Morcheeba - Kulhavku a slintavku šíří Elton John!

19.03.2001 05:00 - Lukáš Beldik | foto: facebook interpreta

Morcheeba
© facebook interpreta
Naše ceny Akademie populární hudby se stávají stále více světovými. Tedy alespoň podle počtu a kvality pozvaných zahraničních skupin a interpretů. Letos sice žádní REM, ale fanoušci dobré hudby půst nedrželi. Největší kořistí organizátorů se totiž stala britská skupina Morcheeba, jejíž pohodovou hitovku "Rome Wasn´t Build In A Day" vzali na milost i programoví ředitelé českých komerčních rádií. Není se čemu divit. Trojka složená z bratrů Paula a Rosse Godfreyových a zpěvačky Skye Edwards skoro pohřbila na poslední desce trip-hop a vrhla se na inteligentní taneční pop, ke kterému vždycky inklinovala. Slova členů skupiny, že na této desce našli sami sebe, to jen potvrzují.

Morcheeba přiletěla do Prahy až v sobotu odpoledne a krátce poté převzala na tiskové konferenci v jednom pražském hotelu zlatou desku za 16 000 prodaných nosičů. Zajímavé je, že nejvíce se jich prodalo až v posledních týdnech. Tiskovka bohužel potvrdila smutnou zprávu, že Morcheebu (název je složením slov cheeba, což znamená marihuana a more - více... ) naživo neuslyšíme. Netvrdil nám ale nedávno pan Horáček, že playback nikdy? Sliby, chyby. Důvody pro playback byl páteční koncert v Irsku a určitě i finance. Koncertní sestava Morcheeby totiž obnáší 12 lidí a komplikovanou aparaturu. Není tajemstvím, že je skupina kvůli nákladným koncertům u Warner Music dokonce zadlužena. Jobovek a překvapení však bylo více. Morcheeba měla mít před časem v Česku samostatný koncert, ale (opět) kvůli pěnězům se turné stočilo jinam. Žádná slova o koncertu v dohledné době také nepadla. Také zpráva o tom, že skupina umí jen jeden song, a proto bude na předávání tak krátce, fanoušky jistě zarmoutí.

Pobavení přítomných přinesla otázka D. Kafky, šéfredaktora Techna.cz (obviněného z pořádání Lipnické technopárty), zda měla Morcheeba, při tom, co dělá, někdy problémy s policií. Odpověď Paula byla vtipná a pohotová: "Sting je fanouškem naší desky!"

Kontroverzní záležitost se prozradila po nevinné otázce, zda Morcheebě kontrolovali na letištích svačinu. Ano, Morcheeba v Británii kontrolou a po koberečcích prošla. Zato Elton John, který přiletěl ve stejnou dobu soukromým letadlem, do dezinfekce nemusel! Závěr skupiny byl tedy jasný - kulhavku a slintavku šíří Elton John! Kdo ví, k jakým výsledkům bychom dospěli, kdybychom porovnali jeho poslední místa pobytu s místy výskytu nákazy... O dalším vývoji v této události vás budeme určitě informovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY