LuŠtěLa kozy neukáže

25.01.2010 22:34 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

"Patnáctiny, už se blíží konečně, oslavím je společně se svou partou ze školy. Patnáctiny, jak občanku dostanu, holčičkou být přestanu, nebudu mít úkoly." Videoklip k písni "Patnáctiny" se šíří internetem kosmickou rychlostí a vyvolává bouřlivé reakce.
LuŠtěLa
© lustela.webnode.cz
To se takhle ve škole potkají tři holky. Baví je zpívat, společně obdivují Pussycat Dolls a chtějí být slavné. Když tatínek jedné z nich přihodí k dobru nějaký ten text na známý hit, založí si skupinu. Začnou si říkat LuŠtěLa, občas zazpívají na plese, besídce, školní akademii. Jejich umění by nejspíš zůstalo širšímu světu skryto, jenže začátkem ledna přichází klíčový zlom: na YouTube se objevuje video a tři dívenky z Ledče nad Sázavou jsou rázem fenomén. Dvě stě tisíc zhlédnutí mluví za vše. Dva tisíce komentářů bohužel taky.

Výsměch, urážky, nadávky, urážky, výsměch, nadávky... Odshora až dolů. Vanessa (13), Štěpánka (13) a Larisa (15) totiž nejsou hvězdy, ba naopak. Jsou sice mladé a vcelku pohledné, jenže zpěv a tanec mezi jejich silné stránky nepatří. Přesto si dovolily jít s kůží na trh, za což byly po zásluze odměněny pořádnou porcí anonymního hnoje. Koho by to ale rozčílilo? Vždyť kultura většiny diskuzí v kyberprostoru sotva někoho překvapí a nad úrovní některých exemplářů je lepší soucitně zakroutit hlavou. Občas však pohár trpělivosti nad lidskou hloupostí přeteče. Jelikož holky ještě nemají dost rozumu ani sebevědomí, aby se bránily, udělám to za ně.

LuŠtěLa
© viceland.com
Věkový průměr LuŠtěLy je 14,3 roku, kolik dobrých, podobně starých zpěvaček znáte? Ano, i v tomto věku existují talentované hvězdičky se zářivou budoucností (třeba jejich skorospolužačka Crazy Áňa), jde však o výjimky. LuŠtěLe shůry dáno není, což jí neodpírá možnost se o něco snažit. Tyhle holky jsou stále děti. A děti mají právo střílet z praku, tajně kouřit za domem, být naivní a hrát si veřejně na zpěvačky... Kdo z nás dospělých to kdysi nedělal?

Prý jsou dívčiny zmalované jako štětky. No a? Každá druhá třináctka by za patnáct minut vypadala stejně, kdyby jí rodiče dali do ruky malovátka. A že jsou jejich texty o ničem? Možná proto, že v tomhle věku nejsou politika, globální oteplování a hlad v Africe tématem. Podobným stylem bych mohl ještě dlouho pokračovat. Ubohost dosáhla vrcholu během jejich víkendového koncertu v pražském Matrixu. Facebookem vysoce propagovaná akce (bylo vyprodáno!) bohužel přilákala několik hlupáčků, kteří se neostýchali skandovat "Dětský porno - legalizace!" a "Ukaž kozy!" Když pak začaly totéž bečet desítky dalších ovcí, bylo mi holek líto. Dobrou zprávou budiž, že lidí, co přišli čistě z recese, jen tak se pobavit (jakkoliv zvrhlá zábava to vlastně byla) a holky v jejich za uši tahajícím vystoupení podpořit, byla naprostá převaha.

LuŠtěLa
© superbeat.cz
Pro srovnání - co chvíli se na nás vysype nějaký ten boyband. Slizcí metrosexuálové s širokými vybělenými úsměvy, vyrýsovanými hrudníky a náručemi plnými lásky a oddanosti nás oblbují prvoplánovými žvásty o věrnosti a pochopení, zatímco si jejich vydavatelství spokojeně mastí kapsu. To je teprve humus, nemyslíte? Opravdu si v tomto kontextu tři spontánní holky s mizerným zpěvem zaslouží takovou nakládačku?

Jedna z mála přemýšlejících účastnic oné diskuze na YouTube napsala: "Holky si zaslouží úctu, že se zabývají něčím duchaplným. Nelíbí se mi, jak zpívaj, a ani videoklip není žádná hitparáda. Ale ony nekandidují na Slavíka." Neřekl bych to líp. Mějme nadhled a buďme rádi, že se dívčiny místo poflakování po sídlišti s jointem v koutku a povedenou partičkou v zádech snaží něco tvořit.

ANKETA
Co si myslíte o YouTube fenoménu LuŠtěLa?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY