Upřímnost nade vše

19.05.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Většina kritiků i fanoušků zastává názor, že druhá studiová deska je klíčovým momentem v tvorbě interpreta. Určí totiž, zda mu dát ještě šanci, nebo ho poslat do věčných lovišť. Jak se s tímto "nevděčným" úkolem poprala mladá písničkářka Amy MacDonald se svým albem "A Curious Thing"? Chvalitebně!
7/10

Amy MacDonald - A Curious Thing

Skladby: Don't Tell Me That Is Over, Spark, I Got No Roots, Love Love, An Ordinary Life, Give It All Up, My Only One, This Pretty Face, Troubled Soul, Next Big Thing, Your Time Will Come, What Happiness Means To Me
Vydáno: 8.4.2010
Celkový čas: 50:39
Vydavatel: Universal
Když se v Česku řekne country, všichni si představí bratry Nedvědovy, brnkajíce se zachmuřenými výrazy u táboráku ošoupané písničky o lásce. Možná to je důvod, proč se u nás na country pop zatím neslyší. Zato v zahraničí ano. KT Tunstall, Sandi Thom, Taylor Swift, to všechno jsou jména zpěvaček, jimž výše zmíněný styl přinesl spoustu prodaných nosičů. Amy MacDonald zasadila do své tvorby ještě prvky folk-rocku a hle, druhá studiovka byla na světě!

S první deskou "This Is The Life" neměla okatá tmavovláska příliš šťastnou ruku při výběru singlů. Tentokrát se ale trefila do černého. Skladba "Don't Tell Me That Is Over" je přesně tím, co osvěží rádiové vlny a především televizní obrazovky. Klip k ní má chaotický nádech, výborné pojetí a dokonale sedí k mystické osobě, jakou Amy je. Neználky překvapí na albu hned několik věcí. Například to, jak znělým hlasem oproti svému věku jednadvacetiletá zpěvačka disponuje. Nepiští a netrhá uši přehnanými výškami, volí spíše komornější, ale přesto živelný projev. Amy si tak nikdo s nikým nesplete, což je v dnešním světě nadupaném stejně znějícími zpěvačkami nesmírně podstatné. A jestli ne podstatné, tak přinejmenším výhodné.

Největší zbraň a tudíž i přednost "A Curious Thing" tkví v silně upřímném projevu autorky a jejích textů. Tahle podivná věc ze sebe sálá velikou uvěřitelnost, čehož v hudebním průmyslu najdeme také pomálu. Mladá Skotka se rozhodla nepouštět se do experimentů ani v oblasti žánrové, ani myšlenkové. Dvanáct stop je víc než dost na to, aby vyjádřila vše, co jí leží na srdci, aniž by se opakovala. Za zmínku rozhodně stojí skladby "Spark", "Next Big Thing" a především finální "What Happiness Means To Me", která svojí konečnou gradací lehce připomíná "Fix You" od britských Coldplay.

Amy se přesto nevyhnula jednodušším melodiím. Následkem toho se album rychle naposlouchá a stejně kvapně se na něj zapomene. Na delší dobu se do přehrávače nevrátí a člověku to ani nepřijde. Ale až po pár měsících fanda během uklízení narazí v regálu na zaprášené "A Curious Thing", strčí starou dobrou Amy zpátky do hry, kam patří.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY