mají, a pro nové posluchače je to atraktivní lákadlo. Už samotný nápad servírovat prastarou (z hlediska dnešní iTunes generace) rockovou muziku ve spojení s hollywoodskou mašinérií je k nezaplacení.

Není pochyb, že hudba AC/DC ve filmu typu "Iron Man 2" bude fungovat bezvadně. Je léty osvědčená a plná úderných rifů a chytlavých refrénů s jasnými slogany. Ostatně AC/DC samotní jsou jako postavičky z nějakého komiksu. Charakteristická vizáž, postoje, muzika, to si nesplete nikdo. Ikony, i když už trochu vetché a mířící do důchodu, přesto díky hudbě nezničitelné. Opravdoví Železní muži.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY