Nové desky pro 9. týden

28.02.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po čase se musíme obejít bez těch opravdu velkých jmen. Tím největším bude nejspíš Groove Armada se šestým albem, několik let mají za sebou i američtí Lifehouse a metaloví Dark Tranquillity. Proti nim stojí úplní nováčci - například Kanaďanka Lights nebo nový český projekt plný známých jmen "Připraveným".
Pokud se v pondělí 1. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Groove Armada - Black Light (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / synth pop

Groove Armada - Black Light
Elektronické duo Andy Cato a Tom Findlay, jinak tedy Groove Armada, se po třech letech od poslední studiovky "Soundboy Rock" vrací se šestým albem "Black Light", se kterým má co napravovat, tedy minimálně u nás. Novinka v sobě kombinuje mainstream předchůdce, rockový nádech osm let staré "Lovebox" a k tomu přidává i inspiraci syntetizátory osmdesátých let a interprety jako New Order, Fleetwood Mac, Gary Numan, Roxy Music, či David Bowie. Oproti předchozím počinům je navíc "Black Light" plně písničkové, a nikoho tak nepřekvapí řada vokalistů. Největší podíl si uzmula koncertní zpěvačka Groove Armady Jess Larrabee a pak také Nick Littlemore, jinak polovina dua Empire Of The Sun. Dalšími, kdo se postavili za mikrofon, jsou poměrně neznámí Fenech-Soler, SaintSaviour, ale i dvě hvězdy britské scény Bryan Ferry a Will Young. Už dnes si můžete celé album poslechnout na MySpace.com formace.


Lights - The Listening (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / electro pop

Lights - The Listening
Je jí dvaadvacet, hraje na podobné klávesy, co visí na krku Michalu Davidovi, žánrově míří do oblasti elektronického popu a čtenáři musicserveru ji už poměrně dobře znají. O kanadské zpěvačce Valerii Anne Poxleitner alias Lights jsme totiž psali už několikrát, ale zatímco její debut vyšel v Severní Americe na přelomu září a října, Evropa si musela na její "The Listening" počkat o pár měsíců déle. Za tu dobu už zpěvačka stačila předskakovat Keane a Owl City a aktuálně se chystá na obnovený Lilith Fair. Lights si pochopitelně píše písničky sama, některé za spolupráce Thomase Saltera (Josh Groban) nebo Davea Thompsona s kapely Wave a za svůj vzor označuje Björk. Jestli v její hudbě uslyšíte něco z islandské divy, zkoumejte na MySpace.com Lights. Tyto postřehy pak můžete konfrontovat s našimi v rubrice Podpultovky.


AnImA - Enter The Killzone (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: deathcore

Anima - Enter The Killzone
Na milovníky extrémní hudby čeká tento týden velká nálož. Jednou z kapel holdujících tomuto žánru je i německá formace AnImA. "Enter The Killzone" je jejím v pořadí druhým počinem, jehož mix a mastering svěřili muzikati do rukou Sebastiana Reichla. Výsledkem tvrdé roční práce je dvanáct ještě tvrdších songů, které se od materiálu na debutové "The Daily Grind" z roku 2007 podle členů kapely velmi liší. Jestli mají muzikanti pravdu, otestujte sami na MySpace.com profilu AnImY. K poslechu zde najdete dvě nové skladby "Loner's Reflection" a "Welcome To Our Killzone".


Lifehouse - Smoke & Mirrors (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop-rock

Lifehouse - Smoke & Mirrors
Americká poprocková čtveřice Lifehouse se stejně jako Groove Armada vrací po poměrně dlouhých třech letech a znovu bude s pátým albem "Smoke & Mirrors" doufat, že zopakuje úspěch debutu "No Name Face", potažmo singlu "Hanging By A Moment" z roku 2001. Stejně jako na předchozích deskách i na "Smoke & Mirrors" většina písniček pochází od lídra skupiny Jasena Wadea, kterému vypomohli ještě manažer skupiny Jude Cole, Kevin Rudolf a s jednou písničkou i dvojice Chris Daughtry a Richard Marx. První jmenovaný si ji s kapelou i zazpíval. Podle Lifehouse by měla být novinka svižnou kombinací klasického a moderního rocku. Jaká je skutečnost, můžete posoudit poslechem celé desky na MySpace.com kapely.


Dark Tranquillity - We Are The Void (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: melodický death metal

Dark Tranquillity - We Are The Void
Švédská kapela Dark Tranquillity působí na hudební scéně již přes dvacet let a za tu dobu si vybojovala silnou pozici. Tu nyní upevňuje s novým a v pořadí devátým albem "We Are The Void", které přináší jedenát písní. Novinka bude dostupná hned v několika formátech - jako klasické CD, limitovaná edice a verze na vinylu. Muzikanti chtěli fanoušky novými písněmi trochu překvapit. Jestli se jim to povedlo, můžete sami ohodnotit poslechem tří z nových songů na MySpace.com stránkách formace. Na stejné adrese najdete také videoklip k jedné z těchto písní "Shadow In Our Blood". Pokud se pak chcete podívat, jak se členům skupiny vedlo ve studiu, koukněte na video na YouTube.com.


Různí - Připraveným (Championship Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / jazz

Valach, Roreček, Carloff - Připraveným
Zcela nový český hudební projekt dostal velmi zvláštní jméno - Připraveným. Stojí za ním někdejší člen -123 min. Emil Valach, který má na svědomí hudbu, jeden z nejznámějších českých textařů Tomáš Roreček a producent Boris Carloff. Toto trio si pak vybralo několik českých zpěváků různých žánrů a s nimi natočilo desku pohybující se na rozmezí popu, rocku, jazzu, folku a dalších stylů. A kdo si tedy na desce nakonec zazpíval? Ke slyšení bude Bára Basiková, Boris Carloff, Ivan Hlas, Michal Hrůza, Richard Krajčo, David Kraus, Jana Lota, Michal Malátný, Marpo (Ota Petřina Jr.) a Lenny Trčková. Z desky jsou k dispozici zatím dvě skladby, které autoři nahráli na své MySpace.com.


Giant - Promise Land (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / hard rock

Giant - Promise Land
Fanoušci pravověrného hard rocku se po devíti letech dočkají nového alba kultovní americké formace Giant. Kapela oznámila comeback už v roce 2001, kdy bez původního klávesáka Alana Pasqua vydala desku "III". Kvůli zaplněnému diáři lídra a zpěváka Danna Huffa se ale nakonec plánovaný reunion tak úplně nekonal. V dubnu loňského roku začali muzikanti v nové sestavě pracovat na další desce. Vokálů na "Promised Land" se nově chopil Terry Brock a po necelém roce je album na pultech. Dvě z nových písní "Promise Land" a "Believer Redux" můžete nyní sami otestovat na MySpace.com profilu formace. Na stejných stránkách je připravený i snímek k titulnímu songu.


Lionel Loueke - Mwaliko (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / afro-beat

Lionel Loueke - Mwaliko
Jsou to přesně dva roky, co jsme v této rubrice psali o vycházející hvězdě kytarového jazzu narozené v Beninu Lionelovi Louekem a jeho desce "Karibu". Jeho věhlas za tyto dva roky opět o něco poskočil a nyní se dočkáváme jeho další nahrávky na značce Blue Note s názvem "Mwaliko", na níž opět objevuje další inovativní postupy. Posluchač se tu setká i s intimními duety s Angelique Kidjo, Esperanzou Spalding, Richardem Bonou a Marcusem Gilmorem. Tři z nových písniček pak vycházejí z muzikantovy dlouholeté spolupráce s uskupením Gilfema, kde vedle něj samotného působí basista Massimo Biolcati a bubeník Ferenc Nemeth. Menší část desky umístil Loueke na své MySpace.com.


Marty Friedman - Tokyo Jukebox (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní rock

Marty Friedman - Tokyo Jukebox
Martyho Friedmana si veřejnost bude asi nadosmrti pamatovat spíše jako kytaristu slavných Megadeth než jako sólového umělce. Hudebník na své kariéře ale bez přestávky pracuje a jakožto obyvatel Japonska se angažuje v tamějším hudebním průmyslu. Důkazem toho je jeho aktuální nahrávka "Tokyo Jukebox", která obsahuje jedenáct coververzí původně popových a rockových japonských songů. Část z nich vybrali čtenáři časopisu Nikkei Entertainment! a zbylé kousky navybíral kytarista sám. Co z toho vzniklo, si můžete z ukázek poslechnout na stránce cdjapan.co.jp.


Raheem DeVaughn - The Love & War Masterpeace (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / neo soul

Raheem DeVaughn - The Love & War Masterpeace
Je až s podivem, jak málo se u nás ví o americkém r'n'b zpěvákovi, který se jmenuje Raheem DeVaughn. Má za sebou už dvě alba a za to poslední si dokonce vysloužil dvě nominace na cenu Grammy. Nyní se tento zpěvák a skladatel vrací s třetím albem "The Love & War Masterpeace", kde opět spojuje r'n'b s neo-soulem a které vychází hned ve dvou verzích - standardní jednodiskové a deluxe dvoudiskové s kupou dalších tracků. Hlavními hosty na tomto CD jsou Ludacris, rapper Wale, černošský básník Malik Yusef a nejmladší syn Boba Marlyeho Damian. Čtyři ochutnávky z "The Love & War Masterpeace" se válejí na DeVaughnově MySpace.com.


Oomph! - Truth Or Dare (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Oomph! - Truth Or Dare
Ještě než Oomph! vyšlou do světa chystanou studiovku, připravili novou kompilaci. V pořadí již čtvrtý výběr toho nejlepšího se ale rozhodli pojmout trochu jinak: vybrané songy přeložili a nahráli v angličtině. Fanoušci této rockové formace se tak mohou těšit na šestnáct songů. Některé z nich umístilo trio na svůj MySpace.com profil. Na oficiálních stránkách kapely se můžete podívat na videoklip k jedné z upravených písní "Ready Or Not (I'm Coming)", jejíž originální verzí je šest let starý song "Augen Auf!". Pokud vás slavné songy v novém kabátku nadchly, jistě si je rádi poslechnete i naživo. V rámci příbuzného turné "Truth Or Dare Tour 2010" zavítá kapela i do Česka - 25. dubna vystoupí v pražském klubu Exit Chmelnice.


Různí - Baron Prášil (Popron Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: muzikál

Různí - Baron Prášil
Je to teprve pár dní, co na českou muzikálovou scénu vtrhl nováček "Baron Prášil", jehož autoři slibují výpravné představení plné nevídaných triků a vizuálních efektů, které dosud nebyly na evropské divadelní scéně použity. Hudbu k němu složil Zdeněk Barták, jehož písničky v minulosti zpívali například Hana Zagorová, Karel Gott, Michal David a další. Tentokrát si jeho skladby s libretem Petra Markova zazpívají například Daniel Hůlka, Josef Vojtek, Marian Vojtko, Tomáš Savka, Kateřina Brožová, Marta Jandová, Vilém Čok nebo Šárka Vaňková. Krátce po premiéře muzikálu vychází logicky i CD s písničkami z něj. Na něm naleznete šestnáct skladeb od výše uvedených interpretů. Ukázky jsou ke slyšení na stránkách vydavatelství Popron Music.


Dále vychází:

Ancient Bards - The Alliance Of The Kings (The Black Crystal Sword Saga Pt.1) (Mystic Production)
Andrea Bocelli - Andrea Chenier (Universal)
Andrea Bocelli - Carmen (Universal)
Antonín Dvořák - Klavírní dílo (4CD) (Supraphon)
Brian Howe - Circus Bar (Mystic Production)
Brother Firetribe - Live At Apollo (Mystic Production)
Catamenia - Cavalcade (Mystic Production)
Cecilia Bartoli - Sacrificium-Film (Universal)
Crosby, Stills & Nash - Crosby, Stills & Nash (Warner Music)
David Crosby - If I Could Only Remember My Name (Warner Music)
Dead By Sunrise - Let Down (singl) (Warner Music)
Dutch National Ballet - Giselle (DVD) (Warner Music)
Florez/Dessay/Met - La Sonnanbula/Namesicna (DVD) (Universal)
Johnny Cash - American VI:Ain't No Grave (vinyl) (Universal)
Kruger - For Death, Glory And The End Of The World (Mystic Production)
Ladislav Štaidl - Mží ti do vlasů (2CD) (Supraphon)
Matt Monro - Monro (EMI)
Mortemia - Misere Mortem (Mystic Production)
Muse - Undisclosed Desires (singl) (Warner Music)
Paul Oakenfold - Perfecto Vegas (Panther)
Rick Springfield - From The Vault (Mystic Production)
Rick Springfield - Venus In Overdrive (Mystic Production)
Různí - 44 Inch Chest (soundtrack) (Panther)
Různí - Azuli Presents Miami/10 Mixed (EMI)
Různí - Azuli Presents Miami/10 Unmixed (EMI)
Různí - Daybreakers (Svítání) (soundtrack) (Panther)
Různí - Leap Year (Přestupný Rok) (soundtrack) (Panther)
Různí - Shutter Island [Music From The Motion Picture] (soundtrack) (Warner Music)
Různí - The Crazies (soundtrack) (Panther)
Různí - Tooth Fairy (soundtrack) (Panther)
Různí - Wolfman (Vlkodlak) (soundtrack) (Panther)
Spandau Ballet - Diamond/Special (EMI)
Spandau Ballet - Journey's To Glory (EMI)
Taking Dawn - Time To Burn (Warner Music)
Tarabas - Das Neue Land (Mystic Production)
Van Canto - Tribe Of Force (Mystic Production)
Villazon/Bayo Maria - Donizetti (DVD) (EMI)
Voices Of Destiny - From The Ashes (Mystic Production)
Warmen - The Evil That Warmen Do (Mystic Production)
Zdeněk Fibich - Šárka (Opera) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY