Vlny severské melancholie

27.04.2010 13:10 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Švédská formace The Deer Tracks oslovila mnohé. Jejich nezaměnitelný, křehký, ambientnějšími samply a dechovými nástroji sycený electropop plný melancholie byl expandován do Evropy ceněnou nahrávkou "Aurora". Jejich nové EP nese zvláštní název. "Eggegrund" je ostrov, na jehož břehu stojí maják...
9/10

The Deer Tracks - Eggegrund EP

Skladby: Bless The Waves, Hold On, Hypertufa, Isbjörnskatten
Vydáno: 14.4.2010
Celkový čas: 19:56
Žánr: indiepop, folktronica, ambient, experimental
Vydavatel: Despotz
...ve kterém nahrávka vznikla. Ano, v majáku. Na ostrově rybářů přístupném výhradně lodí z městečka Gävle, odkud čirou náhodou pocházejí i The Sound Of Arrows. Eggegrund je vyhlášený proměnlivým počasím, experimentální hudební scénou a právě majáky, "které se drolí." V jednom takovém se dva ústřední členové projektu David Lehnberg a Elin Lindfors schovali, po připlutí na staré dědečkově lodi, plné jejich muzikantských krabiček, a za bouře, při které David utopil svůj laptop. Inspirací tomuto EP tedy zbylo alespoň sledování "srpnových vln, narážejících do kamenů na pobřeží ostrova ze všech možných směrů." Jako z Bergmannova filmu.

Nahrávka nepředčila specifický hudební výraz The Deer Tracks, volně pokračuje a příjemně navazuje. "Eggegrund" nabízí čtyři zcela odlišné skladby. Otvírákem je na jejich standard výjimečně svižnější "Bless The Waves", následuje výborná zcela aurorovská trojice. Opomeneme-li relativně decentní rozdíly, musíme uznat, že hudebně neproběhla žádná důraznější inovace oproti jejich předloňskému albu. Syntax subžánrů kapely patří bezpochyby mezi ty osobitější a velice sofistikované a v případě tohoto vyváženého ípíčka to není vůbec na škodu.

"Eggegrund" s největší pravděpodobností potěší, protože nenabídne žádné nepovedené snahy, ale přesně to, co příznivci chtějí a zbytek nezná (a možná objeví a zamiluje). Nahrávka vyšla digitálně 1. března, fyzických kopií vzniklo pouze tisíc jako limitovaná ručně číslovaná edice, v prodeji jsou od 14. dubna.


The Deer Tracks - Slow Collision (z debutové desky "Aurora")


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY