Candy saxuje naživo skvěle!

13.04.2001 04:45 - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Candy Dulfer na albu "Live In Amsterodam" ukazuje, že naživo prostě nemá chybu.
9/10

Candy Dulfer - Live In Amsterdam

Skladby: Bob's Jazz, Omara's Dance, For The Love Of You, Sax-A-Go-Go, Lily Was Here, Synchrodestiny, Nikky's Dream, Pick Up The Pieces, Dance 'till You Bob Revisited

Kupte si živák Candy Dulfer Live In Amsterodam za skvělých 499,- Kč na CD!

Celkový čas: 64:03
Candy Dulfer hraje na alt saxofon už od šesti let, kdy také poprvé vystupovala na pódiu se svým otcem. Proslavila se spoluprácí s Davem Stewartem na filmovém songu "Lily Was Here", který občas zaslechnete i na našich rádiích. Svoje party prý nahrála během pěti minut a úspěch, který nahrávku provázel, ji dosti zaskočil. Zahrála si také na albech Prince, Maceo Parkera, Van Morrisona a spousty dalších.

Její koncerty jsou především vynikajícím funky mejdanem. Svoji kapelu The Funky Stuff založila už ve čtrnácti letech a profesionálně se jí věnuje od roku 1988. Třináct let společného hraní se na koncertech pozná. Hlavní prostor dostává samozřejmě sax Candy Dulfer, ale také klávesy Thomase Bankse, který složil většinu skladeb na posledních dvou albech. Její druhý pražský koncert v roce 1997 přenášela tři hodiny Evropa 2 a nahrávka z tohoto koncertu se stala vzácným sběratelským artiklem. Osobně jsem ji poslouchal, dokud se mi nepřetrhla páska na kazetě. Candy zde tenkrát představovala své album "For The Love Of You". Ve stejnojmenné písni zpívala i Angie Stone, kterou najdeme i na "Live in Amsterdam". Zpívá zde i Candy, ale její doménou zůstává saxofon.

Jedním z vrcholů živých show Candy Dulfer je vždy její gradující sólo, které si dává pouze s bubeníkem Oscarem Kraalem. Na amsterdamském koncertu přišlo ve starší hitovce "Sax-A-Go-Go". Během dvou a půl minuty vás funky sax a bicí vynesou pěkných pár centimetrů nad zem. Zklidnění přijde s Davem Stewartem, který na albu hostuje hned ve dvou skladbách "Lilly Was Here" a "Synchrodestiny". Nechybí zde ani další velký hit "Pick Up The Pieces". Ten nahráli v 70. letech The Averige White Band a v roce 1993 ho oprášila Candy. Na "Live In Amsterdam" má téměř deset minut, během kterých si můžete udělat představu, jak to dokáže sehraný funky band rozjet v závěrečném jamu. Jako přídavek po zaslouženém potlesku přichází ještě taneční "Dance 'till You Bop Revisited", kde si střihne sólo na tenor saxofon i otec Candy - Hans Dulfer. Hans chodí na house parties a točí desky, na kterých hraje na tenor sax do tanečních spodků.

Na pražském koncertě se Candy přiznala ke třem saxofonovým vzorům - Hans Dulfer, David Sanborn a Maceo Parker, a když se do její hudby zaposloucháte, vždycky tam kousek od jednoho z nich objevíte. Tím však rozhodně nechci snižovat originalitu projevu Candy Dulfer a její živé album mohu jedině doporučit. Dýchá energií nabitou atmosférou a způsobuje nebezpečně dobrou náladu!

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Candy Dulfer - Live In Amsterdam
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 64:03
Skladby: Bob's Jazz, Omara's Dance, For The Love Of You, Sax-A-Go-Go, Lily Was


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY