Brněnští bobříci zbožštili vagínu

12.03.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Vydávaný eponymní komplet Odvážných Bobříků je spíše než hudebním počinem naučným dokumentem, který vás obohatí a syrovostí nihilistických textů i poučí o době, kterou řada z nás neměla šanci vůbec prožít. Navzdory svému třicet let starému původu má bobří poselství stále co říct i dnes.
5/10

Odvážní Bobříci - Odvážní Bobříci

Skladby: Dopis Ježíši Nazaretskému o pokroku, Moab a Ben Amon, To nám bude krásně, Tvářil se, Drž hubu!, Co vrátíš chvíli, Všichni jednou umřem, Pod našima okny, Ježíšku vítej, Blaničtí rytíři, Déšť, Masturbace, Lidi jsou strašný kurvy, Proč mi ovinuješ, Katovna, Má milá je mrtvá, Proud, Aji Ja Jia, Dopis Ježíši Nazaretskému o pokroku (live 23.3.1982), Každej jednou umře (live 23.3.1982), Moab a Ben Amon (live 23.3.1982), Drž hubu! (live 23.3.1982), Co vrátíš chvíli (live 23.3.1982), Proč mi ovinuješ (live 23.3.1982), Má milá je mrtvá (live 23.3.1982), Aji Ja Jia (live 23.3.1982)
Vydáno: 5.12.2009
Celkový čas: 71:49
Vydavatel: Guerilla Records
Nové album legendárních The Plastic People Of The Universe "Maska za maskou" oživilo zájem o tuzemský androš. A právě z retro vlny, která se mezi alternativci vzedmula, těží i nahrávka Odvážných Bobříků. Zatímco Plastici byli vždy kultem pražských mániček, Odvážní Bobříci se stejnou vervou cílili na moravské hlavní město - Brno.

Těžko bodově ohodnotit dílo brněnských vysokoškoláků, které vznikalo na přelomu let 1981 a 1982 a svého vydání se dočkalo až vloni. Neučesaný projev doprovází absence jakéhokoliv hudebního citu a invence. Měřítkem tak tentokrát nebude hudební kvalita, nýbrž schopnost expresivně a naléhavě vyjádřit nasranost čišící z dané doby.

Z bobří tvorby je cítit prázdnota tehdejší normalizace snad ještě více než z plastického alba "Co znamená vésti koně", jež vznikalo ve stejné době jako komplet Bobříků. Na rozdíl od PPU ale Bobříci zaskočí občas až prvoplánově provokativními, buřičskými texty: "Má milá je mrtvá, já to s ní dělám dál, říkaj, že jsem prase, jenže já ji fakt mám rád".

Daleko více ale jejich tvorbě sluší ironický, až Krchovského nádech: "To raděj cirhózu, než z páteře mít gumu, tripla s vředem jak kolo od vozu, než život jako lásku přes gumu".

Spíše než k bigbítu a undergroundu mají Odvážní Bobříci blíže k přímočarému punku. Jejich komplet je minimalistickým počinem, který ocení jak pamětníci, tak nezkušená píva, pro které může být odvážná brněnská výpověď zajímavým studijním materiálem.


Odvážní Bobříci v pořadu České televize "Kultura.cz"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY