Cirkusová léčebna Unifiction pro otrlé posluchače

18.05.2010 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Excentrická pražská partička Unifiction zve do své cirkusové manéže. Na svém prvním DVD "Svlíkněte se!" vydala živý záznam koncertu v Paláci Akropolis. Po zvednutí opony vás čeká časovaná bomba s bizarními texty, hudebním chaosem, ujetými tanečními kreacemi, pestrými kostýmy i létajícím zelím!
6/10

Unifiction - Svlíkněte se!

Skladby: Theremisu, Mozek na útěku, Kryptozoologie, Indián, Červotoč, Bujaře, Orální sabotáž, Dr. Urol Urin, Šou, Beraní péra, Steroid, Kačer, goethe, fetiš a svetr, Ježíš s pěti a se zelím
Vydáno: 14.10.2009
Celkový čas: asi 90 minut
Vydavatel: vlastní náklad
Už z obalu se na nás zubí děsivá zdravotní sestřička připomínající skřeta. Ta slouží jako varování, že spuštěním play na DVD přehrávači se ponoříte do světa nadsázky, parodie, ironie, sarkasmu, teatrálnosti a nakažlivého bláznovství, odkud není jednoduché cesty zpět. Pozor, epileptikům vstup zakázán! Z vyčerpávající a nápady nabité šou až oči přecházejí a podívaná je nebezpečná i pro zdánlivě silné a odolné jedince.

Pokud vás ani tohle neodradí, vaše odhodlání čeká ještě zkouška v podobě úvodního, ne zrovna přívětivého proroctví uhrančivého černokněžníka Theremise - rozuměj kytaristy Filipa Černého. Pak už se jen ze stropu spustí hlavní hvězda, zpěvák Bedřich Levý, který visí hlavou dolů přivázaný na laně. S maskou terče místo obličeje a s holou hrudí sebou mrská a strhující koncert může začít jeho dalšími, dech beroucími akrobatickými kousky - jako šimpanz se na laně houpe nad hlavami diváků sem a tam...

Tím to však zdaleka nekončí. Bedřich je mistr převleků a úžasný herec - chvíli je kňourajícím koťátkem, vzápětí je neohroženým kovbojem, chvíli je neviňátko k nakousnutí, nato je nezkrotitelným divochem. On a jeho kapela se dokážou stylizovat do mnoha rolí. Vždy jdou na hranu a v hudební i pódiové prezentaci se nebojí kýče, naprosté absurdity, vzrušujících experimentů ani kontroverznosti - ne každý skousne nahaťoura pobíhajícího po jevišti a rozhazujícího okvětní plátky. Banální, ale geniální texty s neuvěřitelnými jazykovými hrátkami se hemží zeleninou, nejdůležitějším to artefaktem Unifiction, zvířátky, Ježíšem i návody, jak vyléčit prostatu. S tím ostatně v průběhu koncertu pomůže ona děsivá zdravotní sestřička z obalu, do které se Bedřich ochotně vtělil.

V záplavě exhibicionismu a takřka operního zpěvu Bedřicha Léviho Babinošky, který ve svých upnutých trikotech místy připomíná úchyla uprchlého z léčebny, kapela tak trochu zaniká. Bez kvalitní hudby, kterou mají na svědomí výteční, vystudovaní muzikanti, plné zvratů, kliček, kudrlinek a nosných melodií by to však nebylo ono. Muzikanti nás s lehkostí a nadhledem zručně provázejí nejrůznějšími hudebními žánry - svůdným kabaretem, hravým country, rytmickým funkem, řízným rockem, poetickými citovkami i hácéčkem. To vše je vždy skvěle propojené s tématem písniček, což dodává tomu zdánlivému chaosu jistý řád.

Jako bonus pak kapela připojila bohatou fotogalerii se snímky z natáčení alba "Kryptozoologie", ze kterého ostatně pochází většina písniček na koncertě, ze zákulisí i ze samotného vystoupení v Paláci Akropolis. Prezentaci fotografií podbarvují zvuky zvířat, které věrně napodobují členové kapely.

Úžasnou strhující podívanou však totálně zazdí opravdu špatný obraz a nekvalitní zvuk, který z DVD dělá jen amatérské zachycení jistě senzačního a neskutečně zábavného koncertu, na který je však lepší vyrazit do terénu. Nějak si nedovedu představit, že bych u téhle nekvalitní nahrávky vydržela často vysedávat doma. Proto jsem bohužel musela jít hodně dolů i s bodovým ohodnocením.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY